ЗІЗ для працівників ЖКГ: Держпраці нагадала про норми

Нормативні документи передбачають понаднормову видачу ЗІЗ за деяких обставин

image90

Засоби індивідуального захисту (ЗІЗ): як обрати та використовувати

Зимовий період в умовах повномасштабного вторгнення росіян стане особливим випробуванням, зокрема, і для житлово-комунальної сфери. 

Державна служба України з питань праці нагадала роботодавцям про вимоги до забезпечення працівників ЖКГ засобами індивідуального захисту.

check.pngСкачайте наказ про забезпечення засобами індивідуального захисту працівників певних категорій

Норми безоплатної видачі спеціального одягу, спеціального взуття та інших засобів індивідуального захисту працівникам житлово-комунального господарства затверджені наказом Міністерства надзвичайних ситуацій України від 10.12.2012 р. № 1389. Вони поширюються на суб’єкти господарювання, незалежно від форм власності й організаційно-правової форми.

Працівники сфери житлово-комунального господарства, які виконують роботи, не зазначені у розділі II цих Норм, забезпечуються ЗІЗ згідно з вимогами норм безоплатної видачі засобів індивідуального захисту працівникам відповідних видів економічної діяльності.

mquestion04.pngЯк вести картку обліку спецодягу та спецвзуття

У Держпраці  наголосили, що в спеціальному одязі допускається застосування бавовняних та змішаних тканин, які мають висновок державної санітарно-епідеміологічної експертизи відповідно до сфери застосування. 

Спеціальний одяг має бути виготовлений:

  • для захисту від кислот — із прогумованих тканин або з вовняних тканин з поліхлорвініловим покриттям;
  • для захисту від вологи — із брезентових або прогумованих тканин, а також із тканин, оброблених водовідштовхувальними засобами.

Працівники, які виконують газонебезпечні роботи, забезпечуються спеціальним одягом, спеціальним взуттям та іншими ЗІЗ в антистатичному виконанні.

Засоби індивідуального захисту понад передбачені норми можуть видаватися працівникам:

  1. з урахуванням вимог технологічних процесів і нормативних актів про охорону праці;
  2. за погодженням із представниками профспілкових органів;
  3. за рішенням трудового колективу підприємства.

Якщо ЗІЗ передчасного зношені не з вини працівника, роботодавець зобов’язаний замінити їх за свій рахунок. Якщо ж працівник за свої кошти придбав спецодяг, інші засоби індивідуального захисту, знешкоджувальні та мийні засоби, то роботодавець зобов’язаний компенсувати всі витрати на умовах, передбачених колективним договором.

Джерело: Управління Держпраці у Кіровоградській області

Любі читачі, команда Цифрового видавництва Експертус продовжує працювати і надавати вам професійну підтримку

У разі, якщо вам потрібні консультація експерта або відповідь на питання, передплатіть за спеціальною ціною електронний журнал «Довідник спеціаліста з охорони праці» або систему «Експертус Охорона праці» чи навчання на базових курсах Вищої школи Охорони праці

Медогляди водіїв транспортних засобів

 

Статичний блок для новин

Статті за темою

Усі статті за темою

Наказ про дорожньо-транспортну пригоду

Визначити заходи за результатами службового розслідування ДТП, що сталося з транспортним засобом підприємства, допоможе наказ про дорожньо-транспортну пригоду. Як його скласти — далі у статті.
52

Інструкція з охорони праці садівника

Інструкція з охорони праці садівника є документом, що містить обов’язкові для дотримання садівником вимоги з охорони праці при виконанні робіт, визначених його функціональними обов’язками.
3572

Акт прийняття ліфта в експлуатацію

Зафіксувати результату технічного огляду і перевіряння ліфта допоможе Акт прийняття ліфта в експлуатацію. Скачайте готовий шаблон такого документа.
36

Охорона праці і температурний режим у медичному закладі

Охорона праці в медичних закладах починається з вимог до мікроклімату. Зі статті ви дізнаєтеся, які саме вимоги до охорони праці та температурного режиму в медичному закладі передбачені законодавством.
13768

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді