Депутати пропонують ввести відповідальність за мобінг на робочому місці

У Верховній Раді зареєстровано законопроект, спрямований на протидію мобінгу (цькуванню) на робочих місцях.

Поняття «мобінг» походить від англійського дієслова to mob, що означає «нападати», «труїти». У більшості зарубіжних країн на законодавчому рівні регулюється протидія цьому явищу. Нині про це заговорили і в Україні.

Народні депутати пропонують ввести відповідальність за мобінг (цькування) на робочому місці. Відповідний законопроект «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо протидії мобінгу» зареєстрований у Верховній Раді за № 10118.

СкачатиПроект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо протидії мобінгу

Згідно зі ст. 173-5, якою пропонується доповнити КпАП, мобінг — це діяння учасників трудових відносин, які полягають у психологічному, фізичному, економічному насильстві, зокрема із застосуванням засобів електронних комунікацій, що вчиняються стосовно працівника, або ж самим працівником стосовно інших учасників трудових відносин з метою приниження їх людської гідності за певними ознаками, створення стосовно них напруженої, ворожої, образливої атмосфери та примушування учасника трудових відносин до зміни місця роботи.

Депутати пропонують ввести відповідальність за мобінг на робочому місці Читайте також: Як проявляється дискримінація на ринку праці

У законі «Про засади запобігання та протидії дискримінації в Україні» запропоновано визначити такі типові ознаки моббінгу:

  • систематичність (повторюваність) діяння;
  • наявність сторін — кривдник, потерпілий (жертва мобінгу), спостерігачі (за наявності);
  • дії або бездіяльність кривдника, наслідком яких є заподіяння психічної та/або фізичної шкоди, приниження, страх, тривога, підпорядкування потерпілого інтересам кривдника, та/або спричинення соціальної ізоляції потерпілого, примушування до зміни місця роботи.

Протоколи про вчинення мобінгу складатимуть поліцейські, а справи про такі правопорушення розглядатимуться у суді.

За мобінг передбачений штраф від 50 до 100 нмдг (850-1700 грн) або громадські роботи строком від 20 до 40 год. У деяких випадках цей штраф може бути ще більший — від 100 до 200 нмдг (1700-3400 грн) або ж громадські роботи на від 40 до 60 год. Його накладатимуть у таких випадках:

  • за повторне протягом року вчинення мобінгу;
  • якщо цькування здійснювалось групою осіб;
  • якщо мобінг заподіяв шкоду психічному або фізичному здоров’ю учасника трудових відносин.

Однак оштрафувати за мобінг можуть не лише працівників, а й власників підприємства, установи або організації. Так, за цькування підлеглого їм загрожуватиме штраф від 100 до 200 нмдг або громадські роботи від 40 до 60 год.

Також роботодавці нестимуть відповідальність за неповідомлення уповноважених підрозділів Нацполіції про випадки мобінгу учасника трудових відносин. За таке правоворушення будуть штрафувати від 50 до 100 нмдг або призначати виправні роботи строком до одного місяця з відрахуванням до 20% заробітку.

Статичний блок для новин

Статті за темою

Усі статті за темою

Температурний скринінг працівників: як запровадити

Проведення температурного скринінгу працівників — обов’язкова процедура профілактичних заходів. Як організувати температурний скринінг на підприємстві, хто має контролювати його та як скласти наказ про запровадження температурного скринінгу — відповідає експерт.
36590

Як безпечно експлуатувати генератори електричної енергії

Масове використання генераторів стало новою українською реальністю. У статті розповідаємо про переваги різних видів генераторів, як організувати їх безпечну роботу й подбати про пожежну безпеку та які вимоги до обслуговувального персоналу
10103

Охорона праці жінок в Україні

Якими нормами законодавства урегульована охорона праці жінок на підприємстві у мирний та воєнний час? Що потрібно знати про особливості роботи жінок з вантажами, роботу жінок у нічний час, про нюанси працевлаштування та звільнення жінок? Детально про трудові права жінок — у статті.
31746

Інструктажі з пожежної безпеки: види, порядок проведення

Інструктажі з питань пожежної безпеки — один із найбільш ефективних заходів забезпечення пожежної безпеки на підприємстві. Зі статті ви дізнаєтеся про види протипожежних інструктажів, періодичність проведення інструктажів з пожежної безпеки та перевірку набутих знань.
162927

Правила безпеки праці під час виконання робіт у колійному господарстві

У зв'язку з тим, що робота працівників колійного господарства пов'язана з рухом поїздів і маневровою роботою, вона вимагає ретельного виконання правил і технологічних процесів кожного виду робіт.
52

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді