Мін’юст надаватиме Держпраці інформацію про неплатників аліментів

Інформація про неплатника аліментів, отримана міністерством зі скарги одного з батьків, стане приводом для перевірки підприємства, на якому він працевлаштований, Державною службою України з питань праці.

Меморандум, підписаний керівництвом Мін’юсту та Держпраці 21 січня 2019 р., передбачає, що міністерство надаватиме органам Держпраці інформацію про випадки, коли неплатники аліментів, які офіційно ніде не працевлаштовані, насправді працюють та отримують заробітну плату в «конвертах» і таким чином ухиляються не тільки від сплати аліментів, а й податків.

СкачатиПлан комплексних перевірок на 2019 рік

Інформація про боржників береться зі скарг батьків, які живуть з дітьми, в яких вказано, що ті працюють неофіційно і отримують зарплату «в конвертах». У 2018 р. Мін’юст отримав 10 153 скарг такого характеру.

Мін’юст обіцяє інформувати Держпраці протягом дня з моменту надходження скарги з метою перевірки підприємства і встановлення факту працевлаштування аліментника.

Якщо приводом для перевірки Держпраці стане звернення Мін’юсту щодо неплатника аліментів, важливим моментом є те, як у приписі буде визначена мета перевірки. Якщо йдеться про конкретну особу, то все підприємство перевірці підлягати не повинно.

Водночас у Порядку проведення перевірок Держпраці (постанова КМУ від 26.04.2017 №295) не передбачені такі підстави, як «за повідомленням органів виконавчої служби», що дозволяє оскаржити правомірність такої перевірки. Іншими словами, для проведення перевірки за повідомленням Мін’юсту до Порядку повинні бути внесені зміни. Крім того, участь у таких перевірках виконавчої служби також не передбачена, оскільки це не входить до її компетенції.

Несплата аліментів — привід для перевірки Дізнайтеся, які помилки представників Держпраці під час інспекції вам на руку

Статичний блок для новин

Статті за темою

Усі статті за темою

Температурний скринінг працівників: як запровадити

Проведення температурного скринінгу працівників — обов’язкова процедура профілактичних заходів. Як організувати температурний скринінг на підприємстві, хто має контролювати його та як скласти наказ про запровадження температурного скринінгу — відповідає експерт.
36590

Як безпечно експлуатувати генератори електричної енергії

Масове використання генераторів стало новою українською реальністю. У статті розповідаємо про переваги різних видів генераторів, як організувати їх безпечну роботу й подбати про пожежну безпеку та які вимоги до обслуговувального персоналу
10103

Охорона праці жінок в Україні

Якими нормами законодавства урегульована охорона праці жінок на підприємстві у мирний та воєнний час? Що потрібно знати про особливості роботи жінок з вантажами, роботу жінок у нічний час, про нюанси працевлаштування та звільнення жінок? Детально про трудові права жінок — у статті.
31746

Інструктажі з пожежної безпеки: види, порядок проведення

Інструктажі з питань пожежної безпеки — один із найбільш ефективних заходів забезпечення пожежної безпеки на підприємстві. Зі статті ви дізнаєтеся про види протипожежних інструктажів, періодичність проведення інструктажів з пожежної безпеки та перевірку набутих знань.
162927

Правила безпеки праці під час виконання робіт у колійному господарстві

У зв'язку з тим, що робота працівників колійного господарства пов'язана з рухом поїздів і маневровою роботою, вона вимагає ретельного виконання правил і технологічних процесів кожного виду робіт.
52

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді