Наказом Мінсоцполітики від 29.11.2018 № 1804 затверджено Мінімальні вимоги безпеки і охорони здоров’я при використанні працівниками засобів індивідуального захисту на робочому місці. Документ набрав чинності 15 січня.
Водночас втратив чинність наказ Державного комітету України з промислової безпеки, охорони праці та гірничого нагляду від 24.03.2008 № 53 «Про затвердження Положення про порядок забезпечення працівників спеціальним одягом, спеціальним взуттям та іншими засобами індивідуального захисту».
Для забезпечення безпеки та захисту здоров’я працівників роботодавець зобов’язаний забезпечити за свій рахунок придбання, комплектування, видачу та утримання (забезпечення працездатності та належного гігієнічного стану) засобів індивідуального захисту (ЗІЗ).
Зверніть увагу! Якщо існує більш ніж один ризик для життя та здоров’я, працівник має бути забезпечений більш ніж одним ЗІЗ. Такі засоби мають бути сумісними та ефективними проти існуючого ризику (ризиків).
Перед вибором ЗІЗ (понад встановлених Нормами безоплатної видачі ЗІЗ) роботодавець повинен здійснити їхню оцінку. Вона передбачає:
- аналіз та оцінку ризиків для життя та здоров’я працівників, яких не можна уникнути за допомогою інших засобів;
- визначення характеристик, які повинен мати ЗІЗ для ефективного захисту життя та здоров’я працівників від вже визначених ризиків, беручи до уваги будь-які ризики, які може створити сам ЗІЗ;
- порівняння характеристик ЗІЗ, наявних у суб’єкта господарювання, з характеристиками, визначеними під час цієї оцінки.
Детальніше ознайомитися з Мінімальними вимогами безпеки і охорони здоров’я при використанні працівниками засобів індивідуального захисту на робочому місці та скачати їх ви зможете у статті на порталі.
З метою збереження здоров’я працівників та уникнення травматизму під час виконання ними своїх функціональних обов’язків роботодавець повинен забезпечити захист від шкідливих чинників. У статті розглянемо, які існують шкідливі виробничі фактори та засоби захисту від них.
Тема правильного вибору і експлуатації засобів індивідуального захисту є неабияк актуальною. Пропонуємо вам ознайомитися зі зразками інструкцій з експлуатації найпопулярніших засобів індивідуального захисту: респіратора, протигаза, марлевої пов’язки та ін.
Кухаря забезпечують спецодягом, спецвзуттям та іншими санітарними засобами. Існують певні вимоги щодо розміру, матеріалів, крою такого одягу та особливостей його використання. Детальніше про спецодяг для кухарів – у статті.
Засоби індивідуального захисту органів дихання захищають працівників від несприятливого впливу зовнішнього середовища. На які види поділяються ЗІЗ органів дихання, хто має ними забезпечувати, в яких ситуаціях їх потрібно використовувати – про все це і не тільки у статті.
Роботодавець зобов’язаний організувати на підприємстві належний облік і контроль за видачею у встановлені строки ЗІЗ працівникам. Видачу і повернення ЗІЗ потрібно обліковувати в особистій картці обліку спеціального одягу, спеціального взуття та інших засобів індивідуального захисту.