Особливості призначення пільгової пенсії працівникам, зайнятим на підземних роботах

Автор
юрист-практик, експерт з питань охорони праці
Працівники, які були зайняті повний робочий день на підземних і відкритих гірничих роботах, мають право на пільгову пенсію. На яких умовах вона призначається та які документи потрібно подати — читайте далі.

Призначення пільгової пенсії працівникам, зайнятим на підземних роботах

Право на пенсію осіб, які були безпосередньо зайняті повний робочий день на підземних і відкритих гірничих роботах (сюди входить особовий склад гірничорятувальних частин) з видобутку вугілля, сланцю, руди та інших корисних копалин, на будівництві шахт і рудників та в металургії визначено в ст. 14 Закону України «Про пенсійне забезпечення» від 5 листопада 1991 року № 1788-ХІІ. Список виробництв, робіт, професій, посад і показників, зайнятість в яких дає право на пенсію за віком на пільгових умовах, затверджений постановою КМУ від 24.06.2016 № 461.

Розрахуйте стаж роботи на підприємстві

Отже, якщо особи були зайняті на цих роботах не менше 25 років, вони, незалежно від віку, мають право на призначення пільгової пенсії.

Водночас для працівників провідних професій таке право передбачено у разі зайнятості на цих роботах не менше 20 років. До таких працівників належать:

  • робітники очисного вибою;
  • прохідники;
  • вибійники на відбійних молотках;
  • машиністи гірничих виймальних машин;
  • сталевари;
  • горнові;
  • агломератники;
  • вальцювальники гарячого прокату;
  • оброблювачі поверхневих дефектів металу (вогневим засобом вручну) на гарячих дільницях;
  • машиністи кранів металургійного виробництва (відділень нагрівальних колодязів та стриперних відділень).

Законодавцем врегульовано і питання пенсійного забезпечення працівників, які протягом повного робочого дня виконували підземні роботи (включно з особовим складом гірничорятувальних частин) на шахтах із видобутку вугілля, сланцю, руди та інших корисних копалин, що реструктуризуються або перебувають на стадії ліквідації. Однак до уваги береться лише термін до двох років з моменту реструктуризації/ліквідації.

Статтею 114 Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» від 09.07.2003 № 1058-ІV врегульовано зниження пенсійного віку на 1 рік за кожний повний рік підземних робіт. Ця норма діє за наявності менше 10 років підземного стажу у чоловіків та менше 7 років 6 місяців у жінок.

Чи зараховується до пільгового стажу навчання в професійно-технічному навчальному закладі?

Статтею 38 Закону України «Про професійно-технічну освіту» від 10.02.1998 № 103/98-ВР) передбачено:

Якщо особа в термін до трьох місяців після закінчення навчання працевлаштовується за набутою професією, період навчання зараховується до пільгового стажу.

Законодавством також встановлено, що час перебування на інвалідності, яка є наслідком нещасного випадку на виробництві або професійного захворювання, зараховується не тільки до стажу, потрібного для призначення пенсії за віком, а й до страхового стажу роботи зі шкідливими умовами. Це передбачає призначення пенсії на пільгових умовах і у пільгових розмірах.

Документи, необхідні для призначення пільгової пенсії

Порядок подання й оформлення документів для призначення пільгової пенсії та перерахування підприємствами й організаціями коштів на її виплату, відповідно до постанови КМУ від 18.07.2007 № 937, затверджено постановою правління ПФУ від 25.01.2008 № 3-2 (далі — Порядок подання документів).

Рішення про призначення пільгової пенсії приймають органи Пенсійного фонду України за місцем розташування підприємств та організацій на підставі документів, передбачених п. 7 Порядку подання та оформлення документів для призначення (перерахунку) пенсій відповідно до Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» від 25.11.2005 № 22-1, а також:

  • довідки про підтвердження стажу роботи для призначення пільгової пенсії за рахунок коштів підприємств та організацій за результатами атестації робочих місць за умовами праці за формою, згідно з додатком 1 до Порядку подання документів;
  • копії наказу про атестацію відповідного робочого місця (робочих місць);
  • гарантійного листа підприємств та організацій про перерахування коштів на рахунок органів Пенсійного фонду України за формою, згідно з додатком 2 до Порядку подання документів.

Уточнювальні довідки є обов’язковими, оскільки в трудових книжках не зазначається в яких умовах працювали особи і чи були вони зайняті певними роботами або на певних виробництвах протягом повного робочого дня (п. 20 Порядку підтвердження наявного трудового стажу для призначення пенсій за відсутності трудової книжки або відповідних записів у ній, затвердженого постановою КМУ від 12.08.1993 № 637).

Пільгова довідка за встановленою формою має містити таку інформацію:

1) періоди роботи, що зараховуються до пільгового стажу;

2) професію або посаду;

3) характер виконуваної роботи;

4) розділ, підрозділ, пункт, найменування (або номери) Списків, якими передбачено ці роботи, посади;

5) первинні документи за час виконання роботи, на підставі яких видано таку довідку (накази (розпорядження) про закріплення робітників за певними ділянками робіт і устаткуванням; особові рахунки, розрахунково-платіжні відомості на заробітну плату, табелі обліку робочого часу; журнали (картки) обліку робочого часу; журнали завдань; робочі книги бригадирів; наряди на виконання робіт; нормовані завдання; книги обліку інструктажу з техніки безпеки тощо).

Право на пільгову пенсію. Що писати в трудовій?



зміст

Статичний блок для статей

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді