Встановлено найчастіші порушення при експлуатації вантажопідіймальних кранів, машин та підйомників

При проведенні перевірок суб’єктів господарювання виявляється чимало порушень вимог безпечної експлуатації вантажопідіймальних кранів, машин, підйомників та іншого обладнання. Як не стати одним із порушників?

Роботодавець часто нехтує вимогами НПАОП 0.00-1.80-18 Правила охорони праці при експлуатації вантажопідіймальних кранів, машин, підйомників та іншого обладнання. А саме:

  • не призначає працівників, відповідальних за утримання обладнання в справному стані;
  • не визначає процедуру проведення періодичного технічного обслуговування, налагодження та ремонту обладнання відповідно до настанов з експлуатації;
  • не забезпечує в установлений термін проведення технічного огляду обладнання (експертного обстеження);
  • не забезпечує розроблення та затвердження у встановленому порядку проектів виконання робіт або технологічних карт на виконання робіт вантажопідіймальними кранами;
  • не організовує розроблення та затвердження інструкцій з охорони праці для обслуговувального та ремонтного персоналу, а також працівників, які виконують роботи з робочої платформи підйомників.

До роботи часто допускаються посадові особи (працівник, відповідальний за нагляд за утриманням та безпечною експлуатацією обладнання, працівник, відповідальний за утримання обладнання в справному стані, працівники, відповідальні за безпечне проведення робіт вантажопідіймальними кранами), які не пройшли навчання та перевірку знань з питань охорони праці, а обслуговувальний персонал — інструктаж з питань охорони праці у зв’язку з набранням чинності новим нормативно-правовим актом з охорони праці НПАОП 00.0-1.80-18.

СкачатиБланк акта здавання-приймання наземної кранової рейкової колії в експлуатацію

Іноді працівники, призначені відповідальними за нагляд за утриманням та безпечною експлуатацією обладнання, не проводять періодичні перевірки, під час яких повинні вживати заходи щодо попередження роботи обладнання з порушенням вимог безпеки, не контролюють проведення в установлені терміни технічних оглядів і експертних обстежень обладнання, допускають до експлуатації обладнання з вичерпаним терміном проведення технічного огляду або експертного обстеження, з несправними пристроями безпеки, блокувальними пристроями, з несправними вантажними канатами тощо.

Падіння з висоти: все про травми та засоби захисту Чи знаєте ви, як розслідують нещасні випадки внаслідок падіння з висоти

За інформацією Головного управління Держпраці у Херсонській області

Статичний блок для новин

Статті за темою

Усі статті за темою

Охорона праці при роботі з комп'ютером

Охорона праці при роботі з ПК: вимоги до облаштування приміщення при роботі з комп'ютером, санітарні норми освітлення, параметри мікроклімату, допустимий рівень вібрації та звукового шуму. Соціальні та профілактичні засоби захисту працівників, медичні огляди, перерви на відпочинок.
69891

Вимоги охорони праці під час експлуатації вантажопідіймальних кранів

Під час робіт із вантажопідіймальними кранами, підіймальними пристроями й відповідним обладнанням існує великий ризик травмування працівників. Читайте детальніше про те, як безпечно експлуатувати вантажопідіймальні крани та яких заходів ужити в умовах воєнних дій
23522

Як використовувати пневмоінструмент безпечно

Дізнайтеся про вимоги з охорони праці під час застосування пневматичного інструменту, зокрема яких заходів вжити перед початком роботи з ним та як безпечно проводити самі роботи.
323

Правила експлуатації теплових установок і мереж

Зі статті ви дізнаєтеся про правила технічної експлуатації теплових установок і мереж, зокрема про вимоги до персоналу, котрий здійснює експлуатацію і обслуговування джерел теплопостачання та правила охорони праці під час експлуатації теплових установок і мереж.
19498

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді