Встановлено найбільш типові порушення в облаштуванні квест-кімнат

У Харкові провели обстеження квест-кімнат на наявність факторів, які можуть загрожувати здоров’ю та життю відвідувачів. У результаті перевірок встановлено найбільш типові порушення у роботі квест-кімнат.

Перевірки квест-кімнат Харківщини провели робочі комісії з представників Головного управління Держпраці у Харківській області, ДСНС, Нацполіції, Держспоживслужби, ДФС, АК «Харківобленерго», профільних департаментів міськради, Державної архітектурно-будівельної інспекції.

Квест-кімнати, або ескейп-руми (англ. еscape – втеча) — дуже популярний у теперішній час вид відпочинку. Зазвичай все відбувається за таким сценарієм: команду з 2-5 людей зачиняють у квест-кімнаті, їй дається певний час на те, щоб розгадати всі загадки, котрі приведуть до ключа, щоб вийти з кімнати.

Скачайте Інструкцію з охорони праці для чергового адміністратора квест-кімнати

Однак, як і будь-який вид розваг, такий вид відпочинку має бути насамперед безпечним для учасників. На жаль, це не завжди так. Результати перевірок, проведених у квест-кімнатах Харківщини, виявилися невтішними. У роботі квест-кімнат виявлено численні порушення правил безпеки.

Виявлено найбільш типові порушення в облаштуванні квест-кімнат Це може врятувати життя: запам’ятайте порядок дій у разі виникнення пожежі

Найбільш типовими порушеннями виявилися:

  1. Відсутність розроблених та затверджених відповідальною особою інструкцій з охорони праці для самих співробітників квест-кімнат, електриків, а також інструкцій при проведенні робіт на висоті та на комп’ютері.
  2. Самих відвідувачів не інструктують щодо правил техніки безпеки, не надають чітких та детальних інструкцій, як поводитися у надзвичайній ситуації, наприклад, як діяти та евакуюватися з приміщень під час затоплення, задимлення, пожежі тощо.
  3. Відсутність заміру опору ізоляції електрообладнання приміщень. Це порушення притамане майже всім квест-кімнатам, протоколи на перевірку електрообладнання були відсутні. У такому випадку існує ризик загоряння або ураження струмом.
  4. Можливість випадкового травмуватися і не тільки через власну необачність. Якщо в інших приміщеннях або суміжних офісах велись ремонтні роботи, двері туди не зачинялися, а у переходах та коридорах стирчали травмонебезпечні болти, цвяхи або арматура. При цьому медична аптечка майже у всіх квест-кімнатах розташована не у доступному місці, а в деяких закладах не укомплектована необхідними лікарськими засобами.
  5. У багатьох квест-кімнатах двері оснащені звичайними механічними замками, засувки яких замикаються автоматично. Ця особливість замків може стати серйозною перепоною при евакуації. Двері у розважальних центрах повинні бути оснащені магнітами, повстяними прокладками або кульковим механізмом. Це потрібно для того, щоб у разі пожежі, руйнування або іншої техногенної катастрофи надати відвідувачам можливість екстрено залишити приміщення.

Крім відсутності безпечних умов для учасників, досить типовою для квест-кімнат виявилася антисанітарія.

На жаль, нормативно-правові акти з питань охорони праці для подібних закладів ще досі не розроблені.

Скачайте Покажчик нормативно-правових актів з охорони праці 2019

За інформацією управління Держпраці у Харківській області

Статичний блок для новин

Статті за темою

Усі статті за темою

Інструкція з пожежної безпеки в приміщеннях і кабінетах

Інструкція з пожежної безпеки в приміщеннях і кабінетах є обов’язковою для виконання всіма працівниками підприємства й поширюється на всі приміщення та кабінети підприємства. У ній встановлено основні вимоги до забезпечення пожежної безпеки в будівлі. Завантажте зразок інструкції, розроблений експертом, та за потреби адаптуйте документ до умов вашого підприємства.
51259

Системи протипожежного захисту

До систем протипожежного захисту належать технічні засоби, розташовані на об’єкті, які використовують для запобігання, ліквідації та локалізації пожеж. Ці засоби допомагають захищати людей, довкілля та матеріальні цінності від пожежі. Розглянемо, що належить до цих систем.
22930

Правила пожежної безпеки

Основним нормативно-правовим актом з питань пожежної безпеки є Правила пожежної безпеки в Україні. Які саме вимоги пожежної безпеки встановлені в Правилах, що потрібно знати роботодавцям, аби не потрапити під дію штрафів, — відповіді у статті.
69930

Пожежні гідранти на підприємстві

При пожежі треба діяти швидко, тому важливо, щоб пожежне обладнання було справним, а доступ до нього — вільним. У статті розповімо про вимоги до утримання пожежних гідрантів, які зобов’язані знати власники підприємств, на території яких вони встановлені.
9352

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді