Накладено рекордний штраф за порушення законодавства про працю

Головні державні інспектори управління Держпраці у Чернівецькій області під час інспекційного відвідування агропідприємства встановили грубі порушення законодавства про працю, за які підприємство оштрафовано на понад 6 млн грн.

Штраф за порушення законодавства про працю у розмірі 6 589 710 грн накладено на суб’єкта господарювання агропромислового комплексу у Кіцманському районі.

Виявлено, що у порушення Порядку проведення індексації грошових доходів населення, затвердженого Постановою Кабміну 17.07.2003 за №1078 та ст. 33 Закону України «Про оплату праці» – «Індексація заробітної плати», ч. 6 ст. 95 Кодексу законів про працю України – «Мінімальна заробітна плата. Індексація заробітної плати» – роботодавець не нараховував та не виплачував працівникам індексацію заробітної плати.

СкачатиШтрафи за порушення законодавства про працю 2019

Не оплачувалася належним чином робота трудового персоналу у святкові та неробочі дні, а саме не в подвійному розмірі, як того вимагає чинне законодавство.

Також окремим працівникам роботодавець не виплачував належні доплати за шкідливі і небезпечні умови праці.

Загалом на агропідприємстві було порушено трудові права понад 170 працівників.

Як наслідок, управлінням Держпраці у Чернівецькій області винесено постанову про накладення на суб’єкта господарювання штрафної санкції, що наразі є найвищою серед штрафних санкцій, накладених Держпраці упродовж 2018 року.

Нагадуємо, у 2019 році зросли штрафи за порушення трудового законодавства.

Так, за фактичний допуск працівника до роботи без оформлення трудового договору (контракту), оформлення працівника на неповний робочий час у разі фактичного виконання роботи повний робочий час, установлений на підприємстві, та виплати заробітної плати (винагороди) без нарахування та сплати єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування та податків накладатиметься штрафна санкція у розмірі — 125 190 грн.

За порушення термінів виплати заробітної плати працівникам, інших виплат, передбачених законодавством про працю, більш, ніж на один місяць, виплату їх не в повному обсязі передбачено штраф у розмірі 12 519 грн.

Якщо роботодавцець не дотримується мінімальних державних гарантій в оплаті праці, його оштрафують на 41 730 грн.

Недотримання встановлених законом гарантій та пільг працівникам, котрі залучаються до виконання обов’язків, передбачених законами України «Про військовий обов’язок і військову службу», «Про альтернативну (невійськову) службу, «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію» матимуть наслідком сплату 41 730 грн штрафу.

Накладено рекордний штраф за порушення законодавства про працю Які штрафи передбачені за інші порушення законодавства про працю та який максимальний розмір штрафних санкцій встановлено для недобросовісних роботодавців читайте в статті Штрафи за порушення законодавства про працю у 2019 році.

Джерело: управління Держпраці у Чернівецькій області

Статичний блок для новин

Статті за темою

Усі статті за темою

Дотримання вимог охорони праці на елеваторах

Елеватори входять у новий сезон роботи в умовах війни. Поряд з небезпеками воєнного стану, періодичних обстрілів та аварійних відключень електроенергії на підприємства чатують і традиційні небезпеки. Тому роботодавцям необхідно забезпечити постійний нагляд за безпекою на робочих місцях та організовувати технологічний процес відповідно до вимог нормативно - правових актів з охорони праці (далі – НПАОП).
33

Яка відповідальність передбачена за порушення законодавства про охорону праці

Для підвищення рівня правової свідомості громадян та стимулювання правомірної поведінки працівників і роботодавців у сфері безпеки праці передбачена відповідальність за порушення законодавства про охорону праці.
79359

Особливості охорони праці неповнолітніх

Особливості охорони праці неповнолітніх завжди були актуальними для роботодавців. Зі статті ви довідаєтеся: які умови прийняття на роботу неповнолітніх осіб, який час відпочинку для неповнолітніх передбачає законодавство, скільки має тривати робочий час для неповнолітніх, як звільнити неповнолітнього працівника.
19671

План перевірок Держпраці на 2024 рік

Планові заходи державного нагляду здійснюються відповідно до річних планів, що затверджуються органом державного нагляду. Завантажте План графік перевірок Держпраці на 2024 рік та перевірте, чи є у ньому ваше підприємство.
13558

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді