Урядовці схвалили ризик-орієнтований підхід до проведення перевірок, який передбачає розширення переліку або навпаки скасування критеріїв визначення ризику для окремих сфер діяльності.
Зокрема, більше перевірятимуть кафе та ресторани на виконання ними правил щодо організації спеціальних місць для куріння, виробників сільськогосподарської продукції на дотримання ними вимог щодо використання генетично модифікованих організмів, звертатимуть увагу і на безпеку залізничного транспорту та ін.
Нагадуємо, що закон про запровадження мораторію (заборони) на перевірку бізнесу регуляторними органами втратив чинність 1 січня 2019 року. Відтак, регуляторні служби знову зможуть приходити на підприємства з перевірками.
Важлива стаття з Довідника: З якої дати відлічувати 10 днів до перевірки Держпраці
Для чого впроваджується ризик-орієнтований підхід
Як зазначив перший заступник Мінекономрозвитку Максим Нефьодов, важливо прийти до такого результату, коли державні перевірки бізнесу будуть здійснюватись відповідно до чітких критеріїв визначення ризиків на тих підприємствах, де існують реальні і об’єктивні ризики від їхньої діяльності.
«Ми маємо розуміти, що проведення державної інспекції передусім необхідне для того, щоб знизити рівень виникнення техногенних, екологічних ризиків, ризиків безпеці життєдіяльності та будь-яких інших ризиків при здійсненні бізнес-діяльності, а не просто для того, щоб щоразу фіксувати одні і ті ж порушення просто як факт», — наголосив він.
Державний нагляд за дотриманням законодавства про працю
На думку урядовців, запропонований ризик-орієнтований підхід до здійснення перевірок дасть змогу:
- встановити чіткі вимоги для визначення ступеня ризику від провадження такої діяльності;
- більш деталізовано та системно підійти до оцінки діяльності суб’єктів господарювання;
- забезпечити оптимальний перерозподіл уваги органів державного нагляду з менш ризикових суб’єктів господарювання на більш ризикові;
- сприяти вдосконаленню та спрощенню системи державного нагляду, підвищенню об’єктивності, прозорості та неупередженості здійснення перевірок.
В яких сферах впроваджуються нові критерії
Нові критерії визначення ступеня ризику впроваджуються в таких сферах:
- діяльності, направленої на зниження рівня споживання тютюнових виробів та їх шкідливого впливу на здоров’я населення (наприклад, перевірки кафе та ресторанів на виконання ними правил щодо організації спеціальних відведених місць для паління);
- забезпечення біологічної і генетичної безпеки щодо сільськогосподарських рослин під час створення, дослідження та практичного використання генетично модифікованих організмів (ГМО) на підприємствах АПК;
- законодавчо регульованої метрології;
- безпеки залізничного транспорту.
Детальніше про нові критерії визначення ризиків для здійснення перевірок бізнесу дізнайтеся з презентації.