Кабмін скасував санітарні норми СРСР

Кабінет Міністрів України визнав такими, що втратили чинність та не застосовуються на території України, акти санiтарного законодавства, виданi центральними органами виконавчої влади УРСР

Кабінет Міністрів України визнав такими, що втратили чинність та не застосовуються на території України, акти санiтарного законодавства, виданi центральними органами виконавчої влади УРСР, в тому числi їх посадовими особами, якими затверджено санiтарнi, санiтарно-гiгiєнiчнi, санiтарно-протиепiдемiчнi, санiтарно-епiдемiологiчнi, протиепiдемiчнi, гiгiєнiчнi правила i норми, державнi санiтарно-епiдемiологiчнi нормативи та санiтарнi регламенти.

Це закріплено у розпорядженні КМУ від 20.01.2016 № 94-р, яке набирає чинностi з 1 сiчня 2017 року.

За словами в. о. голови Державної санітарно-епідеміологічної служби України Святослава ПРОТАСА, цим розпорядженням скасовуються санітарні норми СРСР, які були прийняті до 1991 року: «…Велика кількість актів СРСР нині є неактуальною та непотрібною. Наприклад, ті акти, які регулювали порядок видачі молока для шахтарів, видані ще в 1923 році, санітарні вимоги до колгоспних ринків, чи санітарні вимоги до громадських вбиралень тощо».

Проте, як стверджує Святослав ПРОТАС, велика кількість санітарних актів, необхідних зараз для захисту здоров’я населення, продовжує діяти.

Статичний блок для новин

Статті за темою

Усі статті за темою

Доплата за шкідливі умови праці

Чинним законодавством передбачені пільги та компенсації за роботу у важких і шкідливих умовах праці. Зі статті ви дізнаєтеся, як нараховується доплата за шкідливі умови праці, якими нормативно-правовими актами це регулюється та яка відповідальність чекає на тих, хто порушує вимоги щодо призначення доплат.
27705

Молоко або інші рівноцінні харчові продукти за роботу із шкідливими умовами праці

Працівникам, зайнятим на роботах із шкідливими умовами праці законодавством передбачено безоплатну видачу молока або інших рівноцінних харчових продуктів. Як організувати та документувати видачу молока на підприємстві — дізнайтеся у статті.
16947

Лікувально-профілактичне харчування працівників, зайнятих на роботах із шкідливими умовами праці

Особи, які протягом тривалого часу працюють в умовах небезпечного або шкідливого впливу, потребують посиленого догляду за власним здоров’ям. Законодавство зобов’язує роботодавців вживати заходів для захисту робітників і покращення умов їх праці. Зокрема, робітникам, зайнятим на шкідливому виробництві, гарантується надання безоплатного спеціального лікувально-профілактичного харчування, що призначене для відновлення їх сил та зміцнення здоров’я.
13116

Право працівників аптек на безплатне отримання молока

Відповідно до законодавства працівники, зайняті на роботах із негативним впливом на здоров’я шкідливих виробничих факторів, мають право на пільги та компенсації, зокрема на безплатну видачу молока або інших рівноцінних харчових продуктів. За яких умов мають видавати молоко працівникам аптек, читайте у статті
957

Порядок видачі молока або інших рівноцінних харчових продуктів

На роботах, пов’язаних з виробництвом або застосуванням хімічних речовин, для підвищення опору організму несприятливим факторам виробничого середовища законодавством передбачено безплатне надання молока або інших рівноцінних харчових продуктів працівникам, зайнятим на роботах із шкідливими умовами праці
4804

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді