Нагляд за пожежною безпекою в Україні

Наразі в Україні діють вибіркові правила перевірок протипожежної безпеки. Державна служба з надзвичайних ситуацій була виведена з-під дії мораторію на перевірку суб’єктів господарювання, однак наглядові функції їй вернули частково. Дізнайтеся, кого саме може перевіряти ДСНС, і в яких випадках підприємство має право відмовити у проведенні перевірки.

28 березня відбулося чергове засідання Кабміну, на якому прем’єр-міністр України Володимир Гройсман доручив Міністерству внутрішніх справ та Державній службі з надзвичайних ситуацій (далі – ДСНС) провести масштабні перевірки торгових центрів, дитсадків, шкіл, на предмет дотримання норм пожежної безпеки.

Мер Києва Віталій Кличко також доручив управлінню з надзвичайних ситуацій міськдержадміністрації перевірити всі торгові приміщення і об’єкти поблизу станцій метро і зупинок громадського транспорту на дотримання норм пожежної безпеки. Крім того, КП «Київський метрополітен» проведе інвентаризацію всіх об’єктів комерційного, торговельного та соціально-побутового призначення, розташованих в технічних зонах метрополітену або недалеко від входів-виходів на станції на дотримання норм пожежної безпеки. Йдеться про об’єкти, розташовані в межах 10 метрів від вентиляційних кіосків і в межах 20 метрів від входів-виходів на станції.

До таких рішеннь підштовхнула пожежа в торгово-розважальному комплексі російського міста Кемерово, яка забрала життя понад 60 людей. Тож українські урядовці та посадові особи зійшлися на тому, що основні зусилля потрібно спрямувати саме на попередження таких трагедій, а для цього потрібна система контролю.

Як змінювався контроль за пожежною безпекою в 2017 році

За протипожежною безпекою суб’єктів господарювання в Україні слідкує Державна служба надзвичайних ситуацій, яка здійснює перевірки відповідно до вимог Закону України від 05.04. 2007 № 877-V «Про основні засади державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності».

До 31 грудня 2018 року в Україні діє мораторій на проведення органами державного нагляду (контролю) планових заходів із здійснення державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності. Це передбачено Законом України «Про тимчасові особливості здійснення заходів державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності», який набрав чинності 1 січня 2017 року.

Нагляд за пожежною безпекою в Україні Дізнайтеся, як Держпраці здійснюватиме перевірки у 2018 році

Відповідно, ДСНС не перевіряла суб’єкти господарювання на протипожежну безпеку. Однак у вересні 2017 року Кабмін дозволив ДСНС у жовтні – грудні провести позапланові перевірки стану техногенної безпеки в дошкільних загальноосвітніх навчальних закладах, закладах охорони здоров’я, будинках для людей похилого віку та осіб з інвалідністю, а також закладах відпочинку та здоров’я (розпорядження Кабміну від 20.09.2017 № 643-р).

Прийняттю такого рішення передували трагічні події, що сталися напередодні. Тоді, в ніч на 16 вересня в дитячому таборі «Вікторія» в Одесі спалахнула пожежа, в результаті якої загинули діти. Також це рішення також було обумовлено тим, що в 2017 році сталося на 31% більше пожеж, та загинуло на 8% більше осіб, ніж у попередньому році.

23 лютого 2018 року набула чинності постанова Кабміну від 18.12.2017 № 1104 «Про затвердження переліку органів державного нагляду (контролю), на які не поширюється дія Закону України «Про тимчасові особливості здійснення заходів державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності». Такий підхід було застосовано з метою забезпечення розвитку підприємництва, а також забезпечення контролю за найбільш вразливими та ризикованими сферами суспільних відносин та виконання міжнародно-правових зобов’язань України. До переліку включено більше 20 державних органів, зокрема і ДСНС.

Однак ДСНС була виведена з-під дії мораторію відносно не всіх планових перевірок, а лише щодо:

  • закладів оздоровлення та відпочинку дітей;
  • інтернатних закладів;
  • закладів дошкільної освіти, загальної середньої освіти, професійної (професійно-технічної) освіти, спеціалізованої освіти;
  • суб’єктів господарювання з високим ступенем ризику (це, зокрема, об’єкти паливно-енергетичного, військово-промислового комплексів, об’єкти підвищеної небезпеки, хімічно-небезпечні об’єкти та об’єкти висотного будівництва).

Хто належить до високого ступеню ризику?

У деяких підприємств можуть виникнути питання щодо визначення ступеню ризику, до якого вони належать. Адже на момент формування Плану комплексних заходів державного нагляду (контролю) на 2018 рік та Річного плану здійснення заходів державного нагляду (контролю) ДСНС на 2018 рік були чинними старі Критерії, за якими оцінюється ступінь ризику від провадження господарської діяльності та визначається періодичність здійснення планових заходів державного нагляду (контролю) у сфері техногенної та пожежної безпеки. Тому багато підприємств фігурують в них зі статусом високого ступеня ризику.

Скачати Річний план здійснення заходів державного нагляду (контролю) ДСНС на 2018 рік

Нагляд за пожежною безпекою в Україні

Пізніше, за участю Державної регуляторної служби України (далі – ДРС) ці Критерії були переглянуті, до високого ризику потрапило вже менше суб’єктів господарювання. Однак у Плані комплексних заходів державного нагляду (контролю) на 2018 рік вони все ще фігурують як об’єкти з високим ступенем ризику.

Скачати План здійснення комплексних заходів державного нагляду (контролю) на 2018 рік

Дізнайтеся, кого планує перевірити ДРС у 2018 році

Як роз’яснили в ДРС, оскільки постанова про виключення з мораторію прийнята вже після затвердження нових Критеріїв ризику, то планові перевірки можуть проводитись у випадку, коли суб’єкти господарювання належать до групи з високим ризиком і за старими, і за новими Критеріями ризику.

ДРС радить підприємцям передусім перевірити, до якого ступеню ризику належить підприємство за новими критеріями ризику, які набули чинності 29.12.2017. Якщо за новими Критеріями ризику суб’єкт господарювання не належить до високого ступеню ризику, але у Плані комплексних заходів державного нагляду (контролю) на 2018 рік передбачена планова перевірка його підприємства, то він має право не допускати таку перевірку.

Оновлено План комплексних перевірок на 2018 рік Читайте також за темою:

Крім того, щоб убезпечити себе від помилки суб’єктам господарювання рекомендовано звернутися із запитом до ДСНС з проханням надати індивідуальне роз’яснення до якого ступеня ризику належить підприємство. Відповідь ДСНС буде документом, що засвідчуватиме, до якого ступеня критеріїв ризику належить суб’єкт господарювання та чи може бути проведена перевірка.

У разі, якщо після отримання роз’яснень ДСНЗ у суб’єкта господарювання залишаються сумніви щодо дотримання органом державного нагляду (контролю) вимог чинного законодавства, суб’єктам господарювання пропонується звертатися за роз’ясненнями до ДРС.



зміст

Статичний блок для статей

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді