Облаштування кімнат для приймання їжі

6693

Запитання

Яким чином потрібно облаштовувати кімнати для приймання їжі?

Відповідь

Облаштовувати кімнати для приймання їжі доречно, якщо приймання їжі здійснюється на підприємстві. Обов’язок роботодавця розвозити працівників на обід може бути передбачений лише колективним договором. Жодна стаття Кодексу законів про працю України до цього не зобов’язує.

Кімнат для приймання їжі може бути декілька. Дозволу Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів на це не потрібно.

У разі якщо працівники матимуть обідню перерву в дві зміни, наприклад одні з 12:00 до 13:00, інші — з 13:00 до 14:00 тощо, то можна облаштувати й одну кімнату.

Приміщення має бути обов’язково обладнане рукомийником із каналізацією, гарячим (не менш ніж 80 °С, якщо це бойлер) і холодним проточним водопостачанням, холодильником.

За рішенням роботодавця приміщення можна обладнати й іншими пристроями, такими, як чайник, мікрохвильова піч, тощо. Якщо працівники працюють на відкритих площадках, наявність чайника та можливість розігріти їжу — обов’язкові.

Вода у кімнаті для приймання їжі має відповідати Державним санітарним нормам та правилам «Гігієнічні вимоги до води питної, призначеної для споживання людиною» (затверджені наказом МОЗ від 12.05.2010 № 400; ДСанПіН 2.2.4-171-10). Не рідше ніж раз на квартал воду мають лабораторно досліджувати.

Перелік швидкопсувних продуктів розміщується на на видному місці. Також має бути промаркований технічний інвентар із шафою винятково для прибирання кімнати.

За наявності газової плити для розігрівання їжі, приміщення необхідно обладнати витяжкою. В інших випадках необхідно лише забезпечити провітрювання кімнати (вікно, кватирка) та встановити сітку від комах.

Якщо кімнати для приймання їжі облаштовуються в складських чи підвальних приміщеннях – необхідно проводити періодично дезинфекцію, дезинсекцію згідно з графіком, а також обов’язково двічі на рік дератизацію, яку має проводити спеціалізована установа, що має відповідну ліцензію (сертифікат чи свідоцтво).

СкачатиДоговір про надання послуг із дератизації

За інформацією лікаря-консультанта із гігієни праці, магістра державного управління Світлани Колодійчук

Статичний блок для запитань-відповідей

Останні новини

Усі новини

Статті за темою

Усі статті за темою

Навчання з охорони праці

Одне із завдань служби охорони праці підприємства — провести навчання з охорони праці та перевірку знань за його результатами. Дізнайтеся про принципи організації та види навчання з питань охорони праці, а також завантажте готові зразки необхідних документів.
112669

Класифікація шкідливих і важких умов праці

Як здійснюють оцінку умов праці на робочих місцях, які бувають ступені шкідливих умов праці, якими нормативними документами затверджено переліки робіт зі шкідливими і важкими умовами праці — далі у статті.
108825

Експлуатуємо атракціонну техніку безпечно

Перед початком роботи атракціонних комплексів потрібно впевнитись у справності обладнання та компетентності персоналу щодо попередження нещасних випадків. Стаття допоможе розібратися, як організувати монтаж, техогляд і безпечну експлуатацію атракціонів, які дозвільні документи оформити, зокрема під час воєнного стану, і як забезпечити безпеку відвідувачів
2945

Температурний скринінг працівників: як запровадити

Проведення температурного скринінгу працівників — обов’язкова процедура профілактичних заходів. Як організувати температурний скринінг на підприємстві, хто має контролювати його та як скласти наказ про запровадження температурного скринінгу — відповідає експерт.
38150