Місця для куріння

UA RU
Автор
експерт із питань охорони праці та пожежної безпеки, адвокат, Київ
Як правильно визначати та облаштувати місця для куріння на підприємстві? Яка відповідальність передбачена за порушення законодавства щодо куріння тютюнових виробів у заборонених місцях? Про визначення спеціальних місць для куріння на підприємстві та заборонені законом місця для куріння розповідаємо у статті.

На кожному об’єкті відповідним документом (наказом, інструкцією тощо) повинен бути встановлений протипожежний режим, який, зокрема включає визначення спеціальних місць для куріння. Підстава — пункт 3 розділу ІІ Правил пожежної безпеки.

Протипожежний режим також регламентує, як:

  • утримувати шляхи евакуації;
  • застосовувати відкритий вогонь;
  • використовувати побутові нагрівальні прилади;
  • проводити тимчасові пожежонебезпечні роботи та ін.

 

Нормативне регулювання

Курити тютюнові вироби на підприємстві можна лише у спеціально відведених місцях. Заборони та обмеження, які діють щодо куріння, визначають Правила пожежної безпеки в Україні, затверджені наказом МВС від 30.12.2014 № 1417 (далі — Правила), та Закон України «Про заходи щодо попередження та зменшення вживання тютюнових виробів і їх шкідливого впливу на здоров’я населення» від 22.09.2005 № 2899-IV (далі — Закон № 2899).

Згідно зі ст. 13 Закону № 2899, в редакції Закону № 1978-IX від 16.12.2021, реалізація (продаж) тютюнових виробів, предметів, пов’язаних з їх вживанням, трав’яних виробів для куріння, електронних сигарет, заправних контейнерів, пристроїв для споживання тютюнових виробів без їх згоряння особам, які не досягли 18 років, а також реалізація (продаж) тютюнових виробів в одиничних пачках, що містять менше 20 сигарет, сигарил або цигарок, чи поштучно (крім сигар) забороняються.

З 11 липня 2023 року також набули чинності норми Закону України «Про внесення змін до деяких законів України щодо охорони здоров’я населення від шкідливого впливу тютюну» від 16.12.2021 № 1978-ІХ, які внесли чергові зміни до антитютюнового законодавства. Ними, зокрема, передбачено:

  • заборону:
    • реклами та стимулювання продажу тютюнових виробів, електронних сигарет і рідин до них;
    • виробництво (крім виробництва для експорту), оптову й роздрібну торгівлю та імпорт для реалізації на території України сигарет, що містять смако-ароматичні добавки
  • штраф за їх реалізацію особам, які не досягли 18 років, у розмірі 1020 грн, а у разі повторного порушення протягом року — 10 200 грн;
  • відповідальність щодо заборони куріння з використанням пристроїв для нагріву в усіх громадських місцях і приміщеннях за аналогією з курінням звичайних сигарок.

Відповідальність за куріння тютюнових виробів у місцях, де це заборонено законодавством також встановлена Кодексом України про адміністративні правопорушення (далі  КУпАП).

Заборонені місця для куріння

Законодавством заборонено куріння, вживання та використання тютюнових виробів, предметів, пов’язаних із їх вживанням, трав’яних виробів для куріння, електронних сигарет, пристроїв для споживання тютюнових виробів без їх згоряння, кальянів у таких місцях:

  • у ліфтах і таксофонах;
  • у приміщеннях та на території закладів охорони здоров’я;
  • у приміщеннях та на території навчальних закладів;
  • у приміщеннях та на території спортивних і фізкультурно-оздоровчих споруд та закладів фізичної культури і спорту;
  • у приміщеннях закладів ресторанного господарства;
  • у приміщеннях об’єктів культурного призначення;
  • у приміщеннях органів державної влади, інших державних установ, органів місцевого самоврядування;
  • у приміщеннях підприємств, установ та організацій усіх форм власності;
  • у приміщеннях готелів та аналогічних засобів розміщення громадян;
  • у приміщеннях гуртожитків;
  • на дитячих майданчиках;
  • у місцях загального користування житлових будинків;
  • у підземних переходах;
  • у транспорті загального користування, що використовується для перевезення пасажирів, у тому числі в таксі;
  • на вокзалах та станціях;
  • на зупинках громадського транспорту.

Відповідна заборона щодо куріння стосується і аеропортів, крім спеціально відведених для цього місць.

У місцях та закладах, у яких куріння, вживання, використання тютюнових виробів, електронних сигарет, пристроїв для споживання тютюнових виробів без їх згоряння, кальянів заборонено, розміщується наочна інформація, що складається з графічного знака про заборону куріння і тексту такого змісту: «Куріння, вживання, використання тютюнових виробів, електронних сигарет, пристроїв для споживання тютюнових виробів без їх згоряння, кальянів заборонено!».

У спеціально відведених в аеропортах місцях для куріння, вживання, використання тютюнових виробів, електронних сигарет, пристроїв для споживання тютюнових виробів без їх згоряння, кальянів розміщується наочна інформація, що складається з графічного знака і тексту такого змісту: «Місце для куріння. Куріння шкодить Вашому здоров’ю!».

Місця для курінняЗверніть увагу! Сільські, селищні та міські ради у межах відповідної адміністративно-територіальної одиниці можуть постійно або тимчасово заборонити куріння, вживання, використання тютюнових виробів, електронних сигарет, тютюнових виробів без їх згоряння та кальянів у додатково визначених ними місцях.

image70

Графічний знак про заборону куріння в громадських місцях
 

Спеціальні місця для куріння на підприємстві

На підприємствах, установах та в організаціях усіх форм власності мають бути обладнані спеціально відведені місця для куріння.

Власник або орендарі відповідних споруд чи окремих приміщень зобов’язані відвести спеціальні місця для куріння, сумарна площа яких не має перевищувати 10% від загальної площі відповідної споруди чи приміщення.

Такі місця мають обладнуватися витяжною вентиляцією чи іншими засобами для видалення тютюнового диму.

Аналогічна вимога до обладнання місць для куріння поширюється також на:

  • готелі та аналогічні засоби розміщення громадян;
  • гуртожитки;
  • аеропорти та на вокзали тощо. 

Вимоги до обладнання місць для куріння

У місцях для куріння вивішують графічний знак та такий текст: «Місце для куріння. Куріння шкодить Вашому здоров’ю!».

Крім того, поруч зі знаком розміщують плакат з інформацією про шкоду, яку завдає здоров’ю куріння тютюнових виробів.

Згідно з ДСТУ ISO 6309:2007 «Протипожежний захист. Знаки безпеки. Форма та колір» знак безпеки «Куріння заборонено!» має бути округлим, мати біле тло, червоний круглий обід і перехресну лінію й чорний символ цигарки. 

курити заборонено

 

У листі МОЗ від 11.04.2013 р. № 05.01-14-А-3344/3601-зв вказано: «За відсутності можливості відведення спеціального місця для паління у приміщенні Міністерство рекомендує обладнати місце для паління за межами приміщень у будь-якій невеликій споруді, якою може бути, наприклад, навіс біля будинку тощо. В інших місцях, де діє заборона на куріння, розміщується спеціальні знаки на кшлат «Куріння заборонено».

Як діяти підприємствам під час надзвичайної ситуації

У листі МОЗ від 11.04.2013 № 05.01-14-А-3344/3601-зв вказано: «За відсутності можливості відведення спеціального місця для паління у приміщенні Міністерство рекомендує обладнати місце для паління за межами приміщень у будь-якій невеликій споруді, якою може бути, наприклад, навіс біля будинку тощо.

В інших місцях, де діє заборона на куріння, розміщується спеціальні знаки на кшталт «Куріння заборонено».

Керівник об’єкта та/або підприємства своїм розпорядчим документом має визначити спеціальні місця для куріння, які необхідно позначити відповідним знаком або написом, і місця, де встановлюють урну або попільницю з негорючих матеріалів.

Під час організації і проведення масових заходів (концерти, спортивні змагання, вечірки, святкові зібрання, ярмарки, презентації, розпродажі, виставки, ділові зустрічі, прийоми, фуршети, весілля, банкети, ювілеї, інші подібні заходи) куріння за межами спеціально відведених місць забороняється.

Працівники об’єкта мають бути ознайомлені з відповідними вимогами під час інструктажів або проходження пожежно-технічного мінімуму.

Відповідальність за порушення законодавства про заборону куріння

Відповідальність за порушення законодавства щодо куріння в недозволених місцях встановлена Кодексом України про адміністративні правопорушення.

Так, куріння у вагонах (у тому числі в тамбурах) приміських поїздів, у невстановлених для куріння місцях у поїздах місцевого і дальнього сполучення, а також у метрополітенах згідно зі ст. 110 КУпАП тягне за собою попередження або накладення штрафу від п'яти до двадцяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Куріння в автобусах, маршрутних таксі, тролейбусах або трамваях тягне за собою попередження або накладення штрафу від п'яти до двадцяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (ст. 119  КУпАП).

У разі куріння тютюнових виробів у місцях, де це заборонено законом, а також в інших місцях, визначених рішенням відповідної сільської, селищної, міської ради, згідно зі ст. 175-1 КУпАП до винних осіб застосовується попередження або накладення штрафу від трьох до десяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (51 – 170 грн).

Повторне протягом року вчинення такого порушення, за яке особу вже було піддано адміністративному стягненню, тягне за собою накладення штрафу від десяти до двадцяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (170 – 340 грн).

Також за порушення законодавства про запобігання тютюнопалінню наступає відповідальність згідно зі ст. 20 Закону № 2899. Зокрема, фінансові санкції до суб’єктів господарювання передбачені у разі:

  • роздрібної реалізації тютюнових виробів без медичних попереджень споживачів тютюнових виробів і інформаційного напису про вміст нікотину та смоли в диму однієї сигарети;
  • роздрібної реалізації тютюнових виробів, у яких вміст шкідливих речовин перевищує встановлені цим Законом допустимі рівні;
  • роздрібної реалізації тютюнових виробів з використанням на їх упаковці слів, що містять додаткові характеристики тютюнових виробів: «з низьким вмістом смоли», «легкі», «суперлегкі», «ультралегкі», аналоги таких слів іноземними мовами, які створюють враження про те, що такий тютюновий виріб менш шкідливий для здоров'я;
  • імпорту, оптової реалізації тютюнових виробів на території України без медичних попереджень споживачів тютюнових виробів і інформаційного напису про вміст нікотину та смоли в диму однієї сигарети;
  • імпорту, оптової реалізації тютюнових виробів на території України, у яких вміст шкідливих речовин перевищує встановлені цим Законом допустимі рівні;
  • імпорту, оптової реалізації тютюнових виробів з використанням на їх упаковці слів, що містять додаткові характеристики тютюнових виробів: «з низьким вмістом смоли», «легкі», «суперлегкі», «ультралегкі», аналоги таких слів іноземними мовами, які створюють враження про те, що такий тютюновий виріб менш шкідливий для здоров'я;
  • виробництва та введення в обіг на території України тютюнових виробів без медичних попереджень споживачів тютюнових виробів і інформаційного напису про вміст нікотину та смоли в диму однієї сигарети;
  • виробництва та введення в обіг на території України тютюнових виробів, у яких вміст шкідливих речовин перевищує встановлені цим Законом допустимі рівні;
  • виробництва та введення в обіг на території України тютюнових виробів з використанням на їх упаковці слів, що містять додаткові характеристики тютюнових виробів: «з низьким вмістом смоли», «легкі», «суперлегкі», «ультралегкі», аналоги таких слів іноземними мовами, які створюють враження про те, що такий тютюновий виріб менш шкідливий для здоров'я;
  • розміщення попільничок або куріння у приміщеннях закладів ресторанного господарства;
  • невідведення спеціальних місць для куріння, необладнання їх витяжною вентиляцією чи іншими засобами для видалення тютюнового диму, нерозміщення інформації щодо зображення графічного знака та тексту такого змісту: «Місце для куріння. Куріння шкодить Вашому здоров'ю!»;
  • порушення заборони щодо реклами, стимулювання продажу та спонсорства тютюнових виробів.

Розмір санкції встановлено залежно від виду і тяжкості вчиненого правопорушення і варіюється в межах від п'ятдесяти гривень до п'ятдесяти тисяч гривень.

Згідно з Законом № 2899 накладення фінансових санкцій не звільняє осіб, винних у його порушенні, від дисциплінарної, адміністративної, цивільно-правової або кримінальної відповідальності, встановленої законами України.

Як діяти під час пожежі на підприємстві


зміст

Статичний блок для статей

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді