Порядок підтвердження наявного трудового стажу для призначення пенсій планують змінити

Мінсоцполітики підготувало зміни до Порядку підтвердження наявного трудового стажу для призначення пенсій за відсутності трудової книжки або відповідних записів у ній.

Починаючи з 01.01.2018 до страхового стажу для визначення права на призначення пенсії включаються періоди провадження підприємницької діяльності із застосуванням спрощеної системи оподаткування, а також фіксованого податку:

  • з 1 січня 1998 року по 30 червня 2000 року (включно) – за довідкою про реєстрацію як суб'єкта підприємницької діяльності;
  • з 1 липня 2000 року по 31 грудня 2017 року (включно) – за умови сплати страхових внесків (ЄСВ) незалежно від сплаченого розміру (окрім випадків звільнення від сплати ЄСВ).

У зв’язку з тим, що у суб’єктів малого підприємництва відсутні записи у трудовій книжці щодо ведення такої діяльності, виникла необхідність внесення змін до постанови КМУ «Про затвердження Порядку підтвердження наявного трудового стажу для призначення пенсій за відсутності трудової книжки або відповідних записів у ній» від 12.08.1993 р. № 637.

Пенсія за віком на пільгових умовах для контролера абразивних матеріалів на заводі Дізнайтеся про особливості зарахування до пільгового стажу періоду навчання та інвалідності

Тож Мінсоцполітики розробило проект змін до вказаної постанови КМУ.

Після його ухвалення періоди ведення підприємницької діяльності із застосуванням спрощеної системи оподаткування, зокрема із застосуванням фіксованого податку, з 1 січня 1998 року по 30 червня 2000 року будуть зараховуються до трудового стажу фізичних осіб – підприємців на підставі довідки про реєстрацію особи як суб’єкта підприємницької діяльності, а з 1 липня 2000 року по 31 грудня 2017 року за бажанням особи – за умови сплати страхових внесків (ЄСВ) незалежно від суми сплачених коштів.

Пропонуємо скористатися калькулятором стажу (користуйтеся смугою прокручування, щоб побачити вікна для вводу даних).

Статичний блок для новин

Статті за темою

Усі статті за темою

Температурний скринінг працівників: як запровадити

Проведення температурного скринінгу працівників — обов’язкова процедура профілактичних заходів. Як організувати температурний скринінг на підприємстві, хто має контролювати його та як скласти наказ про запровадження температурного скринінгу — відповідає експерт.
36593

Як безпечно експлуатувати генератори електричної енергії

Масове використання генераторів стало новою українською реальністю. У статті розповідаємо про переваги різних видів генераторів, як організувати їх безпечну роботу й подбати про пожежну безпеку та які вимоги до обслуговувального персоналу
10104

Охорона праці жінок в Україні

Якими нормами законодавства урегульована охорона праці жінок на підприємстві у мирний та воєнний час? Що потрібно знати про особливості роботи жінок з вантажами, роботу жінок у нічний час, про нюанси працевлаштування та звільнення жінок? Детально про трудові права жінок — у статті.
31748

Інструктажі з пожежної безпеки: види, порядок проведення

Інструктажі з питань пожежної безпеки — один із найбільш ефективних заходів забезпечення пожежної безпеки на підприємстві. Зі статті ви дізнаєтеся про види протипожежних інструктажів, періодичність проведення інструктажів з пожежної безпеки та перевірку набутих знань.
162929

Правила безпеки праці під час виконання робіт у колійному господарстві

У зв'язку з тим, що робота працівників колійного господарства пов'язана з рухом поїздів і маневровою роботою, вона вимагає ретельного виконання правил і технологічних процесів кожного виду робіт.
52

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді