Роботодавців, які затримують зарплату, змусять платити пеню

Відповідні зміни передбачені у розробленому Мінсоцполітики проекті Закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо посилення захисту прав працівників на своєчасну та в повному обсязі виплату заробітної плати у випадку неплатоспроможності роботодавця».

У проекті Закону, який спрямований на захист прав працівників у разі порушення строків виплати зарплати, встановлено такі вимоги:

  • зобов’язати роботодавця сплатити працівнику пеню в розмірі облікової ставки Нацбанку за кожен день затримки понад 15 днів;
  • надати право працівнику тимчасово припинити виконання роботи в разі затримки виплати зарплати, належної працівникові, на строк понад 15 днів;
  • виплатити працівнику компенсацію в розмірі трьох середньомісячних зарплат (за останні 12 місяців) у разі порушення справи про банкрутство роботодавця чи припинення трудового договору в разі звільнення працівника до порушення зазначеної справи.

Крім того, пропонується аби особа звільнялася від кримінальної відповідальності, якщо до затвердження прокурором обвинувального акта нею здійснено виплату заробітної плати, інших встановлених законом виплат працівникам у повному обсязі.

Роботодавців, які затримують зарплату, змусять платити пеню Дізнайтеся позицію Мінсоцполітики щодо обрахунку мінімальної заробітної плати

Для здійснення заходів забезпечення виплати заробітної плати Держпраці створить та вестиме Реєстр роботодавців, які порушили встановлені строки виплати працівникам заробітної плати. До такого Реєстру включать роботодавців, які порушили строки виплати заробітної плати більш ніж на 2 місяці.

СкачатиПокажчик нормативно-правових актів з охорони праці 2018

Вас також може зацікавити стаття Умови та розмір оплати праці інженера з охорони праці

Статичний блок для новин

Статті за темою

Усі статті за темою

Дотримання вимог охорони праці на елеваторах

Елеватори входять у новий сезон роботи в умовах війни. Поряд з небезпеками воєнного стану, періодичних обстрілів та аварійних відключень електроенергії на підприємства чатують і традиційні небезпеки. Тому роботодавцям необхідно забезпечити постійний нагляд за безпекою на робочих місцях та організовувати технологічний процес відповідно до вимог нормативно - правових актів з охорони праці (далі – НПАОП).
33

Яка відповідальність передбачена за порушення законодавства про охорону праці

Для підвищення рівня правової свідомості громадян та стимулювання правомірної поведінки працівників і роботодавців у сфері безпеки праці передбачена відповідальність за порушення законодавства про охорону праці.
79359

Особливості охорони праці неповнолітніх

Особливості охорони праці неповнолітніх завжди були актуальними для роботодавців. Зі статті ви довідаєтеся: які умови прийняття на роботу неповнолітніх осіб, який час відпочинку для неповнолітніх передбачає законодавство, скільки має тривати робочий час для неповнолітніх, як звільнити неповнолітнього працівника.
19671

План перевірок Держпраці на 2024 рік

Планові заходи державного нагляду здійснюються відповідно до річних планів, що затверджуються органом державного нагляду. Завантажте План графік перевірок Держпраці на 2024 рік та перевірте, чи є у ньому ваше підприємство.
13558

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді