Хто несе відповідальність за експлуатацію посудин, що працюють під тиском

Теми:
Державна служба України з питань праці у листі від 20.10.2015 № 3553/0/5.2-05/6/15 розглянула питання щодо навчання, призначення відповідального за справний стан і безпечну дію посудин, що працюють під тиском, а саме парового стерилізатора ВК-75

Державна служба України з питань праці (Держпраці) у листі від 20.10.2015 № 3553/0/5.2-05/6/15 розглянула питання щодо навчання, призначення відповідального за справний стан і безпечну дію посудин, що працюють під тиском, а саме парового стерилізатора ВК-75.

Паровий стерилізатор ВК-75 призначений для стерилізації водяною насиченою парою під тиском виробів медичного призначення і використовується в лікувально-профілактичних та інших медичних установах, лабораторіях.

Відповідно до вимог Правил безпеки i безпечної експлуатацiї посудин, що працюють пiд тиском, затверджених Держгіртехнаглядом СРСР від 27.11.87 (НПАОП 0.00-1.59-87), власник зобов’язаний призначити наказом із числа інженерно-технічних працівників, які пройшли у встановленому порядку перевірку знань цих Правил, відповідальних за справний стан і безпечну дію посудин, а також відповідальних з нагляду за технічним станом та експлуатацією посудин.

Отже, відповідальність за справний стан і безпечну дію посудин підприємства (цеху, дільниці) має бути покладена наказом на інженерно-технічного працівника, якому підпорядкований персонал, що обслуговує посудини.

Згідно з вимогами Типового положення про порядок проведення навчання і перевірки знань з питань охорони праці, затвердженого наказом Держнаглядохоронпрацi від 26.01.2005 № 15 (НПАОП 0.00-4.12-05), працівники під час прийняття на роботу і в процесі роботи, а також учні, курсанти, слухачі та студенти під час трудового і професійного навчання проходять на підприємстві за рахунок роботодавця інструктажі, навчання та перевірку знань з питань охорони праці.

Статичний блок для новин

Статті за темою

Усі статті за темою

Наказ про проведення інструктажів з охорони праці

Перед проведенням інструктажів з охорони праці на підприємстві потрібно видати відповідний наказ. У статті ви знайдете зразок наказу про проведення інструктажів з охорони праці, підготовлений експертом.
77449

Наказ про результати атестації робочих місць

За результатами атестації робочих місць за умовами праці видається наказ про її результати. Скачайте готовий зразок наказу про результати атестації робочих місць та за потреби адаптуйте його до особливостей вашого підприємства.
23864

Спецодяг для кухарів

Кухаря забезпечують спецодягом, спецвзуттям та іншими санітарними засобами. Існують певні вимоги щодо розміру, матеріалів, крою такого одягу та особливостей його використання. Детальніше про спецодяг для кухарів – у статті.
25425

Навчання і перевірка знань з охорони праці працівників закладів освіти

Чинне законодавство вимагає, щоб працівники протягом трудової діяльності проходили навчання і перевірку знань з охорони праці та безпеки життєдіяльності. Про те, як організувати навчання і перевірку знань з охорони праці працівників закладів освіти, — далі у статті.
15162

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді