Хто з 2018 року отримав право на пільгову пенсію

У 2016 році Уряд скоротив Списки № 1 і № 2 виробництв, робіт, професій, посад і показників, зайнятість в яких дає право на пенсію за віком на пільгових умовах, а в липні 2017 року увів нові позиції та уточнив наявні. Змінені редакції Списків чинні з 01.01.2018. Хто з першого січня здобув право на пільгову пенсію? Як зараховують до пільгового стажу роботу у шкідливих і важких умовах до 01.01.2018 – читайте про це далі.

Підставою для змін стала постанова КМУ «Про внесення змін до списків виробництв, робіт, професій, посад і показників, зайнятість в яких дає право на пенсію за віком на пільгових умовах, затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 24 червня 2016 р. № 461» від 04.07.2017 № 479.

Нові позиції у Списках № 1 і № 2

Право на пільгову пенсію отримали працівники, зайняті ремонтом устаткування в умовах діючого виробництва.

Назви професій (посад) за новими позиціями у Списках не конкретизовані. Мінсоцполітики роз’яснило (лист від 24.11.2017 № 22862/0/2-7/28, далі — Лист № 22862):

Якщо позиціями Списків № 1 і № 2 передбачені працівники, зайняті в певному виробництві без зазначення найменування професій (посад), такі позиції поширюються на всіх працівників незалежно від найменування їх професій (посад), у тому числі керівників, фахівців, майстрів.

Працівники, які отримали право на пільгову пенсію

Скачайте Таблицю

Пільгова пенсія у 2018 році

Пільгова пенсія у 2018 році Дізнайтеся, чи можливо підвищення посадових окладів у зв’язку зі шкідливими і важкими умовами праці працівникам бухгалтерії

Зарахування до пільгового стажу роботи до 01.01.2018

При визначенні права на пенсію за віком на пільгових умовах застосовують списки, чинні на період роботи особи. До пільгового стажу зараховують увесь період роботи на відповідних посадах або за професіями незалежно від дати їх внесення до списків за умови підтвердження документами відповідних умов праці за час виконання роботи до 21.08.1992 та за результатами атестації робочих місць за умовами праці (далі — атестація) після 21.08.1992 (п. 3 Порядку застосування списків № 1 і № 2 виробництв, робіт, професій, посад і показників при обчисленні стажу роботи, що дає право на пенсію за віком на пільгових умовах, затвердженого наказом Мінпраці від 18.11.2005 № 383, далі — Порядок).

Пільгова пенсія у 2018 році Чи знаєте ви, як відбувається зарахування до пільгового стажу періоду навчання та інвалідності

Отже, до стажу роботи працівників, професії (посади) яких включено до Списків № 1 і № 2 згідно з Постановою № 479, і які працюватимуть за цими професіями (посадами) після 01.01.2018, зараховують увесь період роботи за відповідними професіями (посадами). Умова — підтвердження відповідного права за результатами атестації.

Проводити позачергову атестацію не потрібно, якщо за результатами атестації відповідних робочих місць, п’ятирічний термін якої не сплив, підтверджено право на пільгову пенсію і умови праці за цей час докорінно не змінювались.

Як підтверджувати стаж роботи зі шкідливими і важкими умовами

Для того, щоб дізнатися, як підтвердити стаж роботи зі шкідливими і важкими умовами, керуйтеся пунктом 10 Порядку. Працівник подає до ПФУ:

  • трудову книжку із належно оформленими записами про займану посаду і період виконуваної роботи;
  • виписку із наказу по підприємству про проведення атестації на відповідному робочому місці;
  • уточнювальну довідку — якщо у трудовій книжці немає відомостей, що визначають право на пенсію на пільгових умовах (п. 20 Порядку підтвердження наявного трудового стажу для призначення пенсій за відсутності трудової книжки або відповідних записів у ній, затвердженого постановою КМУ від 12.08.1993 № 637).

Періоди роботи, що підлягають зарахуванню до пільгового стажу, визначає підприємство (установа) або його правонаступник, ураховуючи норми законодавства, за якими визначають право на пенсію за віком на пільгових умовах.

Пільгова пенсія у 2018 році Про те, чи мають нині право на пільгову пенсію ренгенлаборанти та як визначають право на пільгову пенсію за роботу з пестицидами у сільському господарстві – читайте у статті з Довідника.

Калькулятор стажу

Пропонуємо скористатися калькулятором стажу (користуйтеся смугою прокручування, щоб побачити вікна для вводу даних).

Статичний блок для статей

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді