Правила зберігання спецодягу

Автор
юрист-практик, експерт з питань охорони праці
Якщо не дотримуватися правил зберігання спецодягу, він може швидко втратити свої захисні властивості. Як не допустити псування спецодягу під час його зберігання, розповідає експерт.

Спецодяг видають працівникам безплатно, однак він залишаються власністю підприємства, обліковується як інвентар та підлягає поверненню при звільненні працівника.

Якщо спецодяг став не придатний для використання з причин, що не залежали від працівника, то роботодавець зобов’язаний надати йому інший, або компенсувати витрати на придбання нового.Також допускається заміна одного виду спецодягу на інший за умови, що заміна не призведе до зниження рівня захисту працівника.

Спецодяг, спецвзуття та формений одяг: вимоги до використання

Відповідальна особа з охорони праці повинна контролювати належне зберігання спецодягу відповідно до правил його експлуатації.

Терміни використання спецодягу визначаються характером робіт та з урахуванням таких документів: типові галузеві норми видачі спецодягу, положення підприємств.

Зверніть увагу!

На кожному засобі індивідуального захисту має бути вказана дата виготовлення та/або дата закінчення строку його служби. Якщо виробник з певної причини не може зазначити строк служби засобу захисту безпосередньо на самому засобі, він повинен надати покупцеві інформацію про мінімальний строк служби виробу з урахуванням його якості, найбільш сприятливих умов зберігання, експлуатації, очищення і технічного обслуговування.

Вимоги до зберігання спецодягу

ЗІЗ, зокрема спеціальний одяг працівників, зайнятих на роботах із шкідливими для здоров’я речовинами, необхідно зберігати в спеціально обладнаних приміщеннях. Вони мають відповідати ДБН В.2.2-28:2010 «Будинки і споруди. Будинки адміністративного та побутового призначення» та нормативно-правовим актам із охорони та гігієни праці.

Для централізованого зберігання ЗІЗ на підприємстві необхідно виділити окреме приміщення, облаштоване спеціально для цієї мети. Таке приміщення повинно бути сухим, добре провітрюваним, мати всередині полиці або шафи для розвішування спецодягу. ЗІЗ робітників, які працюють зі шкідливими хімічними або радіоактивними речовинами, слід зберігати у складах, облаштованих з урахуванням відповідних державних стандартів та правил гігієни праці.

Теплий спеціальний одяг і спеціальне взуття, що були в ужитку, слід продезінфікувати, ретельно очистити від забруднень та пилу, висушити і відремонтувати. Під час зберігання їх необхідно періодично оглядати.

Правила зберігання спецодягу Як працювати з дезінфекційними засобами безпечно

У разі роботи працівників за межами підприємства та у відрядженні, де вказаний порядок зберігання спецодягу та інших ЗІЗ не можна застосувати — на лісозаготівлях, геологорозвідувальних роботах тощо — вони можуть залишатися в неробочий час у працівників. Про це вказують у колективному договорі чи у правилах внутрішнього трудового розпорядку підприємства.

Чергові засоби індивідуального захисту слід утримувати у призначеному для зберігання приміщенні в належному гігієнічному стані. Вони видаються під відповідальність керівників робіт або керівників змін.

Основні правила зберігання ЗІЗ:

  • комплекти спецодягу, спецвзуття та інші ЗІЗ мають зберігатись у кімнатах з температурою 10-30 °C при відносній вологості повітря 50-70%;
  • прогумований одяг та гумове взуття необхідно зберігати у затемнених приміщеннях або закритих шафах при температурі 5-20 °C з відносною вологістю повітря 50-70%;
  • перед складанням зимового одягу та взуття їх потрібно ретельно очистити, продезінфікувати та просушити;
  • нижню полицю стелажа треба встановлювати на висоті не менше 0,2 метри;
  • відстань від стін складу і від опалювальних приладів до ЗІЗ повинна становити мінімум 1 м; відстань між стелажами повинна становити мінімум 0,7 м;
  • ЗІЗ слід розміщувати таким чином, щоб уникнути попадання на них прямого сонячного світла або джерел тепла;
  • ЗІЗ необхідно зберігати окремо від кислот, лугів, розчинників та інших матеріалів, контакт з якими може призвести до утворення небезпечних речовин.

Більш детальні вимоги щодо догляду за ЗІЗ можуть міститися в конкретних інструкціях з експлуатації ЗІЗ.



зміст

Статичний блок для статей

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді