Аптечка на підприємстві

UA RU
Автор
експерт із питань домедичної допомоги, директор ліцею № 208 м. Києва, вчитель медико-санітарної підготовки
Аптечка першої допомоги має бути на кожному підприємстві, адже часто від оперативності надання домедичної допомоги залежить життя людини. Яким має бути склад аптечки невідкладної медичної допомоги, де саме повинна розміщуватися аптечка першої допомоги у виробничому підрозділі, хто відповідає за неї — про все це розповімо далі.

 

наказ про призначення відповідального за аптечку

Аптечка першої допомоги є набором лікарських засобів, інструментів та приладів, які призначені для надання першої медичної допомоги. Це один із основних елементів охорони та гігієни праці на виробництві, що використовується для надання домедичної допомоги потерпілим безпосередньо на місці події.

Якщо аптечка зібрана належним чином, вона може врятувати чиєсь життя. Як укомплектувати її правильно, розповідаємо далі. 

Як укомплектувати аптечку на випадок надзвичайної ситуації

Аптечка на підприємстві: нормативне регулювання

Прямої вимоги щодо обов'язкової наявності аптечки першої медичної допомоги на кожному робочому місці законодавство не містить. Нормативні акти також не містять уніфікованого підходу щодо укомплектування аптечки на промислових об’єктах. Отже, склад аптечки потрібно визначати індивідуально.

Зазвичай вміст аптечки визначає сам роботодавець, якщо це не встановлено окремими нормативно-правовими актами. При комплектуванні аптечки потрібно враховувати обливості діяльності компанії та виробничі фактори, що можуть вплинути на працівників.

Найважливіше, щоб у разі надзвичайної ситуації чи нещасного випадку на підприємстві потерпілому можна було вчасно надати першу допомогу. Так скеровує Порядок розслідування та обліку нещасних випадків, професійних захворювань та аварій на виробництві, затверджений постановою КМУ від 17.04.2019 № 337.

Пунктом 133 Порядку передбачено, що роботодавець або особа, яка керує виробництвом під час зміни, зобов’язані діяти згідно з планом локалізації та ліквідації аварій, вжити першочергових заходів до рятування потерпілих і надання їм першої домедичної допомоги, локалізації аварії, встановлення меж небезпечної зони та обмеження доступу до неї людей, збереження до прибуття комісії з розслідування аварії обстановки на місці події.

Крім того, пунктом 5 Порядку передбачено обов'язок безпосереднього керівника робіт (іншої уповноваженої особи підприємства) терміново організувати надання першої домедичної допомоги потерпілому та забезпечити у разі потреби його направлення до закладу охорони здоров’я.

Також відповідно до п. 4.5 розділу IV Загальних вимог стосовно забезпечення роботодавцями охорони праці працівників, затверджених наказом Міністерства надзвичайних ситуацій України від 25.01.2012 № 67, за рішенням роботодавця створюється одне або кілька приміщень для надання першої медичної допомоги. Такі приміщення мають забезпечуватися необхідним устаткуванням і матеріалами та повинні мати позначення відповідно до Технічного регламенту знаків безпеки і захисту здоров'я працівників.

Засоби, необхідні для надання першої допомоги, повинні бути в наявності у всіх тих місцях, де цього вимагають умови праці.

Важливо! Місця розташування таких засобів повинні бути легкодоступними і відповідним чином позначеними.

У 2024 році наявність правильно укомплектованої аптечки на підприємстві — це передусім вимога часу. Тому вміст аптечки на підприємстві потрібно підбирати особливо ретельно.

Хто відповідальний за аптечку першої допомоги

Відповідального за аптечку на підприємстві призначає роботодавець своїм наказом. Зокрема, він може покласти ці обов'язки на працівника служби охорони праці.

Раз на три місяці відповідальна особа переглядає вміст аптечки, звертаючи особливу увагу при цьому на строк придатності всіх лікарських засобів. Зіпсовані медикаменти або ті, що вже не можна використовувати, потрібно вилучити. Також важливо слідувати за зовнішнім виглядом аптечки.

Особа, відповідальна за аптечку, має інформувати керівництво про необхідність докупити медикаменти.

Склад медичної аптечки у 2024 році

Набір та кількість медикаментів в аптечці першої допомоги визначають на кожному конкретному підприємстві з огляду на характер його виробничої діяльності, кількість та вік працівників. У 2024 році потрібно ще й зважати на розташування підприємства, зокрема на близькість до зони проведення бойових дій. За потреби ліки можна додавати чи вилучати.

Працівників потрібно попередити, що вони не можуть на свій розсуд і довгостроково споживати певні ліки. Два–три дні — це максимальний термін застосування препаратів для симптоматичного лікування. Якщо стан не поліпшується, потрібно звертатися до лікаря.

Перелік лікарських засобів, якими необхідно комплектувати медичні аптечки, визначається характером шкідливих і небезпечних виробничих чинників, які можуть виникнути на робочому місці (Лист Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві і професійних захворювань «Щодо забезпечення підприємств медичними аптечками» від 16.08.2005 № 261-05-3).

Для підприємств із кількістю працівників до 100 осіб, щоб симптоматично лікувати хронічні хвороби, загальне нездужання та надавати працівникам домедичну допомогу у разі нещасних випадків, аптечку слід укомплектувати лікарськими засобами, наведеними у Таблиці.

Вміст аптечки першої допомоги

Назва

Призначення

Медичні вироби

Ножиці медичні із одним заокругленим кінцем

Для розрізання бинтів, пов’язок, одягу на потерпілому.

Пінцет медичний

Для видалення з тіла сторонніх предметів — скалок, уламків.

Англійська шпилька

Для фіксації країв бинта, медичної косинки.

Медичні одноразові рукавички

Для захисту як і постраждалого, так і особи, яка надає допомогу, від інфекції та бруду.

Можуть бути вініловими, нітриловими або латексними. Головна умова — мають були міцними та відповідати розміру руки

Медична маска

Використовуйте, коли є небезпека передання інфекції від потерпілого або навпаки.

Антисептичні серветки

Перед тим як надіти стерильні рукавички, руки необхідно протерти антисептичною спиртовою серветкою. Також обробляйте серветками металеві прилади перед тим, як їх використовувати.

Бинт і вата

Стерильні марлеви бинти — три види:

  • 5 см × 5 м;
  • 10 см × 5 м;
  • 14 см × 7 м.

Еластичні (компресійні) бинти:

  • для накладання давлячої пов’язки;
  • іммобілізації пошкодженої кінцівки або іншої частини тіла;
  • допомоги при синдромі тривалого стиснення (краш-синдромі).

Трубчасті бинти різних розмірів для фіксації пов’язки.

Індивідуальний перев’язувальний пакет

Для накладання пов’язки під час поранення, кровотечі, а також опіках.

Пакет складається з марлевого бинта та ватно-марлевої подушечки, розташованої посередині.

Лейкопластир

У аптечці має бути:

  • комплект бактерицидних водостійких пластирів різних форм і розмірів — для захисту рани від бруду та бактерій, повторного механічного пошкодження, стягування країв рани, що прискорює її загоєння;
  • рулонний пластир на паперовій або тканинній основі — для фіксації стороннього предмета, що стирчить із тіла, виготовлення оклюзійної (герметичної) пов’язки.

Косинка фіксуюча
50 × 50 см

Застосовуйте як фіксатор кінцівки при забоях, травмах, вивихах, переломах та інших пошкодженнях.

Протиопікова серветка, просочена гідрогелем

Для охолодження рани, зменшення больового синдрому на місці опіку.

Кровоспинний джгут або турнікет

Для тимчасової зупинки кровотеч із судин кінцівок.

Турнікет — більш сучасний і компактний засіб, що відрізняється високою ефективністю під час кровотеч будь-якого типу та інтенсивності.

Турнікет можна застосовувати без зняття одягу для зупинки критичної зовнішньої кровотечі із судин верхніх або нижніх кінцівок. Накладати потрібно максимально високо перпендикулярно осі.

Коли турнікет вже зафіксований на кінцівці, його необхідно затягнути до упору через дві щілинні пряжки й зафіксувати. Ремінь при цьому слід витягнути через скобу до упору, закріплюючи його вільний кінчик за допомогою застібки. Після цього приступити до затягування джгута за допомогою важеля, обертаючи його за або проти годинникової стрілки.

Плівка (маска)-клапан для серцево-легеневої реанімації

Для проведення штучного дихання і захисту реаніматора від інфекції.

Гіпотермічний пакет

Для допомоги у разі забоїв, опіків, укусах комах, теплових і сонячних ударах для загального охолодження поверхні тіла людини.

Пакет стає джерелом холоду, якщо вдарити по ньому.

Лікарські препарати

Антисептичні та дезінфікувальні — розчин йоду 5%; діамантовий зелений 1%

Мають бактерицидну, противірусну, а також протигрибкову дію.

Під час їх використання протипоказано обробляти поверхню рани — тільки її краї.

За допомогою йоду можна забезпечити стерильність будь-яких інструментів. Ним також можна обробити нігтьову пластину в разі її пошкодження.

Знезаражувальний засіб — антисептик чи санітайзер

Антисептики — для оброблення ран і поверхонь поруч із нею. Основні антисептики, які підходять для цього, мають у складі:

  • мирамістин;
  • хлоргексидин;
  • препарати срібла;
  • повідон-йод;
  • етанол (70%);
  • декаметоксин;
  • перекис водню.

Санітайзери не призначені для оброблення ран і поверхні навколо них, оскільки їхній склад не відповідає нормам асептики та антисептики.

Дезінфікувальний засіб має бути у формі аерозолю або його можна перелити в порожню ємність із пульверизатором.

Розчин аміаку 10%.

Для виведення з непритомного стану. Розчин має також протимікробну активність і добре очищає шкіру.

Антибактеріальна мазь

Застосовувати тоді, коли після поранення доведеться довго добиратися до медичного закладу. Якщо ж у найближчі 3—4 години є можливість дістатися до лікаря або викликати екстрену медичну допомогу, то антибактеріальною маззю користуватися не слід.

Протиопікові засоби

Використовувати в разі термічних і хімічних опіків.

Засоби для пероральної регідратації

Використовувати у разі природна втрата рідини під час отруєння, блювання, діареї, а також теплового або сонячного удару.

Ентеросорбенти (найчастіше — активоване вугілля)

Для виведення з організму токсинів. Застосовувати при отруєннях і алергічних реакціях.

 

Медичні препарати в аптечці мають бути у формі, максимально зручній для споживачів — бажано з упакованими разовими дозами не у скляній упаковці.

Доукомплектовувати аптечку потрібно пропорційно до зростання кількості працівників, наприклад, якщо їх уже більше ніж 100 осіб.

Склад аптечки невідкладної медичної допомоги та факт її наявності на підприємстві можна внести до колективного договору.

Як надати домедичну допомогу людям, які опинилися під завалами

Аптечка потрібна на підприємстві не лише для негайного надання домедичної допомоги працівникам у разі нещасного випадку, вона стане у пригоді й тим, чий стан здоров’я різко погіршився. Однак потрібно пам’ятати, що не завжди в ній знайдеться потрібний лікарський засіб. 

Роботодавець має звернути увагу безпосередніх керівників на те, що не можна допускати до робіт працівників у хворобливому стані. У такому стані людина несе подвійну загрозу: може заразити довколишніх і спричинити нещасні випадки, адже порушується увага, концентрація.

Як правильно використовувати лікарські засоби

Медикаменти потрібно приймати лише відповідно до інструкції щодо застосування, адже багато з них мають побічні ефекти. Зокрема:

  • валідол може викликати легку нудоту, сльозотечу, запаморочення. Цей препарат підсилює дію седативних засобів, після приймання яких не можна виконувати роботи, що потребують швидкості реакції, концентрації уваги, чіткої координації рухів;
  • лікарські засоби, які містять етанол і фенобарбітал, мають обережно застосовувати особи, діяльність яких потребує високої концентрації уваги та швидкості психомоторних реакцій;
  • дротаверин може призводити до зниження артеріального тиску, тому його обережно мають приймати хворі з артеріальною гіпотензією.

У період лікування ентеросорбентами обов’язково робити перерву між їх застосуванням і вживанням інших ліків або їжі, щоб не сповільнювати і/чи знижувати абсорбцію лікарських засобів.

Не можна вживати анальгетики або нестероїдні протизапальні засоби особам, які відчувають гострий біль у животі, у кого спостерігається нудота або блювання. Ці ліки ускладнюють діагностику за умов хірургічної патології.

Особливо обережним потрібно бути під час використання антисептиків. Якщо на шкіру навколо глибокого порізу наносять спиртові розчини, необхідно стежити за тим, аби вони не проникали вглиб. Для оброблення глибоких ран також не можна застосовувати розчини перекису водню, адже це може спричинити емболію пухирцями повітря.

Володимир Костриця заступник начальника служби безпеки та надзвичайних ситуацій КП «Київпастранс» з охорони праці, представник Всеукраїнської громадської організації «Громадський комітет транспортної безпеки»
Смертність на дорогах могла б бути значно нижчою, якби водії володіли навичками домедичної допомоги потерпілим та мали аптечку з необхідними медичними засобами.

 

Які особливості пакування та зберігання аптечки на підприємстві

Аптечку першої допомоги важливо герметично запаковувати. Волога та світло можуть прискорити псування деяких ліків. Для зберігання аптечки можна використати сумку, футляр з твердими стінками, ящик, підвісну шафку. Також потрібно розмістити на аптечці спеціальний знак, наприклад червоний хрест на білому тлі, білий хрест на зеленому тлі тощо. Це допоможе її легше та швидше знайти у відповідний момент.

Щоб у невідкладних ситуаціях не витрачати час на пошук певних лікарських засобів, перев’язувальні матеріали, ліки та медичні вироби слід розміщувати в аптечці у визначених місцях.

Працівники повинні мати легкий і швидкий доступ до вмісту аптечки.

123.png Важливо! Заборонено комплектувати аптечку медикаментами без назви й строку придатності, інструкцій з їх застосування.

Розміщення аптечки на підприємстві

Слід дотримуватись таких, єдиних для всіх підприємств, правил розміщення аптечки:

  • всі працівники мають бути проінформовані про місце зберігання аптечки, її склад та правила користування нею;
  • доступ до аптечки повинні мати всі особи, які працюють в компанії. Аптечку слід розміщувати у місцях можливого скупчення людей, на травмонебезпечних дільницях робіт та інших територіях підвищеної небезпеки;
  • медичний персонал або спеціально уповноважені особи здійснюють регулярну перевірку аптечки та відповідають за її стан і систематичне поповнення;
  • забороняється відкривати герметичні упаковки, лікарські засоби, пенали з таблетками без необхідності;
  • лікарські засоби, строк зберігання яких сплив, мають бути вчасно замінені;
  • невикористані аптечки або медикаменти передаються на склад або підлягають знищенню в установленому порядку.

Вимоги до аптечки на підприємствах цивільної та військової оборони

На об’єктах цивільної оборони, хімічно-небезпечних об’єктах та в умовах можливого радіоактивного зараження застосовують аптечку індивідуальну АІ-2 або її аналог, індивідуальний протихімічний пакет ІПП-8 і пакет перев’язочний індивідуальний. Аптечка індивідуальна АІ-2 призначена для профілактики уражень робітників отруйними матеріалами, радіоактивними та бактеріальними речовинами. Аптечка типу АІ-2 розташовується в опалюваних приміщеннях, на відстані не менше 1 м від джерел тепла при температурі 0 ° -25 °С.

За відсутності індивідуального протихімічного пакета для оброблення заражених ділянок можна застосовувати підручні засоби, що використовуються у побуті — мило, шампуні, пральні порошки, розчинники (вказані засоби розчиняють у воді і змивають отруйні речовини із зараженої поверхні, а замість тампонів дозволяється використовувати папір, вату, ганчірки). Аптечка АІ-2 має розміри 90х100х20 мм та масу 130 г. Що стосується аптечок, призначених для військових об’єктів, то згідно із наказом Державної служби України з лікарських засобів за погодженням з Міністерством оборони України від 19.08.2014 № 1087 розрізняють такі види військових аптечок першої допомоги:

  • аптечка медична військова індивідуального призначення;
  • аптечка медична військова для підрозділів спеціального призначення;
  • аптечка медична військова універсальна;
  • аптечка медична військова загального призначення.


зміст

Статичний блок для статей

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді