Позапланову перевірку не можна провести за ухвалою слідчого судді

Рішенням Верховного Суду від 19 жовтня було встановлено, що позапланову перевірку суб’єкта господарювання не можна провести за ухвалою слідчого судді.

Суть справи: Держпраці провело позапланову перевірку підприємстства на підставі ухвали слідчого судді у кримінальному провадженні та видало припис про усенення порушення. Підприємство звернулось у суд та попросило скасувати припис Держпраці за перевіркою, здійсненою за межами рамок кримінального провадження. Пройшовши всі інстанції, справа дійшла до Верховного Суду.

У своєму рішенні ВС у складі колегії суддів об’єднаної палати Касаційного адміністративного суду зазначив, що ст. 6 Закону «Про основні засади державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності» (далі – Закон) не передбачає проведення позапланової перевірки суб’єкта господарювання на підставі ухвали слідчого судді.

План комплексних перевірок на 2019 рік

Виходячи з цього, ВС дійшов висновку, що Дерпраці, приймаючи наказ про проведення позапланової перевірки та здійснивши таку перевірку, вийшло за межі своїх повноважень, оскільки ст. 6 Закону містить вичерпний перелік підстав для проведення позапланових перевірок контролюючими органами, зазначеними в ч. 4 ст. 2 Закону.

СкачатиІнформація про службові посвідчення інспекторів праці

Перелік не містить таку підставу, як проведення позапланової перевірки інспекцією Держпраці за ухвалою слідчого судді у кримінальному провадженні.

Крім того, зважаючи на обставини спору, Суд роз’яснив, що ст. 31 Закону «Про внесення змін до закону України «Про Державний бюджет України на 2014 рік» діяла лише в серпні-грудні 2014 року.

Органи державного управління охороною праці в Україні Про проступки інспекторів праців, які «врятують» підприємства від необґрунтованих штрафів, дізнайтеся зі статті Які помилки представників Держпраці під час інспекції вам на руку?

Враховуючи, що Постанова КМУ «Питання запровадження обмежень на проведення перевірок державними інспекціями та іншими контролюючими органами» була видана лише на підставі зазначеної статті, ВС зробив висновок, що вона вичерпала свою дію в часі протягом серпня-грудня 2014 року, а тому не можна застосовувати вказані норми під час призначення та проведення перевірок у 2017 році.

Позапланову перевірку не можна провести за ухвалою слідчого судді Дізнайтеся, Як Держпраці підприємства перевіряє

«Отже, дії відповідача щодо проведення позапланової перевірки позивача на підставі ухвали слідчого судді у кримінальному провадженні є незаконними. Враховуючи незаконність проведення позапланової перевірки, припис виданий на підставі такої ухвали також є незаконним та має бути скасований. Суди попередніх інстанцій не врахували, що правові підстави для проведення позапланової перевірки — відсутні, а тому хибно надали оцінку припису відповідача», — зазначено в постанові ВС.

Джерело: Рішення Верховного Суду у складі колегії суддів об'єднаної палати Касаційного адміністративного суду у справі № 805/3137/17-а від 19 жовтня 2018 року

Статичний блок для новин

Статті за темою

Усі статті за темою

Дотримання вимог охорони праці на елеваторах

Елеватори входять у новий сезон роботи в умовах війни. Поряд з небезпеками воєнного стану, періодичних обстрілів та аварійних відключень електроенергії на підприємства чатують і традиційні небезпеки. Тому роботодавцям необхідно забезпечити постійний нагляд за безпекою на робочих місцях та організовувати технологічний процес відповідно до вимог нормативно - правових актів з охорони праці (далі – НПАОП).
32

Яка відповідальність передбачена за порушення законодавства про охорону праці

Для підвищення рівня правової свідомості громадян та стимулювання правомірної поведінки працівників і роботодавців у сфері безпеки праці передбачена відповідальність за порушення законодавства про охорону праці.
79354

Особливості охорони праці неповнолітніх

Особливості охорони праці неповнолітніх завжди були актуальними для роботодавців. Зі статті ви довідаєтеся: які умови прийняття на роботу неповнолітніх осіб, який час відпочинку для неповнолітніх передбачає законодавство, скільки має тривати робочий час для неповнолітніх, як звільнити неповнолітнього працівника.
19670

План перевірок Держпраці на 2024 рік

Планові заходи державного нагляду здійснюються відповідно до річних планів, що затверджуються органом державного нагляду. Завантажте План графік перевірок Держпраці на 2024 рік та перевірте, чи є у ньому ваше підприємство.
13557

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді