Навчання з охорони праці при роботі за сумісництвом

За основним місцем роботи на підприємстві А головний інженер та начальник відділу охорони праці пройшли навчання та перевірку знань у спеціалізованому навчальному закладі. Головний інженер влаштовується на роботу на підприємство Б директором за сумісництвом, а начальник відділу охорони праці — інженером з охорони праці за сумісництвом. Чи повинні вони ще раз проходити навчання і перевірку знань у СНЗ як працівники підприємства Б?

Згідно з пунктом 3.1 Типового положення про порядок проведення навчання і перевірки знань з питань охорони праці, затвердженого наказом Держнаглядохоронпраці від 26.01.2005 № 15 (НПАОП 0.00-4.12-05; далі — Типове положення), працівники під час прийняття на роботу і в процесі роботи проходять на підприємстві інструктажі, навчання та перевірку знань з питань охорони праці. Не допускаються до роботи працівники, які не пройшли навчання, інструктаж і перевірку знань з питань охорони праці (п. 3.17 Типового положення).

Позачергове навчання і перевірка знань посадових осіб, а також фахівців з питань охорони праці проводяться при переведенні працівника на іншу роботу або призначенні його на іншу посаду, що потребує додаткових знань з питань охорони праці (п. 5.7 Типового положення).

Якщо посадова особа пройшла навчання та перевірку знань з питань охорони праці у спеціалізованому навчальному закладі відповідно до технології або видів виконуваних робіт на підприємствах А та Б, при цьому термін наступної перевірки знань не настав, то може бути прийняте рішення про чинність наявної перевірки знань з питань охорони праці (у нашому випадку — головного інженера та начальника відділу охорони праці підприємства А).

Відповідальність за порушення законодавства про охорону праці Працівника перевели з однієї професії на іншу всередині підрозділу. Дізнайтеся, чи треба його повторно навчати з питань охорони праці

Якщо ж технологія робіт за місцем роботи на підприємстві А відрізняється від технології робіт на підприємстві Б (наприклад, на підприємстві А посадова особа мала справу з технологією панельного будівництва, а на підприємстві Б матиме справу з технологією монолітно-каркасного будівництва), то позачергове навчання та перевірка знань мають бути обов’язково.

Статичний блок для статей

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді