Облаштування кімнат для приймання їжі

4691

Запитання

Яким чином потрібно облаштовувати кімнати для приймання їжі?

Відповідь

Облаштовувати кімнати для приймання їжі доречно, якщо приймання їжі здійснюється на підприємстві. Обов’язок роботодавця розвозити працівників на обід може бути передбачений лише колективним договором. Жодна стаття Кодексу законів про працю України до цього не зобов’язує.

Кімнат для приймання їжі може бути декілька. Дозволу Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів на це не потрібно.

У разі якщо працівники матимуть обідню перерву в дві зміни, наприклад одні з 12:00 до 13:00, інші — з 13:00 до 14:00 тощо, то можна облаштувати й одну кімнату.

Приміщення має бути обов’язково обладнане рукомийником із каналізацією, гарячим (не менш ніж 80 °С, якщо це бойлер) і холодним проточним водопостачанням, холодильником.

За рішенням роботодавця приміщення можна обладнати й іншими пристроями, такими, як чайник, мікрохвильова піч, тощо. Якщо працівники працюють на відкритих площадках, наявність чайника та можливість розігріти їжу — обов’язкові.

Вода у кімнаті для приймання їжі має відповідати Державним санітарним нормам та правилам «Гігієнічні вимоги до води питної, призначеної для споживання людиною» (затверджені наказом МОЗ від 12.05.2010 № 400; ДСанПіН 2.2.4-171-10). Не рідше ніж раз на квартал воду мають лабораторно досліджувати.

Перелік швидкопсувних продуктів розміщується на на видному місці. Також має бути промаркований технічний інвентар із шафою винятково для прибирання кімнати.

За наявності газової плити для розігрівання їжі, приміщення необхідно обладнати витяжкою. В інших випадках необхідно лише забезпечити провітрювання кімнати (вікно, кватирка) та встановити сітку від комах.

Якщо кімнати для приймання їжі облаштовуються в складських чи підвальних приміщеннях – необхідно проводити періодично дезинфекцію, дезинсекцію згідно з графіком, а також обов’язково двічі на рік дератизацію, яку має проводити спеціалізована установа, що має відповідну ліцензію (сертифікат чи свідоцтво).

СкачатиДоговір про надання послуг із дератизації

За інформацією лікаря-консультанта із гігієни праці, магістра державного управління Світлани Колодійчук

Статичний блок для запитань-відповідей

Останні новини

Усі новини

Статті за темою

Усі статті за темою

Експлуатуємо атракціонну техніку безпечно

Перед початком роботи атракціонних комплексів потрібно впевнитись у справності обладнання та компетентності персоналу щодо попередження нещасних випадків. Стаття допоможе розібратися, як організувати монтаж, техогляд і безпечну експлуатацію атракціонів, які дозвільні документи оформити, зокрема під час воєнного стану, і як забезпечити безпеку відвідувачів
2161

Охорона праці і температурний режим у медичному закладі

Охорона праці в медичних закладах починається з вимог до мікроклімату. Зі статті ви дізнаєтеся, які саме вимоги до охорони праці та температурного режиму в медичному закладі передбачені законодавством.
13786

Охорона праці при роботі з комп'ютером

Охорона праці при роботі з ПК: вимоги до облаштування приміщення при роботі з комп'ютером, санітарні норми освітлення, параметри мікроклімату, допустимий рівень вібрації та звукового шуму. Соціальні та профілактичні засоби захисту працівників, медичні огляди, перерви на відпочинок.
69911

Аптечка на підприємстві

Аптечка першої допомоги має бути на кожному підприємстві, адже часто від оперативності надання домедичної допомоги залежить життя людини. Яким має бути склад аптечки невідкладної медичної допомоги, де саме повинна розміщуватися аптечка першої допомоги у виробничому підрозділі, хто відповідає за неї — про все це розповімо далі.
91806

Зразок наказу про простій через спеку

Дотримати вимог законодавства з безпеки праці під час спеки допоможе наказ про простій через спеку. Скачайте зразок такого наказу, розроблений експертом.
1127