В яких випадках підприємство має право не допускати інспекторів Держпраці до перевірки

Автор
юрист-практик, експерт з питань охорони праці
Відповідальним працівникам суб’єкта господарювання варто знати, яких помилок припускаються перевіряльники під час інспекцій, оскільки на підставі їхніх помилок можна обмежити перевірки інспекторів Держпраці, оскаржити приписи та вберегти підприємство від незаслужених штрафів.

В яких випадках інспекторів Держпраці можна не допускати до перевірки

Випадки, за яких підприємство має право не допускати посадових осіб органу державного нагляду (контролю) до перевірки, встановлені у ст. 10 Закону України «Про основні засади державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності» від 05.04.2007 № 877-V (далі — Закон № 877).

Перевірки бізнесу в 2021 році: на що звернути увагу підприємцям

Зокрема, суб’єкт господарювання має право не допускати посадових осіб до здійснення державного нагляду (контролю), якщо:

  • державний нагляд (контроль) здійснюється з порушенням передбачених законодавством вимог щодо періодичності проведення таких заходів;
  • посадова особа органу державного нагляду (контролю) не надала копії документів, передбачених Законом № 877, наприклад, копію відповідного посвідчення (направлення) на проведення перевірки;
  • суб’єкт господарювання не одержав повідомлення про здійснення планового заходу державного нагляду (контролю) в порядку, передбаченому Законом № 877 (письмове повідомлення суб’єкта господарювання про проведення планової перевірки здійснюється не пізніш як за десять днів до дня здійснення цього заходу);
  • посадова особа органу державного нагляду (контролю) не внесла запис про здійснення перевірки до Журналу реєстрації заходів державного нагляду (контролю) (за наявності такого журналу в суб’єкта господарювання);
  • тривалість планового заходу державного нагляду (контролю) або сумарна тривалість таких заходів протягом року перевищує граничну тривалість, встановлену ч. 5 ст. 5 Закону № 877, або тривалість позапланової перевірки перевищує граничну тривалість, встановлену ч. 4 ст. 6 Закону № 877;
  • орган державного нагляду (контролю) здійснює повторний позаплановий захід державного нагляду (контролю) за тим самим фактом (фактами), що був (були) підставою для проведеного позапланової перевірки.

Тож якщо перевіряльники порушили хоча б одну із цих вимог, то вони чинять незаконно.

Відповідно до п. 3 Порядку здійснення державного контролю за додержанням законодавства про працю, затвердженого постановою КМУ від 21.08.2019 № 823, контрольні повноваження інспектора праці підтверджуються службовим посвідченням встановленої форми, що видається Державною службою України з питань праці та її територіальними органами. Інформація про видані службові посвідчення інспекторів праці підлягає обов’язковому оприлюдненню.

Тому юридична особа та фізична особа, яка використовує найману працю під час проведення інспекційного відвідування має право перевірити в інспектора праці наявність службового посвідчення та одержати копію направлення на проведення перевірки (п. 13 Порядку).

Форма посвідчення інспектора Держпраці затверджена наказом Міністерства розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України від 11.11.2020 № 2305.

Якщо у перевіряльника немає такого посвідчення або закінчився строк дії посвідчення чи воно взагалі не відповідає затвердженій формі, підприємство має право відмовити в допуску до перевірки.

Правом не допускати інспектора до перевірки роботодавець має скористатися одразу, як виявить недоліки. Інакше такі порушення суд не вважатиме безумовною підставою для того, щоб скасувати рішення органу державного нагляду (контролю), прийнятого за результатами проведених заходів.

Таку ж правову позицію щодо застосування норм матеріального права висловлено у постанові Верховного Суду України від 19.09.2011 у справі № 21-130а11.

Слід зазначити, що 4 березня поточного року ВР прийняла Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо запобігання надмірному тиску на суб’єктів господарювання заходів державного нагляду (контролю) за додержанням законодавства про працю та зайнятість населення».

До основних змін, які вносить закон, належать такі:

  • розмежування державного, внутрішнього та громадського контролю за додержанням законодавства про працю;
  • уточнення підстав для притягнення до відповідальності за недопущення до проведення перевірки, створення перешкод у її проведенні;
  • визначення граничних строків накладення фінансових санкцій за порушення законодавства про працю та зайнятість населення та винесення контролюючим органом припису при першому вчиненні правопорушення;
  • встановлення адміністративної відповідальності посадових осіб органів державного нагляду за винесення приписів, розпоряджень, податкових повідомлень-рішень, вимог та рішень про накладення фінансових стягнень, що скасовані в адміністративному чи судовому порядку.

Як відрізнити недобросовісних інспекторів

Іноді від імені керівництва управлінь Держпраці невідомі особи телефонують до суб’єктів господарювання та спонукають їх до неправомірних дій або під виглядом перевіряльників приходять на підприємство та вимагають хабарі, обіцяючи не проводити перевірку чи зменшити розмір штрафів.

Інформація про інспекторів завжди є на сайті Держпраці з фото, ПІБ і посадою. Потрібно всього лиш вибрати свою область і ознайомитися зі списком.

Зверніть увагу, інспектори органів державного нагляду проводять, крім перевірок, превентивні та інформаційні заходи. Під час таких заходів інспектор не має права перевіряти підприємство, складати акт. Якщо інспектор побачить порушення, він має вказати на нього, але це не стане підставою для позапланової перевірки.

Держпраці закликає суб’єктів господарювання перевіряти, чи офіційним був превентивний або інформаційний візит до них інспекторів Держпраці. Інформація доступна на Інспекційному порталі в меню «Результати перевірок», «Результати превентивних заходів» або «Результати інформаційних відвідувань».

Робота у вихідні та святкові дні
Валерій Бунчукінженер з охорони праці ТОВ «Лайф», Київ
Контроль за станом охорони мають здійснювати керівники та відповідальні особи всіх рівнів управління виробництвом. Допоможуть його належним чином організувати п’ять унікальних додатків, які розробив фахівець у сфері охорони праці Вам у поміч



зміст

Статичний блок для статей

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді