Звільнення у зв’язку зі скороченням: права працівника

Фахівці Державної служби України з питань праці роз’яснили, як захистити свої права при звільненні у зв’язку зі скороченням

Фахівці Державної служби України з питань праці (Держпраці) роз’яснили, як захистити свої права при звільненні у зв’язку зі скороченням.

У день звільнення за скороченням чисельності (штату) з працівником повинні остаточно розрахуватися. Тобто, виплатити заробітну плату за фактично відпрацьований час, компенсацію за невикористану відпустку (стаття 83 КЗпП та стаття 24 Закону України «Про відпустки» від 15.11.1996 № 504/96-ВР). Зверніть увагу, якщо ви пропрацювали, наприклад, всього 7 місяців, а відпустку використали за цілий рік і отримали відповідно всі відпускні, то при звільненні гроші із заробітної плати не відраховуватимуться за ті дні відпустки, які ще не відпрацьовані. Окрім того, працівник має право на виплату вихідної допомоги з розрахунку середнього заробітку за останні два місяці.

Що робити, якщо роботодавець відмовляється виплатити всі ці кошти, аргументуючи тим, що «немає грошей»? Відповідно до статті 116 КЗпП, працівник має право при звільненні отримати повний розрахунок. За відмову розраховуватися з працівником роботодавець може понести як адміністративну, так і кримінальну відповідальність. До адміністративної відповідальності роботодавця можуть притягнути двічі: за допущення порушення вимог чинного законодавства і за невиконання припису. Якщо є факти безпідставної невиплати заробітної плати працівникові більше, як місяць, матеріали подаються до органів Національної поліції для притягнення роботодавця до кримінальної відповідальності. У разі порушення встановлених строків виплати заробітної плати, інших виплат, передбачених законодавством про працю, більш як за один місяць, виплата їх не в повному обсязі юридичні та фізичні особи — підприємці, які використовують найману працю, несуть відповідальність у вигляді штрафу у трикратному розмірі мінімальної заробітної плати, встановленої законом на момент виявлення порушення (стаття 265 КЗпП).

За захистом своїх прав працівник може звернутися до обласного управління Держпраці, яке проводить перевірку дотримання вимог законодавства про працю.

Статичний блок для новин

Статті за темою

Усі статті за темою

Температурний скринінг працівників: як запровадити

Проведення температурного скринінгу працівників — обов’язкова процедура профілактичних заходів. Як організувати температурний скринінг на підприємстві, хто має контролювати його та як скласти наказ про запровадження температурного скринінгу — відповідає експерт.
36590

Як безпечно експлуатувати генератори електричної енергії

Масове використання генераторів стало новою українською реальністю. У статті розповідаємо про переваги різних видів генераторів, як організувати їх безпечну роботу й подбати про пожежну безпеку та які вимоги до обслуговувального персоналу
10102

Охорона праці жінок в Україні

Якими нормами законодавства урегульована охорона праці жінок на підприємстві у мирний та воєнний час? Що потрібно знати про особливості роботи жінок з вантажами, роботу жінок у нічний час, про нюанси працевлаштування та звільнення жінок? Детально про трудові права жінок — у статті.
31746

Інструктажі з пожежної безпеки: види, порядок проведення

Інструктажі з питань пожежної безпеки — один із найбільш ефективних заходів забезпечення пожежної безпеки на підприємстві. Зі статті ви дізнаєтеся про види протипожежних інструктажів, періодичність проведення інструктажів з пожежної безпеки та перевірку набутих знань.
162927

Правила безпеки праці під час виконання робіт у колійному господарстві

У зв'язку з тим, що робота працівників колійного господарства пов'язана з рухом поїздів і маневровою роботою, вона вимагає ретельного виконання правил і технологічних процесів кожного виду робіт.
52

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді