Облаштування кімнат для приймання їжі

6442

Запитання

Яким чином потрібно облаштовувати кімнати для приймання їжі?

Відповідь

Облаштовувати кімнати для приймання їжі доречно, якщо приймання їжі здійснюється на підприємстві. Обов’язок роботодавця розвозити працівників на обід може бути передбачений лише колективним договором. Жодна стаття Кодексу законів про працю України до цього не зобов’язує.

Кімнат для приймання їжі може бути декілька. Дозволу Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів на це не потрібно.

У разі якщо працівники матимуть обідню перерву в дві зміни, наприклад одні з 12:00 до 13:00, інші — з 13:00 до 14:00 тощо, то можна облаштувати й одну кімнату.

Приміщення має бути обов’язково обладнане рукомийником із каналізацією, гарячим (не менш ніж 80 °С, якщо це бойлер) і холодним проточним водопостачанням, холодильником.

За рішенням роботодавця приміщення можна обладнати й іншими пристроями, такими, як чайник, мікрохвильова піч, тощо. Якщо працівники працюють на відкритих площадках, наявність чайника та можливість розігріти їжу — обов’язкові.

Вода у кімнаті для приймання їжі має відповідати Державним санітарним нормам та правилам «Гігієнічні вимоги до води питної, призначеної для споживання людиною» (затверджені наказом МОЗ від 12.05.2010 № 400; ДСанПіН 2.2.4-171-10). Не рідше ніж раз на квартал воду мають лабораторно досліджувати.

Перелік швидкопсувних продуктів розміщується на на видному місці. Також має бути промаркований технічний інвентар із шафою винятково для прибирання кімнати.

За наявності газової плити для розігрівання їжі, приміщення необхідно обладнати витяжкою. В інших випадках необхідно лише забезпечити провітрювання кімнати (вікно, кватирка) та встановити сітку від комах.

Якщо кімнати для приймання їжі облаштовуються в складських чи підвальних приміщеннях – необхідно проводити періодично дезинфекцію, дезинсекцію згідно з графіком, а також обов’язково двічі на рік дератизацію, яку має проводити спеціалізована установа, що має відповідну ліцензію (сертифікат чи свідоцтво).

СкачатиДоговір про надання послуг із дератизації

За інформацією лікаря-консультанта із гігієни праці, магістра державного управління Світлани Колодійчук

Статичний блок для запитань-відповідей

Останні новини

Усі новини

Статті за темою

Усі статті за темою

Що потрібно знати про цивільно-правовий договір на виробництві

Чим відрізняється цивільно-правовий договір від трудового? Коли ЦПД визнають трудовим? Який штраф чекає на роботодавця за неоформлених працівників? Як розслідувати нещасний випадок із підрядником? Відповіді на ці та інші питання — далі у статті.
8468

Охорона праці під час простою підприємства

У період простою підприємство не функціонує повністю або частково, а працівники, яким оголосили простій, не виконують трудові обов’язки. Дізнайтеся детальніше про умови запровадження простою на підприємстві, порядок його оформлення та як це впливає на охорону праці.
1453

Покажчик НПАОП

Роботодавець зобов’язаний створити на робочому місці умови праці відповідно до нормативно-правових актів, а також забезпечити додержання вимог законодавства щодо прав працівників у галузі охорони праці. Чинні нормативні акти ви знайдете в Покажчику нормативно-правових актів з охорони праці. Для зручності використовуйте сервіс для роботи.
109773

Правила технічної експлуатації електроустановок споживачів

Правила технічної експлуатації електроустановок споживачів (ПТЕЕС) встановлюють основні організаційні й технічні вимоги до експлуатації електроустановок та електрообладнання споживачів і направлені на забезпечення надійної, безпечної та раціональної експлуатації електроустановок.
73515