Уряд затвердив нові критерії визначення ризиків для перевірок бізнесу

6 березня Кабмін встановив нові критерії визначення ризиків для здійснення державних перевірок бізнесу в окремих сферах. Очікуваним результатом впровадження таких змін стане перерозподіл зусиль контролюючих органів і більш ефективне використання ними своїх ресурсів, зниження тиску на бізнес, а також зменшення ризиків для населення та споживачів товарів та послуг.

Урядовці схвалили ризик-орієнтований підхід до проведення перевірок, який передбачає розширення переліку або навпаки скасування критеріїв визначення ризику для окремих сфер діяльності.

СкачатиПлан комплексних перевірок на 2019 рік

Зокрема, більше перевірятимуть кафе та ресторани на виконання ними правил щодо організації спеціальних місць для куріння, виробників сільськогосподарської продукції на дотримання ними вимог щодо використання генетично модифікованих організмів, звертатимуть увагу і на безпеку залізничного транспорту та ін.

Нагадуємо, що закон про запровадження мораторію (заборони) на перевірку бізнесу регуляторними органами втратив чинність 1 січня 2019 року. Відтак, регуляторні служби знову зможуть приходити на підприємства з перевірками.

Уряд затвердив нові критерії визначення ризиків для перевірок бізнесу Важлива стаття з Довідника: З якої дати відлічувати 10 днів до перевірки Держпраці

Для чого впроваджується ризик-орієнтований підхід

Як зазначив перший заступник Мінекономрозвитку Максим Нефьодов, важливо прийти до такого результату, коли державні перевірки бізнесу будуть здійснюватись відповідно до чітких критеріїв визначення ризиків на тих підприємствах, де існують реальні і об’єктивні ризики від їхньої діяльності.

«Ми маємо розуміти, що проведення державної інспекції передусім необхідне для того, щоб знизити рівень виникнення техногенних, екологічних ризиків, ризиків безпеці життєдіяльності та будь-яких інших ризиків при здійсненні бізнес-діяльності, а не просто для того, щоб щоразу фіксувати одні і ті ж порушення просто як факт», — наголосив він.

На думку урядовців, запропонований ризик-орієнтований підхід до здійснення перевірок дасть змогу:

  • встановити чіткі вимоги для визначення ступеня ризику від провадження такої діяльності;
  • більш деталізовано та системно підійти до оцінки діяльності суб’єктів господарювання;
  • забезпечити оптимальний перерозподіл уваги органів державного нагляду з менш ризикових суб’єктів господарювання на більш ризикові;
  • сприяти вдосконаленню та спрощенню системи державного нагляду, підвищенню об’єктивності, прозорості та неупередженості здійснення перевірок.

В яких сферах впроваджуються нові критерії

Нові критерії визначення ступеня ризику впроваджуються в таких сферах:

  • діяльності, направленої на зниження рівня споживання тютюнових виробів та їх шкідливого впливу на здоров’я населення (наприклад, перевірки кафе та ресторанів на виконання ними правил щодо організації спеціальних відведених місць для паління);
  • забезпечення біологічної і генетичної безпеки щодо сільськогосподарських рослин під час створення, дослідження та практичного використання генетично модифікованих організмів (ГМО) на підприємствах АПК;
  • законодавчо регульованої метрології;
  • безпеки залізничного транспорту.

Детальніше про нові критерії визначення ризиків для здійснення перевірок бізнесу дізнайтеся з презентації.

Статичний блок для новин

Статті за темою

Усі статті за темою

Дотримання вимог охорони праці на елеваторах

Елеватори входять у новий сезон роботи в умовах війни. Поряд з небезпеками воєнного стану, періодичних обстрілів та аварійних відключень електроенергії на підприємства чатують і традиційні небезпеки. Тому роботодавцям необхідно забезпечити постійний нагляд за безпекою на робочих місцях та організовувати технологічний процес відповідно до вимог нормативно - правових актів з охорони праці (далі – НПАОП).
32

Яка відповідальність передбачена за порушення законодавства про охорону праці

Для підвищення рівня правової свідомості громадян та стимулювання правомірної поведінки працівників і роботодавців у сфері безпеки праці передбачена відповідальність за порушення законодавства про охорону праці.
79352

Особливості охорони праці неповнолітніх

Особливості охорони праці неповнолітніх завжди були актуальними для роботодавців. Зі статті ви довідаєтеся: які умови прийняття на роботу неповнолітніх осіб, який час відпочинку для неповнолітніх передбачає законодавство, скільки має тривати робочий час для неповнолітніх, як звільнити неповнолітнього працівника.
19666

План перевірок Держпраці на 2024 рік

Планові заходи державного нагляду здійснюються відповідно до річних планів, що затверджуються органом державного нагляду. Завантажте План графік перевірок Держпраці на 2024 рік та перевірте, чи є у ньому ваше підприємство.
13557

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді