Допуск на територію діючого підприємства підрядника для проведення робіт в електроустановках

Який порядок допуску на територію діючого підприємства підрядника, який залучається до проведення робіт в електро­установках підприємства?

Документом підприємства-власника інженерної комунікації (наприклад, електромережі), який надає згоду на ведення робіт, може бути акт-допуск, дозвіл, ордер. Відповідно до підпунктів 23.1.1, 23.1.3 Правил безпечної експлуатації електроустановок, затверджених наказом Держнаглядохоронпраці від 06.10.1997 № 257 (НПАОП 40.1-1.01-97), для проведення будівельно-монтажних робіт в діючих електроустановках і охоронній зоні ліній електропередавання будівельно-монтажна організація має отримати від експлуатаційного підприємства письмовий дозвіл згідно з Правилами охорони електричних мереж, затвердженими постановою Кабінету Міністрів України від 04.03.1997 № 209 (далі — Правила № 209).

У разі виділення для будівельно-монтажних організацій спеціальної огородженої зони робіт замість дозволу слід оформляти акт-допуск відповідно до ДБН А.3.2-2-2009 «Охорона праці і промислова безпека в будівництві. Основні положення» (НПАОП 45.2-7.02-12). В акті-допуску необхідно зазначити: вид огородження зони робіт; місця входу (виходу) і в’їзду (виїзду) до цієї зони; наявність небезпечних і шкідливих факторів.

Правилами № 209 передбачено, що згода на ведення робіт на території, пов’язаній з експлуатацією електромереж, засвідчується у таких документах:

  • Дозвіл на виконання земляних робіт в охоронній зоні кабельної лінії електропередачі (додаток 1 до додатку «Умови проведення робіт в межах охоронних зон електричних мереж» Правил № 209);
  • Дозвіл на виконання робіт в охоронній зоні повітряної лінії електропередачі (додаток 2 до додатку «Умови проведення робіт в межах охоронних зон електричних мереж» Правил № 209);
  • Ордер (на ліквідацію аварій в електричних мережах на вулично-дорожній мережі) (п. 12 Правил № 209).

На залізничному транспорті документом, який надає згоду на ведення робіт на території, пов’язаній з експлуатацією підконтрольних електроустановок, є Дозвіл на роботу в зоні контактних мереж та повітряних ліній, що перебувають під напругою, електрифікованих ліній залізниць (додаток 1 до Правил безпеки для працівників залізничного транспорту на електрифікованих лініях, затверджених наказом Мінпраці України від 31.05.2000 № 120, НПАОП 60.1-1.48-00).

Допуск на територію діючого підприємства підрядника для проведення робіт в електроустановках Більш детально про взаємини з підрядником розповідає експерт

Відповідальність за оформлення допуску підрядника на територію суб’єкта господарювання несе особа, яка уклала з підрядником договір.

Статичний блок для статей

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді