Знаки безпеки: діють нові вимоги

Єдині правила передбачає План заходів з виконання Угоди про асоціацію між Україною та Європейським Союзом

image67

Знаки безпеки на виробництві

Із 12 серпня 2023 року набрали чинності Мінімальні вимоги до забезпечення знаками безпеки та здоров’я на роботі, затверджені наказом Мінекономіки від 09.03.2023 № 1268 (далі — Мінімальні вимоги).

Єдині правила застосування знаків безпеки та здоров’я передбачені Планом заходів з виконання Угоди про асоціацію між Україною та Європейським Союзом. Мета — створити для працівників безпечні та здорові умови праці.

Знаки безпеки та здоров’я на роботі за допомогою вказівних знаків, кольорів, світлових знаків або звукових сигналів, вербального спілкування або сигналів, поданих за допомогою рук:

  • забороняють вчиняти дії, що можуть спричинити небезпеку;
  • дають вказівки щодо здійснення заходів безпеки;
  • попереджають про наявність ризику для працівників;
  • зобов’язують до виконання певних дій для забезпечення безпеки та здоров’я.

Знаки безпеки: діють нові вимоги Основні знаки пожежної безпеки на підприємстві

Мінімальні вимоги не поширюються на знаки:

  • що використовуються у сфері регулювання автомобільного, залізничного, внутрішнього водного, морського і повітряного транспорту;
  • пов’язані з уведенням в обіг на ринок небезпечних речовин, сумішей, виробів і устатковання;
  • використовуються аварійно-рятувальними підрозділами під час  аварійно-рятувальних робіт у зонах надзвичайних ситуацій.

Роботодавець повинен, зокрема:

  • забезпечити встановлення знаків безпеки відповідно до Мінімальних вимог, якщо немає можливості усунути або обмежити небезпеку завдяки методам колективного захисту або заходам до організації праці, запровадженням безпечних технологічних процесів і методів роботи;
  • забезпечити навчання працівників та надання їм інструкцій, пов’язаних із знаками безпеки;
  • надавати працівникам та/або їх представникам інформацію про всі заходи, які повинні вживатися у зв’язку з використанням знаків безпеки (п. 1 розд. ІІ Мінімальних вимог).

Знаки безпеки, що вже використовуються на підприємстві, роботодавець повинен привести у відповідність до вимог, установлених додатками 1—9 до Мінімальних вимог.

Реалізація Мінімальних вимог підвищить рівень безпеки технологічних процесів, поліпшить умови праці, сприятиме зменшенню кількості аварій і нещасних випадків на виробництві, а також посилить вимоги до регламентації безпечних методів роботи.

На підприємствах, де правильно використовують знаки безпеки, кількість порушень правил безпеки знижується на 10—15%, — дослідження Інституту безпеки та здоров’я на роботі Великої Британії (IOSH).

Ефективне використання знаків безпеки допомагає працівникам на 30% швидше реагувати на потенційні небезпеки — за інформацією Міжнародного інституту забезпечення безпеки та здоров’я на роботі (ILOSH).

Джерело: Держпраці

Статичний блок для новин

Статті за темою

Усі статті за темою

Експлуатуємо атракціонну техніку безпечно

Перед початком роботи атракціонних комплексів потрібно впевнитись у справності обладнання та компетентності персоналу щодо попередження нещасних випадків. Стаття допоможе розібратися, як організувати монтаж, техогляд і безпечну експлуатацію атракціонів, які дозвільні документи оформити, зокрема під час воєнного стану, і як забезпечити безпеку відвідувачів
2154

Наказ про дорожньо-транспортну пригоду

Визначити заходи за результатами службового розслідування ДТП, що сталося з транспортним засобом підприємства, допоможе наказ про дорожньо-транспортну пригоду. Як його скласти — далі у статті.
56

Інструкція з охорони праці садівника

Інструкція з охорони праці садівника є документом, що містить обов’язкові для дотримання садівником вимоги з охорони праці при виконанні робіт, визначених його функціональними обов’язками.
3577

Акт прийняття ліфта в експлуатацію

Зафіксувати результату технічного огляду і перевіряння ліфта допоможе Акт прийняття ліфта в експлуатацію. Скачайте готовий шаблон такого документа.
43

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді