Восьмигодинний робочий день напередодні свята є надурочною роботою

Підприємця оштрафували за неоплату надурочних робіт працівникам, які напередодні 8-го березня відпрацювали восьмигодинну норму без скорочення на одну годину. Верховний Суд підтвердив правомірність накладення значного штрафу за неоплату надурочних робіт.

Підприємець оскаржив постанову Держпраці про накладення на нього штрафу в розмірі 111 690 грн за порушення ст. 106 Кодексу законів про працю (далі – КЗпП) у частині недотримання мінімальних гарантій в оплаті праці. Під час перевірки встановлено, що в день перед Восьмим березня троє працівників відпрацювали восьмигодинну норму робочого часу без скорочення на одну годину. Також встановлено, що з ними не було проведено розрахунків за надурочну роботу.

Місцевий суд відмовив у задоволенні позову та визнав постанову правомірною.

Відповідно до ч. 1 ст. 53 КЗпП напередодні святкових і неробочих днів тривалість роботи скорочується на одну годину. Роботи, що проводяться без такого скорочення, є надурочними.

СкачатиШтрафи за порушення законодавства про працю 2019

Суд підтвердив правомірність накладення штрафу, вказавши, що відповідно до абз. 4 ч. 2 ст. 265 КЗпП у випадку недотримання мінімальних державних гарантій в оплаті праці роботодавці несуть відповідальність у вигляді штрафу у десятикратному розмірі мінімальної заробітної плати за кожного працівника, щодо якого скоєно порушення.

Відповідальність за порушення законодавства про охорону праці Дізнайтеся, що робити інженеру з охорони праці, якщо керівник не реагує на його приписи

Наразі триває апеляційне провадження по цій справі.

Відповідну постанову у справі № 445/1011/17 ВС виніс 07.11.2018

Статичний блок для новин

Статті за темою

Усі статті за темою

Дотримання вимог охорони праці на елеваторах

Елеватори входять у новий сезон роботи в умовах війни. Поряд з небезпеками воєнного стану, періодичних обстрілів та аварійних відключень електроенергії на підприємства чатують і традиційні небезпеки. Тому роботодавцям необхідно забезпечити постійний нагляд за безпекою на робочих місцях та організовувати технологічний процес відповідно до вимог нормативно - правових актів з охорони праці (далі – НПАОП).
32

Яка відповідальність передбачена за порушення законодавства про охорону праці

Для підвищення рівня правової свідомості громадян та стимулювання правомірної поведінки працівників і роботодавців у сфері безпеки праці передбачена відповідальність за порушення законодавства про охорону праці.
79353

Особливості охорони праці неповнолітніх

Особливості охорони праці неповнолітніх завжди були актуальними для роботодавців. Зі статті ви довідаєтеся: які умови прийняття на роботу неповнолітніх осіб, який час відпочинку для неповнолітніх передбачає законодавство, скільки має тривати робочий час для неповнолітніх, як звільнити неповнолітнього працівника.
19669

План перевірок Держпраці на 2024 рік

Планові заходи державного нагляду здійснюються відповідно до річних планів, що затверджуються органом державного нагляду. Завантажте План графік перевірок Держпраці на 2024 рік та перевірте, чи є у ньому ваше підприємство.
13557

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді