Догляд за потерпілими на виробництві: як оплачуватимуть?

Уряд підтримав оновлення Порядку

Як встановлюють професійне захворювання, непрацездатність, інвалідність

Кабмін прийняв постанову від 14.07.2023 № 775, що стосується реалізації прав потерпілих внаслідок нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання отримувати соціальні послуги (далі — Постанова № 775).

Постанова № 775 вносить зміни до Порядку організації надання деяких соціальних послуг потерпілим внаслідок нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання, затвердженого постановою КМУ від 28.04.2023 № 438.

У Федерації профспілок зауважили, що у зв’язку з ухваленням Закону України «Про внесення змін до Закону України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування» та Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» від 21.09.2022 № 2620-IX було фактично зруйновано систему надання соціальних послуг для осіб, потерпілих внаслідок нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання. Вона існувала до 1 січня 2023 року і включала: санаторно-курортне лікування, технічні та інші засоби реабілітації, слухові апарати, лікарські засоби та вироби медичного призначення, витрати на додаткове харчування, на спеціальний медичний догляд, на постійний сторонній догляд, на побутове обслуговування, на придбання спеціальних засобів пересування тощо.

Такі законодавчі нововведення спричинили хвилю звернень до різних державних органів як самих потерпілих на виробництві, так і профспілок та інших громадських організацій.

Кабмін ухвалив постанову «Деякі питання організації забезпечення соціальними послугами з догляду та медичними послугами потерпілим внаслідок нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання, які їх потребують» від 28.04.2023 № 438. Проте вона не зняла проблем, про що зазначали потерпілі на виробництві особи та представники різних відомств під час слухань у Комітеті ВРУ з питань соцполітики та захисту прав ветеранів.

З урахуванням внесених пропозицій порядок надання потерпілим соціальних послуг був доопрацьований, що відображено в Постанові № 775.

Соціальна послуга догляду вдома надається потерпілому в один з обраних ним способів:

  • юрособами, фізособами — підприємцями, які є надавачами соціальних послуг, або фізособою, яка надає соціальні послуги з догляду без провадження підприємницької діяльності на професійній основі;
  • шляхом виплати щомісячної грошової компенсації за надання соціальної послуги догляду вдома потерпілому членом сімʼї потерпілого або іншою особою.

Догляд за потерпілими на виробництві: як оплачуватимуть? Скачайте акт про нещасний випадок, пов'язаний з виробництвом 

Постанова № 775 передбачає щомісячну грошову компенсацію:

  1. За соціальну послугу — догляд вдома потерпілому членом його сім’ї (або іншою особою), розмір якої становить:
    • розмір мінімальної заробітної плати — за потреби у спеціальному медичному догляді;
    • 1/2 розміру мінімальної заробітної плати — за потреби в постійному сторонньому догляді;
    • 1/4 розміру мінімальної заробітної плати — за потреби в побутовому обслуговуванні.
  2. Компенсація потерпілому вартості заходів, необхідних для надання послуги натуральної допомоги, що передбачають надання предметів і засобів особистої гігієни, санітарно-гігієнічних засобів і засобів догляду тощо, розмір якої становить:
    • 1/4 розміру мінімальної заробітної плати — за потреби у спеціальному медичному догляді;
    • 1/6 розміру мінімальної заробітної плати — за потреби в постійному сторонньому догляді.

Якщо встановлено, що потерпілий потребує відразу кількох видів допомоги, оплата проводиться за кожним її видом.

Якщо є необхідність у щомісячній грошовій компенсації соціальної послуги догляду вдома та щомісячній грошовій компенсації вартості заходів, необхідних для надання соціальної послуги натуральної допомоги, ці виплати проводяться одночасно

Джерело: Федерація профспілок України

Статичний блок для новин

Статті за темою

Усі статті за темою

Наказ про проведення інструктажів з охорони праці

Перед проведенням інструктажів з охорони праці на підприємстві потрібно видати відповідний наказ. У статті ви знайдете зразок наказу про проведення інструктажів з охорони праці, підготовлений експертом.
77449

Наказ про результати атестації робочих місць

За результатами атестації робочих місць за умовами праці видається наказ про її результати. Скачайте готовий зразок наказу про результати атестації робочих місць та за потреби адаптуйте його до особливостей вашого підприємства.
23865

Спецодяг для кухарів

Кухаря забезпечують спецодягом, спецвзуттям та іншими санітарними засобами. Існують певні вимоги щодо розміру, матеріалів, крою такого одягу та особливостей його використання. Детальніше про спецодяг для кухарів – у статті.
25429

Навчання і перевірка знань з охорони праці працівників закладів освіти

Чинне законодавство вимагає, щоб працівники протягом трудової діяльності проходили навчання і перевірку знань з охорони праці та безпеки життєдіяльності. Про те, як організувати навчання і перевірку знань з охорони праці працівників закладів освіти, — далі у статті.
15162

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді