Молоко або інші рівноцінні харчові продукти за роботу із шкідливими умовами праці

Автор
експерт з охорони праці, Київ
Працівникам, зайнятим на роботах із шкідливими умовами праці законодавством передбачено безоплатну видачу молока або інших рівноцінних харчових продуктів. Як організувати та документувати видачу молока на підприємстві — дізнайтеся у статті.


Молоко видають працівникам, якщо вони зайняті на роботах із шкідливими умовами праці, щоб зміцнити їхнє здоров’я і запобігти професійним захворюванням. Вживання цього продукту підвищує опір організму до дії токсичних речовин і фізичних факторів, які спричиняють порушення функції печінки, білкового і мінерального обміну, подразнення слизових оболонок верхніх дихальних шляхів. Молоко нормалізує обмінні процеси й функції організму та сприяє більш швидкому відновленню повноцінної діяльності всіх систем життєзабезпечення.​​​​​

Хто має право безоплатно отримувати молоко

Право на безоплатне отримання молока або інших рівноцінних харчових продуктів мають працівники, зайняті на роботах із шкідливими умовами праці (ст. 166 КЗпП, ст. 7 Закону про охорону праці).

Відносини між роботодавцем і працівниками щодо реалізації прав на пільги й компенсації за роботу із шкідливими умовами праці регламентує постанова КМУ «Про Порядок проведення атестації робочих місць за умовами праці» від 01.08.1992 № 442. Тобто право працівників на безоплатне отримання молока або інших рівноцінних харчових продуктів визначають за результатами атестації робочих місць за умовами праці (далі — атестація). Першочергово слід підтвердити, що умови праці шкідливі.

Не провели атестацію ⚡️ Які наслідки?

Організовуємо видачу молока

Молоко видається, щоб працівники вжили його протягом зміни — це нейтралізує дію шкідливих факторів.

При організації видачі молока, дотримуйтесь таких правил:

  • його видають незалежно від професії чи посади;
  • безоплатно варто видавати лише тим працівникам, на робочих місцях яких шкідливі виробничі фактори перевищують гранично допустимі рівні (за результатами атестації);
  • не можна замінювати молоко грошима, іншими продуктами харчування, крім рівноцінних;
  • молоко або інші рівноцінні харчові продукти не видають працівникам, які безоплатно отримують лікувально-профілактичне харчування з огляду на особливо шкідливі умови праці.

Видавати і вживати молоко доцільно у буфетах, їдальнях або спеціально обладнаних приміщеннях відповідно до санітарно-гігієнічних вимог. Облаштовувати, обладнувати та утримувати молокороздавальні пункти; приймати й зберігати молоко; організовувати режим миття посуду, тари, рук працівників, видачу молока тощо слід за санітарними правилами.

Якщо на підприємстві об’єкт харчування відсутній, організувати видачу молока буде складніше. Необхідно буде доставляти його на підприємство, пункт, де зберігають і видають молоко.

Молокороздавальні пункти:

  • необхідно ізолювати від виробничих цехів;
  • заборонено розташовувати у підвалах.

Молоко можна зберігати й видавати у світлих, сухих і добре опалювальних приміщеннях, де є водопровід, каналізація та витяжна вентиляція. Облаштуйте їх холодильними установками, пастеризаторами, ваннами для миття посуду, умивальниками.

Видавайте продукт працівникам уже розфасованим у пляшки або пакети. Якщо це неможливо, молоко має бути прокип’ячене або пастеризоване.

Отже, керівник має оцінити, чи може він забезпечити зберігання молока та оптимальні умови його вживання працівниками.

Якщо на підприємстві немає їдальні чи буфета, а є лише кімната для приймання їжі, використовуйте стерилізоване молоко, яке можна довго зберігати.

У ситуації, коли на підприємстві немає приміщень, що відповідають санітарно-гігієнічним нормам, видавати молоко можна у відповідних приміщеннях інших підприємств за укладеними договорами.

Забезпечення молоком працівників при роз’їзному характері роботи

За роз’їзного характеру роботи працівнику виплачують грошову компенсацію, щоб він придбав молоко або інші рівноцінні харчові продукти на умовах, які передбачає колективний договір (ст. 7 Закону про охорону праці).

Оскільки нормативні документи не визначають, як саме виплачувати грошову компенсацію за роз’їзний характер роботи, підприємства вирішують це самостійно.

Працівникам, яких відрядили до іншого підприємства, де вони працюють у шкідливих умовах, теж необхідно видавати молоко.

Як оформити документи на видачу молока працівникам

За результатами атестації атестаційна комісія підприємства за погодженням із профспілковим комітетом складає перелік робочих місць, виробництв, робіт, професій і посад, працівникам яких підтвердили право на пільги та компенсації, зокрема на безоплатне надання молока або інших рівноцінних харчових продуктів. Це може бути й окремий перелік, за яким працівників забезпечуватимуть такими продуктами.

Якщо на підприємстві необхідно видавати молоко або інші рівноцінні харчові продукти, керівник має підготувати організаційно-розпорядчі документи.

Законодавство не передбачає первинні документи з обліку видачі молока, тож підприємства розробляють їх самостійно. Крім переліку робочих місць, виробництв, робіт, професій і посад, працівникам яких підтвердили право на безоплатне надання молока або інших рівноцінних харчових продуктів за результатами атестації, потрібно скласти й інші документи.

Так, керівник підприємства видає наказ (розпорядження), яким затверджує заходи для організації безоплатної видачі молока працівникам, зайнятим на роботах із шкідливими умовами праці, та відповідальних осіб.

Відповідальна особа, яку призначили наказом (розпорядженням) керівника підприємства, щомісяця у встановлений строк готує рознарядку, яку затверджує керівник підприємства.

Форми талона для видачі молока або інших рівноцінних харчових продуктів працівникам, зайнятим на роботах із шкідливими умовами праці, нормативні документи не передбачають. Тож підприємство може виготовляти такі талони самостійно. При цьому слід дотримуватись таких вимог:

  • документ використовують раз;
  • у ньому потрібно вказати конкретну кількість молока або інших рівноцінних харчових продуктів;
  • він має містити дату отримання, підпис відповідальних осіб і печатку підприємства.

На деяких підприємствах працівникам видають книжку відривних талонів на місяць. Тоді заповнюють журнал обліку книжок. У ньому відповідальна особа фіксує факт видачі книжки талонів під підпис працівника, якому її видають.

Невикористані талони відповідальна особа додає до звіту і здає у бухгалтерію.

Відомість на видачу молока можна складати щодня. Вона слугуватиме первинним документом для оформлення бухгалтерських записів щодо витрат на молоко.

Парламент посилив відповідальність за злочини проти національної безпеки під час воєнного стану

Як змінилися трудові відносини в умовах війни

Статичний блок для статей

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді