Облаштування кімнат для приймання їжі

7509

Запитання

Яким чином потрібно облаштовувати кімнати для приймання їжі?

Відповідь

Облаштовувати кімнати для приймання їжі доречно, якщо приймання їжі здійснюється на підприємстві. Обов’язок роботодавця розвозити працівників на обід може бути передбачений лише колективним договором. Жодна стаття Кодексу законів про працю України до цього не зобов’язує.

Кімнат для приймання їжі може бути декілька. Дозволу Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів на це не потрібно.

У разі якщо працівники матимуть обідню перерву в дві зміни, наприклад одні з 12:00 до 13:00, інші — з 13:00 до 14:00 тощо, то можна облаштувати й одну кімнату.

Приміщення має бути обов’язково обладнане рукомийником із каналізацією, гарячим (не менш ніж 80 °С, якщо це бойлер) і холодним проточним водопостачанням, холодильником.

За рішенням роботодавця приміщення можна обладнати й іншими пристроями, такими, як чайник, мікрохвильова піч, тощо. Якщо працівники працюють на відкритих площадках, наявність чайника та можливість розігріти їжу — обов’язкові.

Вода у кімнаті для приймання їжі має відповідати Державним санітарним нормам та правилам «Гігієнічні вимоги до води питної, призначеної для споживання людиною» (затверджені наказом МОЗ від 12.05.2010 № 400; ДСанПіН 2.2.4-171-10). Не рідше ніж раз на квартал воду мають лабораторно досліджувати.

Перелік швидкопсувних продуктів розміщується на на видному місці. Також має бути промаркований технічний інвентар із шафою винятково для прибирання кімнати.

За наявності газової плити для розігрівання їжі, приміщення необхідно обладнати витяжкою. В інших випадках необхідно лише забезпечити провітрювання кімнати (вікно, кватирка) та встановити сітку від комах.

Якщо кімнати для приймання їжі облаштовуються в складських чи підвальних приміщеннях – необхідно проводити періодично дезинфекцію, дезинсекцію згідно з графіком, а також обов’язково двічі на рік дератизацію, яку має проводити спеціалізована установа, що має відповідну ліцензію (сертифікат чи свідоцтво).

СкачатиДоговір про надання послуг із дератизації

За інформацією лікаря-консультанта із гігієни праці, магістра державного управління Світлани Колодійчук

додаток

Статичний блок для запитань-відповідей

Останні новини

Усі новини

Статті за темою

Усі статті за темою

Вступний інструктаж: все, що потрібно знати

Вступний інструктаж з охорони праці проводять для кожного, без винятку, працівника. Приступати до роботи, не прослухавши цей інструктаж, — заборонено. Про які особливості проведення вступного інструктажу потрібно знати — розповідає експерт
177637

Генератор на підприємстві: експлуатуємо безпечно

Масове використання генераторів стало сучасною реальністю в Україні. У статті розповідаємо про переваги різних видів генераторів, як організувати їх безпечну роботу й подбати про пожежну безпеку та які вимоги до обслуговувального персоналу
15301

Навчання з охорони праці

Провести навчання з охорони праці та перевірку знань за його результатами — одне із завдань служби охорони праці підприємства. Дізнайтеся про організацію та види навчання з питань охорони праці, а також завантажте готові зразки необхідних документів.
122536

Обов’язкові журнали з охорони праці на підприємстві

Які журнали з охорони праці повинні бути на підприємстві? Як правильно вести журнали з охорони праці? Де взяти зразки журналів з охорони праці? Ми зібрали в одній статті всі загальні журнали, розміщені на нашому порталі, аби вам не довелося довго шукати відповіді на ці та інші запитання
108572