Остерігайтеся інспекторів-шахраїв!

Держпраці закликає бути уважними під час інспекцій. Псевдоінспектори вимагають у підприємців гроші, обіцяючи не проводити перевірку. Як викрити шахрая — відповідь далі.

Держпраці попереджає суб’єктів господарювання про можливість появи на підприємствах, в установах та організаціях шахраїв під виглядом інспекторів праці.

У такий спосіб псевдоінспектори вимагають у підприємців гроші, обіцяючи не проводити перевірку чи зменшити розмір штрафів у разі виявлення порушень вимог законодавства.
Необхідно уточнювати дані осіб, які відрекомендувалися інспекторами, оперативно повідомляти про факти появи на підприємствах шахраїв під виглядом інспекторів Управління.

Порядок здійснення державного контролю та нагляду за додержанням законодавства про працю затверджений постановою Кабміну від 26.04. 2017 р. № 295 (далі — Порядок).

Запам'ятайте!

Жодних «попередніх» відвідувань господарюючих суб’єктів інспектори праці не здійснюють.

Існує реєстр посвідчень інспекторів праці. Перш ніж допустити інспектора до перевірки, потрібно обов’язково переконатися, чи справжній інспектор завітав «у гості». Скачайте інформацію про службові посвідчення інспекторів праці Держпраці одним аріховом.

Скачати архівІнформація про службові посвідчення інспекторів праці

Згідно з Порядком інспекторам Держпраці за наявності службового посвідчення і направлення на перевірку безперешкодно, без попереднього повідомлення надано право:

  • під час проведення інспекційних відвідувань з питань виявлення неоформлених трудових відносин за наявності відповідних підстав, самостійно і в будь-яку годину доби з урахуванням вимог законодавства про охорону праці проходити до будь-яких виробничих, службових, адміністративних приміщень об’єкта відвідування, в яких використовується наймана праця;
  • ознайомлюватися з будь-якими книгами, реєстрами та документами, ведення яких передбачено законодавством про працю, що містять інформацію/відомості з питань, які є предметом інспекційного відвідування, невиїзного інспектування, з метою перевірки їх відповідності нормам законодавства та отримувати завірені об’єктом відвідування їх копії або витяги;
  • наодинці або у присутності свідків ставити керівнику та/або працівникам об’єкта відвідування запитання, що стосуються законодавства про працю, отримувати із зазначених питань усні та/або письмові пояснення;
  • за наявності ознак кримінального правопорушення та/або створення загрози безпеці інспектора праці залучати працівників правоохоронних органів;
  • на надання робочого місця з можливістю ведення конфіденційної розмови з працівниками щодо предмета інспекційного відвідування;
  • фіксувати проведення інспекційного відвідування з питань виявлення неоформлених трудових відносин засобами аудіо-, фото- та відеотехніки тощо.

Перевірки виробничих об’єктів: поняття «територія», «виробничий цех», «споруда» Дізнайтеся також, які помилки представників Держпраці під час інспекції вам на руку

У разі виникнення підозри, роботодавець (юридична особа або фізична особа — підприємець) може звернутися для підтвердження повноважень головних державних інспекторів до відповідного Управління Держпраці.

Статичний блок для новин

Статті за темою

Усі статті за темою

Дотримання вимог охорони праці на елеваторах

Елеватори входять у новий сезон роботи в умовах війни. Поряд з небезпеками воєнного стану, періодичних обстрілів та аварійних відключень електроенергії на підприємства чатують і традиційні небезпеки. Тому роботодавцям необхідно забезпечити постійний нагляд за безпекою на робочих місцях та організовувати технологічний процес відповідно до вимог нормативно - правових актів з охорони праці (далі – НПАОП).
32

Потенційні загрози під час відключень світла на підприємстві

У цій статті розглянемо основні загрози, які виникають під час блекауту, а також рекомендації як підготуватися до блекаутів, щоб убезпечити працівників підприємства від травмувань та інших наслідків, пов’язаних із можливими непередбачуваними відключеннями електроенергії.
397

Комісія з питань охорони праці: завдання та обов'язки

Комісію з питань охорони праці створюють як консультативно-дорадчий орган, у якому представники адміністрації і профспілок спільно вирішують питання безпеки, гігієни праці, виробничого середовища. Про те, як створити таку комісію і організувати її роботу, — далі.
11894

Обмеження та вимоги під час ручного переміщення вантажів працівниками жіночої статі

Зі статті ви дізнаєтеся, чи існують вимоги, обмеження та ризики, які мають враховуватися під час ручного переміщення вантажів працівниками жіночої статі. Також ознайомитеся з нормами підіймання і переміщення важких речей жінками.
63

Режим праці влітку у спекотних умовах

В останні два тижні в Україні встановилася надзвичайно спекотна погода, а отже роботодавцям час подбати про належні умови праці під час роботи в спеку. Зі статті ви дізнаєтеся, за якої температури дозволено виконувати різні види робіт, як запобігти перегріванню організму, а також знайдете зразки супровідних документів.
47342

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді