Шкідливі звички працівників — одна з причин виробничого травматизму

Фахівці Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України наголошують, що на ймовірність виникнення нещасних випадків на виробництві значно впливають шкідливі звички працівників, такі як вживання алкоголю, наркотиків і куріння

Фахівці Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України (далі — Фонд) наголошують, що на ймовірність виникнення нещасних випадків на виробництві значно впливають шкідливі звички працівників, такі як вживання алкоголю, наркотиків і куріння.

Загальновідомо, що шкідливі звички негативно впливають на здоров’я людини, що в свою чергу призводить до зниження працездатності й збільшення вірогідності травматизму на виробництві. Так, частота виникнення нещасних випадків при гіпертонічній хворобі збільшується у два-три рази.

З’ясовано, що при концентрації 0,8‰ алкоголю в крові водія автотранспорту вірогідність аварії зростає в 2,5 рази; 1,2‰ — у 10 разів; 1,6‰ — у 27 разів. Перші ознаки сп’яніння з’являються після вживання 30 г алкоголю для людини масою 60 кг.

Куріння негативно впливає на серцево-судинну систему, органи дихання, шлунок, сприяє виникненню злоякісних утворень, знижує працездатність людини. Навіть пасивне куріння погіршує розумову і фізичну працездатність. Тютюновий дим погіршує іонний стан повітря у приміщенні.

Наркоманія характеризується появою типових змін у психіці людей та їх пристрасті до постійного вживання однієї чи декількох речовин, які мають наркотичні властивості. При цьому більше ніж у 50% випадків спостерігаються чіткі ознаки зниження пам’яті та інтелекту, а в 71% хворих помітне зниження морально-етичних якостей, деградація особистості.

Типові наслідки наркоманії становлять найбільшу соціальну небезпеку наркоманів, серед яких спостерігають часті випадки смертельних наслідків не тільки у зв’язку з передозуванням наркотиками, а й через самогубство й нещасні випадки в стані наркотичного сп’яніння.

Фахівці Фонду вважають, що наведені факти є достатньою підставою для запровадження широкої комплексної програми боротьби зі шкідливими звичками працівників. Ця програма повинна охоплювати всі аспекти даної проблеми — від санітарно-просвітницької роботи до лікування і жорстких адміністративних заходів.

ЖУРНАЛИ ДЛЯ СПЕЦІАЛІСТА З ОХОРОНИ ПРАЦІ

Статичний блок для новин

Статті за темою

Усі статті за темою

Дотримання вимог охорони праці на елеваторах

Елеватори входять у новий сезон роботи в умовах війни. Поряд з небезпеками воєнного стану, періодичних обстрілів та аварійних відключень електроенергії на підприємства чатують і традиційні небезпеки. Тому роботодавцям необхідно забезпечити постійний нагляд за безпекою на робочих місцях та організовувати технологічний процес відповідно до вимог нормативно - правових актів з охорони праці (далі – НПАОП).
32

Потенційні загрози під час відключень світла на підприємстві

У цій статті розглянемо основні загрози, які виникають під час блекауту, а також рекомендації як підготуватися до блекаутів, щоб убезпечити працівників підприємства від травмувань та інших наслідків, пов’язаних із можливими непередбачуваними відключеннями електроенергії.
397

Комісія з питань охорони праці: завдання та обов'язки

Комісію з питань охорони праці створюють як консультативно-дорадчий орган, у якому представники адміністрації і профспілок спільно вирішують питання безпеки, гігієни праці, виробничого середовища. Про те, як створити таку комісію і організувати її роботу, — далі.
11894

Обмеження та вимоги під час ручного переміщення вантажів працівниками жіночої статі

Зі статті ви дізнаєтеся, чи існують вимоги, обмеження та ризики, які мають враховуватися під час ручного переміщення вантажів працівниками жіночої статі. Також ознайомитеся з нормами підіймання і переміщення важких речей жінками.
63

Режим праці влітку у спекотних умовах

В останні два тижні в Україні встановилася надзвичайно спекотна погода, а отже роботодавцям час подбати про належні умови праці під час роботи в спеку. Зі статті ви дізнаєтеся, за якої температури дозволено виконувати різні види робіт, як запобігти перегріванню організму, а також знайдете зразки супровідних документів.
47343

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді