Практика розслідування нещасного випадку з кухарями

Автор
експерт із питань охорони праці та пожежної безпеки, адвокат, Київ
Під час переміщення 40-літрової каструлі з окропом кухарі отримали опіки. Як розслідували цей нещасний випадок і чи отримали потерпілі страхові виплати?

Акт за формою Н-1СКАЧАТИ БЛАНК

Згідно з Порядком розслідування та обліку нещасних випадків, професійних захворювань та аварій на виробництві, затвердженим постановою КМУ від 17.04.2019 № 337 (далі — Порядок № 337) усі нещасні випадки під час виконання трудових обов’язків або в дорозі, які призвели до втрати працездатності працівника або до необхідності перевести його на іншу (легшу) роботу, зникнення тощо, підлягають розслідуванню.

Код причини нещасного випадку за Класифікатором: визначаємо правильно

Де стався нещасний випадок

Нещасний випадок стався з кухарями В. та П. (неповнолітній практикант) у закладі громадського харчування.

Місце нещасного випадку — приміщення гарячого цеху загальною площею 15 м2 та розміром 3 × 5 м. Це приміщення через коридор та дверні прорізи шириною 0,7 м з’єднане з приміщенням роздавання страв ресторану.

У приміщенні гарячого цеху розміщені електроплита та столи для посуду. Освітлення штучне — два навісні світильники, розташовані над рівнем підлоги на висоті 2,5 м. Стіни приміщення облицьовані керамічною плиткою. Підлога вкрита плиткою, рівна, без вибоїн та пошкоджень. Приміщення цеху розташоване на одному рівні з підлогою коридору.

Аналогічних нещасних випадків на підприємстві не траплялося.

ДОСЬЄ 1

Потерпілий: кухар В.
Наслідок нещасного випадку: опік.
Режим роботи підприємства: з 08:00 до 17:00. Обідня перерва з 12:00 до 13:00. Вихідні — субота та неділя.
Загальний стаж роботи: 8 років 9 місяців; за професією — 5 років 11 місяців; на підприємстві — 1 рік 11 місяців.
Навчання та перевірка знань з ОП: не вимагається.
Професійний добір: не вимагається.
Інструктажі з ОП: вступний — 01.07.2017; первинний — 01.07.2017; повторний — 19.06.2019.
Медогляди: попередній — 01.07.2017; періодичний — 25.01.2019.

ДОСЬЄ 2

Потерпілий: кухар П. (неповнолітній практикант).
Наслідок нещасного випадку: опік.
Режим роботи підприємства: з 08:00 до 17:00. Обідня перерва з 12:00 до 13:00. Вихідні — субота та неділя.
Загальний стаж роботи: 1 місяць; за професією — 1 місяць; на підприємстві — 1 місяць.
Навчання та перевірка знань з ОП: не вимагається.
Професійний добір: не вимагається.
Інструктажі з ОП: вступний — 01.07.2019; первинний — 01.07.2019; повторний — строк не настав.
Медогляди: попередній — 01.07.2019; періодичний — строк не настав.

Що з’ясувала комісія з розслідування

У день, коли стався нещасний випадок, В. та П. прийшли на роботу на першу зміну о 07:00. Перевдяглися у спецодяг та розпочали виконувати обов’язки кухаря.

Об 11:15 кухарі зняли з електричної плити 40-літрову інвентарну каструлю з окропом та понесли її по приміщенню гарячого цеху до робочого столу. Під час руху П. підвернув ногу, внаслідок чого каструля з окропом перевернулася. Окріп потрапив на ліву ногу В. та на праву руку й ногу П.

Працівники гарячого цеху надали потерпілим домедичну допомогу — обробили обпечені місця протиопіковим кремом «Пантенол» та викликали швидку. Працівники швидкої надали кухарям медичну допомогу.

Практика розслідування нещасного випадку з кухарями Працівник отримав опіки. Допомагайте правильно!

Про нещасний випадок повідомили керівнику закладу Ю. Кухарів В. та П. машиною швидкої доставили до лікарні для подальшого лікування.

Члени комісії з розслідування нещасного випадку встановили:

  • функціональні обов’язки кухаря не передбачають виконання робіт підвищеної небезпеки (Випуск 65 «Торгівля та громадське харчування» Довідника кваліфікаційних характеристик професій працівників, затвердженого наказом Міністерства зовнішніх економічних зв’язків і торгівлі України від 30.11.1999 № 918);
  • допустима норма підіймання та переміщення вантажів під час короткочасної роботи особою віком 16 років — 14 кг (табл. 1 п. 7 Граничних норм підіймання і переміщення важких речей неповнолітніми, затверджених наказом МОЗ від 22.03.1996 № 59; далі — Граничні норми).

Свідок нещасного випадку — керівник закладу Ю.

Наслідком нещасного випадку відповідно до висновку ступеня тяжкості виробничої травми міської клінічної лікарні швидкої медичної допомоги є термічний опік окропом ІІА ступеня S=2% лівої ступні та термічний опік ІІА ступеня S=12% правої верхньої і нижньої кінцівок.

Алкоголю у крові потерпілих не виявили.

Члени комісії зустрілися з потерпілими, щоб роз’яснити їхні права у зв’язку з нещасним випадком.

Порядок розслідування нещасних випадків на виробництві
Микола Федоренкоголовний державний інспектор Головного управління Державної служби України з питань праці у Київській області
У який строк комісія проводить розслідування нещасного випадку?

Які висновки комісії з розслідування

Нещасний випадок з кухарями В. та П. комісія визнала пов’язаним із виробництвом на підставі підпункту 2 пункту 52 Порядку № 337.

За результатами розслідування склали акт за формою Н-1.

Основна причина нещасного випадку: недосконалість технологічного процесу, його невідповідність вимогам безпеки — переміщення 40-літрової каструлі з окропом без використання засобів малої механізації.

Супутня причина нещасного випадку: залучення до роботи працівників не за спеціальністю — залучення неповнолітнього до переміщення вантажу (40-літрова каструля з окропом), вага якого перевищує граничні норми.

Особи, дії чи бездіяльність яких призвели до нещасного випадку:

Ю. — керівник закладу не вжила заходів, щоб забезпечити гарячий цех закладу харчування засобами малої механізації для переміщення вантажу.

Порушила:

  • пункт 1 глави 14 розділу ІІІ Правил охорони праці під час вантажно-розвантажувальних робіт, затверджених наказом Міненерговугілля від 19.01.2015 № 21 (НПАОП 0.00-1.75-15);
  • пункт 12.1.2 Правил охорони праці для об’єктів роздрібної торгівлі, затверджених наказом Держнаглядохоронпраці від 08.05.1996 № 79 (НПАОП 52.0-1.01-96);
  • пункт 2.5 Посадової інструкції керівника закладу харчування.

В. — кухар закладу залучив неповнолітнього П. до переміщення вантажу, вага якого перевищує граничні норми.

Порушив:

  • таблицю 1 пункту 7 Граничних норм;
  • пункт 1.4.2 Інструкції з охорони праці для кухаря.

Як усунути причини нещасного випадку

Аби запобігти подібним нещасним випадкам у майбутньому, комісія з розслідування запропонувала вжити таких заходів:

  • довести до відома працівників підприємства обставини та причини нещасного випадку;
  • провести позачерговий інструктаж з охорони праці для працівників підприємства;
  • посилити контроль за дотриманням працівниками підрозділів виробничої дисципліни.

Чи отримали потерпілі страхові виплати?

Статичний блок для статей

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді