Нові Державні будівельні норми України

У вересні 2018 року набрав чинності наказ Мінрегіонбуду від 23.04.2018 № 100 про затвердження нових ДБН Б.2.2-12:2018 «Планування і забудова територій». Попри судову тяжбу, що триває з приводу запровадження нових ДБН, Мінрегіон наполягає на необхідності їх дотримання. Отже, що змінилося і на що потрібно звернути увагу забудовникам – дізнайтеся зі статті.

Для чого потрібні ДБН

Відповідно до Закону України від 05.11.2009 № 1704-VI «Про будівельні норми» державні будівельні норми це підзаконний нормативний акт, що містить обов’язкові вимоги у сфері будівництва, містобудування та архітектури, виконання яких є обов’язковими для всіх суб’єктів господарювання незалежно від форми власності, що провадять будівельну, містобудівну і архітектурну діяльність та забезпечують виготовлення продукції будівельного призначення.

За даними Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України наразі є чинними близько 109 державних будівельних норм. Так, вимоги до охорони праці в компаніях, діяльність яких пов’язана із провадженням будівельно-монтажних робіт будь-якого типу, регламентуються ДБН А.3.2-2-2009.

Новий ДБН Б.2.2-12:2018 «Планування і забудова територій» Детальніше про охорону праці на будівельному майданчику можна довідатися зі свіжої статті з Довідника, в якій експерт розповідає, як організувати управління з охорони праці на будівельному майданчику та яку документацію потрібно оформити

На сьогодні значна частина норм багатьох ДБН не відповідає сучасним вимогам. Тому у 2017 році Мінрегіонбудом було затверджено 13 нових ДБН, заплановано переглянути у 2018 році ще 22 ДБН, а в 2019 році – 30 відповідних актів.

Один із нещодавно затверджених – ДБН Б.2.2-12:2018 «Планування і забудова територій». Станом на вересень 2018 року деякі компанії та фізичні особи намагаються домогтися визнання протиправним та нечинним наказу Мінрегіону, що затверджує зазначений ДБН. Однак Мінрегіон наполягає на необхідності його дотримання забудовниками.

ДБН Б.2.2-12:2018 «Планування і забудова територій»

Нові ДБН Б.2.2-12:2018 «Планування і забудова територій» затверджені наказом Мінрегіонбуду від 23.04.2018 № 100 і набрали чинності 01.09.2018. У цьому акті об’єднано декілька вже чинних будівельних норм та закладено нові базові положення щодо здійснення проектування і забудови територій населених пунктів та інших територій на державному, регіональному та місцевому рівнях, а також територій транспортної інфраструктури, промислових і сільськогосподарських зон.

Зазначені будівельні норми введені на заміну 6 нормативних актів, зокрема ДБН 360-92** «Містобудування. Планування і забудова міських і сільських поселень».

Уряд привів ДБН у відповідність до стандартів ЄС Дізнайтеся більше про Дотримання правил безпеки на будівництві

Як повідомляють у Мінрегіоні, в Окружному адміністративному суді Києва зареєстровано декілька позовів від компаній та фізичних осіб, спрямованих на визнання протиправним та нечинним наказу, що затверджує зазначений ДБН. 27 серпня по одному з позовів суд виніс ухвалу задовільнити заяву про його забезпечення. Однак при розгляді іншого аналогічного позову суд відмовив у задоволенні заяви.

Своєю чергою Мінрегіон подав клопотання про скасування прийнятого запобіжного заходу щодо зупинення дії наказу Мінрегіону. Крім того, у міністерстві дали офіційні роз’яснення щодо поширення нових норм на наявні будівельні проекти.

Згідно з цим роз’ясненням, використання містобудівної документації, затвердженої до 1 вересня 2018 року, допускається у частині, що не суперечить нормам нового ДБН. При цьому надання містобудівних умов і обмежень, внесення змін до них має здійснюватися з урахуванням вже нових норм.

Новий ДБН Б.2.2-12:2018 «Планування і забудова територій» Зверніть увагу, проекти будівництва не підлягають коригуванню у зв’язку з прийняттям нового ДБН.

Винятком є лише випадки, коли новими нормами передбачається підвищення вимог безпеки, надійності, електро-, вибухо- та пожежобезпечності, енергоефективності або доступності для людей з інвалідністю та інших маломобільних груп населення. Однак цей випадок не стосується об’єктів, будівництво яких здійснюється у строки, визначені проектною документацією. Крім цього, якщо будівництво об’єкта було призупинено на якомусь етапі, його добудова має здійснюватися за документацією, затвердженою до 1 вересня.

Однак, якщо у проект вносяться будь-які зміни, вони мають відповідати новим нормам.

Які зміни передбачені в новому ДБН

У нових ДБН міститься більше 50 якісних змін для поліпшення якості життя людей. Зокрема, передбачено такі нововведення:

  • визначено зонування територій населених пунктів (функціональне, будівельне, ландшафтне);
  • встановлено граничний відсоток забудови земельних ділянок багатоквартирного житла;
  • встановлено можливість використання у житловій забудові вбудовано–прибудованих дошкільних навчальних закладів;
  • передбачено можливість змішаної забудови у складі ділових установ та навчальних закладів, житлових будівель, торговельних приміщень тощо;
  • унормована можливість будівництва рекреаційного житла в межах курортних територій.

Нові Державні будівельні норми України Ви це маєте знати: Паспортизація будівель і споруд

Крім того, в новому документі деякі положення усучаснені, зокрема:

  • встановлено зони, що обмежують містобудівну діяльність;
  • визначені показники щільності населення;
  • визначена мережа ландшафтно-рекреаційних територій, як у межах населених пунктів так і за їх межами;
  • врегульовано питання збереження традиційного характеру середовища історичних населених місць;
  • закладено норми, що спрямовують інвесторів на інноваційний розвиток виробничих територій;
  • врегульовано питання щодо забезпечення доступності до будівель маломобільних груп населення та удосконалення системи велосипедного руху;
  • деталізовано поняття та врахування екологічних умов у містобудівному проектуванні;
  • розширено та деталізовано зміст протипожежних вимог;
  • враховано важливість санітарного очищення території населених пунктів та поводження з твердими побутовими відходами з урахуванням сучасних технологічних можливостей.

З метою впорядкування багатоповерхової забудови шляхом розміщення зон відпочинку, дитячих і спортивних майданчиків тощо новими будівельними нормами встановлюються граничні параметри забудови земельної ділянки залежно від висоти будівлі.

СкачатиГраничні параметри

ДБН Б.2.2-12:2018 передбачають обмеження поверховості для населених пунктів. Так, в селах з населенням до 1 тис. чоловік дозволяється будувати лише будинки садибного типу. Якщо чисельність населення села перевищує 1 тис. чоловік, то в ньому можливо побудувати багатоквартирні будинки до 4-х поверхів (до 12 м). В селищах міського типу максимальна висота новобудови не повинна перевищувати 5 поверхів (15 м), у містах з населенням до 50 тис. — 9 поверхів (до 27 м), а якщо чисельність населення становить 50–100 тис. чоловік, то в такому місті можливо будувати будинки до 16-поверхів (до 48 м). Якщо ж чисельність населення міста становить більше 100 тис. чоловік, то обмежень щодо поверховості і висоти будівель немає.

Нові ДБН визначають максимальні параметри щільності забудови. Ви можете скачати порівняльну таблицю, в якій наведено вимоги попередньої і нової редакції ДБН.

СкачатиМаксимальні параметри щільності забудови

Також ДБН Б.2.2-12:2018 вводять заборону щодо паркування автотранспорту всередині житлових кварталів. Передбачено, що у центральній та історичній забудові міст проектуватимуться лише підземні автостоянки.

Нові Державні будівельні норми України НПАОП чи ДБН? Що важливіше?

Варто звернути увагу, що:

  • граничний розмір площі земельних ділянок, які надаються громадянам для нового житлового будівництва, має становити не менше 5 (п’яти) соток – для індивідуальної житлової забудови, та не менше 1,5 – для блокованої забудови;
  • відстань від будинків, будівель і споруд сільських населених пунктів, а також від меж ділянок дачних поселень та садової забудови до лісових ділянок, що належать до лісового фонду України, повинна бути не менше ніж 15 м;
  • у містах та селищах для зон одно- та двоповерхової садибної забудови з присадибними ділянками відстань від меж присадибних ділянок до лісових ділянок, що належать до лісового фонду України, може бути зменшена, але повинна становити не менше ніж 15 м;
  • для садибної та дачної забудови, у разі розміщення житлових будинків в північно-східній, північній та північно-західній частинах земельної ділянки, відстань від межі слід встановлювати не менше 3 м;
  • розміщення боксових гаражів на території житлових кварталів, мікрорайонів багатоквартирної житлової забудови не допускається.

Важливо зазначити, що ч. 5 ст. 10 Закону України «Про будівельні норми» передбачає можливість погодження суб’єктом нормування відповідно до встановленого ним порядку обґрунтованих відхилень від будівельних норм, що забезпечують дотримання встановлених вимог безпеки у спосіб, не передбачений будівельними нормами.

Порядок погодження обґрунтованих відхилень від будівельних норм затверджений наказом Мінрегіонбуду від 19.04.2018 за № 97.

Скачати Порядок узгодження відхилень від державних будівельних норм

У Мінрегіоні почали розгляд звернень щодо порушень будівельних норм

Необхідність врегулювання цього питання обумовлена й тим, що значна частина будівельних проектів, за якими нині здійснюється будівництво, в більшості випадків не відповідають новим будівельним нормам, у зв’язку з чим виникають проблеми з введенням в експлуатацію об’єктів. Виходом із цієї ситуації може стати отримання будівельними організаціями відповідних погоджень.

Статичний блок для статей

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді