Розміщення ввідної розподільної шафи в адмінбудівлі: ДСНС роз’яснює

Теми:
Державна служба України з надзвичайних ситуацій у листі від 02.10.2015 № 02-14502/261 надає роз’яснення щодо розміщення ввідної розподільної шафи в адміністративній будівлі

Державна служба України з надзвичайних ситуацій у листі від 02.10.2015 № 02-14502/261 надає роз’яснення щодо розміщення ввідної розподільної шафи в адміністративній будівлі.

Відповідно до підпункту 2.4.7 Правил будови електроустановок. Електрообладнання спеціальних установок, затверджених наказом Мінпраці від 21.06.2001 № 272 (НПАОП 40.1-1.32-01), головні розподільні щити (далі — ГРЩ), ввідні пристрої (ВП), ввідно-розподільні пристрої (ВРП), як правило, слід установлювати в електрощитових приміщеннях.

ВП, ВРП, ГРЩ можуть розміщуватися в приміщеннях сухих підвалів, які призначені для експлуатації за умови, що ці приміщення доступні для обслуговуючого персоналу та відділені від інших приміщень перегородками з межею вогнестійкості не менше ніж 0,75 години.

У разі розміщення ВП, ВРП, ГРЩ і групових щитків поза електрощитових приміщень вони повинні встановлюватися в зручних і доступних для обслуговування місцях, у шафах із ступенем захисту оболонки за ГОСТ 14254 не нижче ІР 31. У цих випадках відстань від трубопроводів (водопровід, опалення, каналізація, внутрішні водостоки) повинна бути не менше 0,5 м, а від газопроводів і газових лічильників — не менше 1 м.

Разом із цим повідомляємо, що відповідно до пункту 1.16 Правил пожежної безпеки в Україні, затверджених наказом МВС України від 30.12.2014 № 1417, електрощити, до яких відносяться ВП, ВРП, ГРЩ, повинні бути захищені автономними системами пожежогасіння та оснащуватися схемою підключення споживачів з пояснювальними написами і вказаним значенням номінального струму апарата захисту (плавкої вставки).

Статичний блок для новин

Статті за темою

Усі статті за темою

Температурний скринінг працівників: як запровадити

Проведення температурного скринінгу працівників — обов’язкова процедура профілактичних заходів. Як організувати температурний скринінг на підприємстві, хто має контролювати його та як скласти наказ про запровадження температурного скринінгу — відповідає експерт.
36591

Група з електробезпеки інженера з охорони праці

Робота інженера з охорони праці досить багатофункціональна і складна. Дізнайтеся, чи повинен інженер з охорони праці для виконання своїх обов'язків мати групу з електробезпеки?
9201

Як безпечно експлуатувати генератори електричної енергії

Масове використання генераторів стало новою українською реальністю. У статті розповідаємо про переваги різних видів генераторів, як організувати їх безпечну роботу й подбати про пожежну безпеку та які вимоги до обслуговувального персоналу
10103

Охорона праці жінок в Україні

Якими нормами законодавства урегульована охорона праці жінок на підприємстві у мирний та воєнний час? Що потрібно знати про особливості роботи жінок з вантажами, роботу жінок у нічний час, про нюанси працевлаштування та звільнення жінок? Детально про трудові права жінок — у статті.
31747

Інструктажі з електробезпеки

Роботодавець зо­бо­в’я­заний регулярно вживати заходів безпеки, щоб унеможливити або мінімізувати ризики виникнення пожежі й ураження працівників електричним струмом. Один із головних заходів — проводити інструктажі, навчання та перевірку знань працівників із питань електробезпеки. Більше про інструктажі з електробезпеки — дізнайтеся зі статті.
15283

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді