Пільгові пенсії відшкодовуватимуть сплатою підвищеного розміру ЄСВ

14 листопада на засіданні Уряду схвалено проект закону щодо удосконалення функціонування системи загальнообов’язкового державного соціального та пенсійного страхування, підвищення якості адміністрування та дисципліни сплати єдиного соціального внеску.

Проектом закону пропонується відшкодовувати пільгові пенсії сплатою підвищеного розміру ЄСВ для тих підприємств і тих робочих місць, де є шкідливі умови праці. Під час презентації законопроекту міністр соціальної політики Андрій Рева детально обґрунтував необхідність таких змін.

«Настав час також розв’язувати проблему з боргами щодо відшкодування підприємствами пільгових пенсій за працівників, які вийшли раніше на пенсію у зв'язку зі шкідливими умовами праці. Ця проблема наростала з роками, на сьогодні ця сума становить 12,1 млрд грн. Ми пропонуємо замінити відшкодування пільгових пенсій сплатою підвищеного розміру ЄСВ для тих підприємств і тих робочих місць, де є шкідливі умови праці», — заявив А. Рева.

Проектом закону передбачено збільшення ЄСВ за списком № 1 на 15 % і за списком № 2 на 7 %.

За словами урядовця, для старих боргів у законопроекті визначені механізми розстрочення на термін до 60 місяців.

Схвалений Урядом проект закону містить і інші нововведення. Зокрема, зарплата керівників, з якої будуть платити ЄСВ, має бути не менше 7,4 тис. грн (це дві мінімальні зарплати).

«За даними персоніфікованого обліку Пенсійного фонду, 84 тисячі керівників підприємств отримують заробітну плату на рівні мінімальної», – зазначив А. Рева. Урядовці впевнені: інше просто платять в конвертах. Фактично таким чином бізнес занижує податки.

Значна увага у законопроекті присвячена удосконаленню системи адміністрування ЄСВ, надання сервісів застрахованим особам органами Пенсійного фонду.

Пільгові пенсії відшкодовуватимуть сплатою підвищеного розміру ЄСВ Дізнайтеся детальніше про те, як призначають пенсію за віком на пільгових умовах

«На сьогодні адміністрування ЄСВ покладено на Державну фіскальну службу, при цьому Пенсійний фонд не взаємодіє, або така взаємодія є слабкою, зі страхувальниками або застрахованими особами, тобто майбутніми пенсіонерами щодо сплати внеску. Фактично, усі питання розглядаються виключно під фіскальним кутом зору», — зауважив міністр соцполітики.

На його думку, така система є розбалансованою, оскільки не дає можливості перевірити правильність нарахування страхових внесків та дотримання прав людей на зарахування страхового стажу.

«Ми пропонуємо сконцентрувати основні повноваження у Пенсійному фонді. Пенсійний фонд внаслідок реалізації цього закону перестане бути виплатною касою, а стане саме страховим фондом, що забезпечить два необхідних для такої установи напрями: політику доходів і політику видатків», — наголосив А. Рева.

Пільгові пенсії відшкодовуватимуть сплатою підвищеного розміру ЄСВ Розбираємо нестандартну ситуацію: у трудовій книжці неправильно зазначено посаду. Як підтвердити право на пільгову пенсію

Також передбачається застосування ризикоорієнтованого моніторингу та аналізу стану нарахування ЄСВ, контролю його нарахування та стягнення, забезпечення тісної взаємодії з роботодавцями щодо виправлення помилок у нарахуванні для відновлення прав застрахованих осіб.

У Міністерстві соціальної політики впевнені: запропоновані зміни сприятимуть стабілізації Пенсійного фонду України та підвищенню рівня пенсійного забезпечення.

Скачатисписок працівників, які у 2018 році отримали право на пільгову пенсію

Статичний блок для новин

Статті за темою

Усі статті за темою

На які пільги та компенсації мають право медичні працівники

Держава забезпечує право медпрацівників на пільги та компенсації. Однак не завжди заклад охорони здоров’я надає їх своїм працівникам у повному обсязі. Стаття допоможе реалізувати право медичних працівників на пільги й компенсації і не заплутатися в законодавстві.
11227

Пенсія за віком на пільгових умовах

Законодавством України у галузі пенсійного забезпечення передбачається можливість отримання особами пільгових пенсій за віком. Таке право виникає у працівників, зайнятих на роботах з особливо шкідливими і особливо важкими умовами праці. Що потрібно знати про пільгові пенсії у 2023 році — розповідає експерт.
49793

Особливості призначення пільгової пенсії працівникам, зайнятим на підземних роботах

Працівники, які були зайняті повний робочий день на підземних і відкритих гірничих роботах, мають право на пільгову пенсію. На яких умовах вона призначається та які документи потрібно подати — читайте далі.
2662

Хто з 2018 року отримав право на пільгову пенсію

У 2016 році Уряд скоротив Списки № 1 і № 2 виробництв, робіт, професій, посад і показників, зайнятість в яких дає право на пенсію за віком на пільгових умовах, а в липні 2017 року увів нові позиції та уточнив наявні. Змінені редакції Списків чинні з 01.01.2018. Хто з першого січня здобув право на пільгову пенсію? Як зараховують до пільгового стажу роботу у шкідливих і важких умовах до 01.01.2018 – читайте про це далі.
1011

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді