Лікувально-профілактичне харчування працівників, зайнятих на роботах із шкідливими умовами праці

UA RU
Особи, які протягом тривалого часу працюють в умовах небезпечного або шкідливого впливу, потребують посиленого догляду за власним здоров’ям. Законодавство зобов’язує роботодавців вживати заходів для захисту робітників і покращення умов їх праці. Зокрема, робітникам, зайнятим на шкідливому виробництві, гарантується надання безоплатного спеціального лікувально-профілактичного харчування, що призначене для відновлення їх сил та зміцнення здоров’я.

Зміст статті

  1. Загальна інформація
  2. Принципи призначення лікувально-профілактичного харчування
  3. Забезпечення лікувально-профілактичним харчуванням в залежності від виду діяльності працівника
  4. Робота в умовах зниженого атмосферного тиску (гірські, льотні роботи)
  5. Робота в умовах промислової вібрації
  6. Робота в умовах промислового шуму
  7. Робота з радіонуклідами та джерелами іонізуючого випромінювання
  8. Робота з сірчаною та азотною кислотами
  9. Робота з хромом та його сполуками
  10. Робота зі свинцем
  11. Виробництво аміно- та нітросполук, ртуті, фосфору, іонообмінних смол
  12. Робота в контактi з вуглеводнями, сiрковуглецем, тетраетилсвинцем, барiем, марганцем, фосфороорганiчними пестицидами, а також на виробництві каталiзаторiв на основi хрому та марганцю, перманганату калiю, оловоорганiчних сполук, тiофосу, карбофосу, метафосу тощо

Загальна інформація

Лікувально-профілактичне харчування – це збалансований раціон, підібраний з урахуванням виду шкідливої діяльності працівника, що рекомендується певним категоріям працівників для запобігання виникненню у них професійних захворювань.

Для досягнення максимальної користі від лікувально-профілактичного харчування особа, відповідальна за складання спеціального меню, повинна враховувати особливі принципи його призначення.

Принципи призначення лікувально-профілактичного харчування:

  • має запобігати порушенню обміну речовин та сприяти покращенню стійкості організму до впливу негативних чинників;
  • повинно враховувати антидотні властивості окремих компонентів їжі;
  • повинно мати здатність позитивно впливати на стан органів, що зазнають негативного ураження;
  • має прискорювати виведення токсичних речовин з організму або, щонайменше, уповільнювати їх засвоєння у травній системі;
  • повинно компенсувати потреби організму у біологічно активних речовинах та вітамінах.

Забезпечення лікувально-профілактичним харчуванням в залежності від виду діяльності працівника

Робота в умовах зниженого атмосферного тиску (гірські, льотні роботи)

Постійний вплив пониженого атмосферного тиску на організм людини може призвести до порушення функціонування органів травлення та негативного впливу на центральну нервову систему.

Для мінімізації негативних наслідків раціон таких працівників має складатись з легкозасвоюваних вуглеводів, білків тваринного походження та рослинних жирів, що містять поліненасичені жирні кислоти.

Слід збагачувати раціон вітамінами антиоксидантної дії (аскорбінова кислота, токоферол, ретинол).

Крім того, необхідно вживати мінімум 3 літри рідини на добу, а також щоденно – свіжі овочі та фрукти.

У разі погіршення апетиту робітника, потрібно додати до меню продукти з сильним гострим смаком та запахом – цибуля, часник, хрін, чорний перець тощо. Дуже важливо, щоб харчування такої категорії робітників було різноманітним та повноцінним. Бажано надавати перевагу стравам в рідкому і гарячому вигляді.

Робота в умовах промислової вібрації

Для зниженню негативного впливу вібрації на внутрішні органи людини слід додавати до раціону продукти з підвищеним вмістом білку, тіаміну, рибофлавіну, піридоксину і ніацину. Сприятливих результатів можна досягти за допомогою продуктів з вмістом метіоніну (300 мг), тіаміну (3 мг), рибофлавіну (3,5 мг), піридоксину (3 мг), ніацину (20 мг) й аскорбінової кислоти (100 мг).

Робота в умовах промислового шуму

При підготовці щоденного меню таких робітників потрібно збільшувати кількість білкових продуктів за рахунок обмеження вмісту жирів і вуглеводів. Рекомендоване відсоткове співвідношення білків, жирів і вуглеводів становить 14:32:54 денної енергетичної цінності харчування.

Для досягнення вказаних показників зазвичай раціон збагачують оліями, бажано нерафінованими, і додають їх до салатів, соусів, основних страв. Часто використовують продукти зі значним вмістом глутамінової кислоти та сірковмісних амінокислот. Крім того, працівнику додатково надаються вітаміни:

  • аскорбінова кислота – 100 мг,
  • рутин – 50 мг;
  • тіамін – 2 мг;
  • піридоксин – 3 мг;
  • ніацин – 25 мг;
  • фосфатиди – l г.

Робота з радіонуклідами та джерелами іонізуючого випромінювання

Меню слід доповнити продуктами, що переважно містять ліпотропні речовини (метіонін, цистеїн, лецитин), а також речовинами, які стимулюють жировий обмін у печінці і підвищують її здатність до виведення токсинів (молоко, молочні продукти, печінка, яйця). Потрібно вживати свіжі фрукти та овочі (надавати перевагу картоплі і капусті).

В день бажано приймати 150 мг аскорбінової кислоти.

Робота з сірчаною та азотною кислотами

Слід передбачити в раціоні наявність повноцінних білків (м’ясо, риба, молоко) та поліненасичених жирних кислот (рослинне масло, молоко і сир), які запобігають відкладенню в організмі токсичних речовин. Потрібно збільшити споживання свіжих овочів і фруктів: капусти, кабачків, гарбуза, огірків, салату, яблук, груш, слив, винограду, чорноплідної горобини.

В день бажано приймати:

  • 150 мг аскорбінової кислоти;
  • 2 мг ретинолу.

Робота з хромом та його сполуками

Меню необхідно збагатити амінокислотами, аскорбіновою кислотою, ретинолом (2 мг), вітаміном В3 або РР (15 мг). В день потрібно пити не менше 100 мл мінеральної столової води Нарзан.

Робота зі свинцем

Особам, які працюють зі сполуками свинцю, слід споживати продукти з високим вмістом білка, лужних елементів, вітамінів, пектину у формі фруктово-ягідних соків з м’якоттю, мусів, пюре, джему зі слив, мармеладу. В раціон рекомендують включати молоко та молочні продукти у великій кількості, картоплю, овочі і фрукти. При цьому, потрібно зменшити у меню вміст ліпідів, зокрема рослинної олії або тваринних жирів.

Виробництво аміно- та нітросполук, ртуті, фосфору, іонообмінних смол

Раціон доповнюють продуктами, багатими на ліпотропні речовини (молоко і молочні продукти, олія), обмежують вміст продуктів, що можуть негативно впливати на роботу печінки (смажені страви, жирне м’ясо та риба, підливи). Також слід суттєво знизити частоту споживання продуктів, для приготування яких використовують велику кількість солі (соління, копченості тощо).

В день обов’язково слід вживати:

  • 150 мг аскорбінової кислоти;
  • 4 мг тіаміну.

Робота в контактi з вуглеводнями, сiрковуглецем, тетраетилсвинцем, барiем, марганцем, фосфороорганiчними пестицидами, а також на виробництві каталiзаторiв на основi хрому та марганцю, перманганату калiю, оловоорганiчних сполук, тiофосу, карбофосу, метафосу тощо

Раціон харчування працівникам даної категорії має сприяти захисту центральної нервової системи (яєчний жовток, олiя) i печiнки (сир, нежирне м’ясо, риба i яйця). Необхідно зменшити вмiст кухонної солi, солоних i жирних продуктів.

Щоденно вживати:

  • 150 мг аскорбiнової кислоти;
  • 4 мг тiамiну.

Вітаміни у рідкому вигляді, як правило, додають в чай, каву чи будь-яку іншу страву, а вітамін А – до гарніру других страв.

Право на пільгову пенсію працівників, які не зайняті повний робочий день на роботах із шкідливими умовами праці Дізнайтеся також, як здійснюється доплата за шкідливі умови праці

Статичний блок для статей

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді