Дотримуємося вимог з охорони праці при створенні ОСББ

Останнім часом все більше власників квартир створюють ОСББ, щоб спільно користуватися, утримувати та управляти своїм будинком та прибудинковою територією. Однак під час передачі документації з балансу ЖКГ на баланс ОСББ виникає чимало запитань з охорони праці. На що саме потрібно звернути увагу головам ОСББ – відповіді у статті.

Об’єднання співвласників багатоквартирного будинку, або ОСББ — це юридична особа, створена власниками квартир та/або нежитлових приміщень багатоквартирного будинку для представлення їхніх спільних інтересів.

Для того, щоб кваліфіковано організувати безпечну роботу спеціалістів (електромеханіків, електромонтерів та ін.), голови ОСББ повинні проходити навчання та перевірку знань з питань охорони праці періодично один раз на три роки. Вони мають відбуватися згідно з вимогами Типового положення про порядок проведення навчання і перевірки знань з питань охорони праці та Переліку робіт з підвищеною небезпекою від 26.01.2005 № 15.

Необхідно також організувати безпечну експлуатацію ліфтів відповідно до Правил будови та безпечної експлуатації ліфтів. У цьому документі перелічені основні види небезпечних для користувачів та обслуговувального персоналу ситуацій та випадків, які можуть виникнути під час експлуатації ліфтів. Це, зокрема:

  • защемлення;
  • здавлювання;
  • падіння;
  • несанкціонована зупинка кабіни ліфта між поверхами.

Дотримуємося вимог охорони праці при створенні ОССБ Читайте також: Безпечна експлуатація ліфтів: нормативне регулювання

Для безпечної експлуатації електрообладнання необхідно керуватися вимогами Правил безпечної експлуатації електроустановок споживачів. Документом передбачено, що керівник підприємства має організувати утримання, експлуатацію і обслуговування електроустановок відповідно до вимог чинних нормативних документів. Для цього він повинен забезпечити:

  • проведення протиаварійних, приймально-здавальних і профілактичних випробувань та вимірювань електроустановок;
  • навчання і перевірку знань працівників;
  • проведення технічного огляду електроустановок.

Також керівник підприємства, а у випадку з ОСББ – його голова, повинен призначити відповідального за справний стан і безпечну експлуатацію електрогосподарства.

Голови ОСББ несуть відповідальність за порушення вимог про охорону праці згідно з законодавством України.

За інформацією Держпраці в Одеській області

Статичний блок для статей

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді