У 2019 році може змінитися порядок звітування про борги по страхових коштах

Проект постанови «Про деякі питання обліку заборгованості страхувальників зі сплати страхових коштів до Фонду соціального страхування України» визначає, як потрібно буде звітувати до Фонду соцстрахування у 2019 році.

Зараз страхувальники подають звіти до Фонду соцстрахування за двома формами, а саме:

  • Звіт по коштах загальнообов'язкового державного соціального страхування у зв'язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими похованням, затверджений постановою правління ФСС з ТВП від 18.01.2011 р. № 4.

Крім того, з 01.10.2018 діє Порядок фінансування страхувальників для надання матеріального забезпечення застрахованим особам у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності та окремих виплат потерпілим на виробництві за рахунок коштів Фонду соціального страхування України, затверджений постановою правління Фонду від 19.07.2018 р. № 12.

Цей Порядок встановлює механізм фінансування Фондом страхувальників для проведення виплат застрахованим особам за рахунок коштів Фонду та запроваджує систему оперативного інформування страхувальниками робочих органів виконавчої дирекції Фонду щодо проведення виплат коштів застрахованим особам шляхом надання повідомлення.

Розроблено проект постанови «Про деякі питання обліку заборгованості страхувальників зі сплати страхових коштів до Фонду соціального страхування України» Щоб пригадати термінологію, ознайомтеся зі статтею Поняття «працездатність», «роботоздатність», «непрацездатність» — застосовуємо правильно

Таким чином, на сьогодні існує дві постанови, які мають один і той самий предмет регулювання – надання звітності щодо проведення виплат застрахованим особам. Це створює недоцільну множинність нормативно-правових актів.

Тому постає питання розробки та запровадження єдиної форми звітності страхувальника по заборгованості зі сплати страхових коштів до Фонду соцстрахування. Саме цим була обумовлена необхідність розробки проекта постанови «Про деякі питання обліку заборгованості страхувальників зі сплати страхових коштів до Фонду соціального страхування України».

Проект постанови встановлює, що страхувальники, які мають заборгованість зі сплати страхових коштів за загальнообов’язковим державним соціальним страхуванням з тимчасової втрати працездатності та/або за загальнообов’язковим державним соціальним страхуванням від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань, починаючи зі звіту за І квартал 2019 року, подають до відділень робочих органів виконавчої дирекції Фонду Звіт по заборгованості страхувальника зі сплати страхових коштів до Фонду соціального страхування України до повного погашення заборгованості за формою, наведеною у додатку до постанови.

При цьому, у разі погашення страхувальником заборгованості зі сплати страхових коштів Фонду до кінця звітного періоду, звітність до Фонду не подається.

Розроблено проект постанови «Непрацездатність, професійне захворювання, інвалідність — як встановлюють»?

Водночас надання страхувальниками звіту по коштах загальнообов’язкового державного соціального страхування у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими похованням за підсумками 2018 року здійснюється відповідно до Порядку № 4, тобто востаннє звітувати за формою Ф4-ФСС з ТВП пропонують за 2018 рік.

Статичний блок для новин

Статті за темою

Усі статті за темою

Дотримання вимог охорони праці на елеваторах

Елеватори входять у новий сезон роботи в умовах війни. Поряд з небезпеками воєнного стану, періодичних обстрілів та аварійних відключень електроенергії на підприємства чатують і традиційні небезпеки. Тому роботодавцям необхідно забезпечити постійний нагляд за безпекою на робочих місцях та організовувати технологічний процес відповідно до вимог нормативно - правових актів з охорони праці (далі – НПАОП).
32

Потенційні загрози під час відключень світла на підприємстві

У цій статті розглянемо основні загрози, які виникають під час блекауту, а також рекомендації як підготуватися до блекаутів, щоб убезпечити працівників підприємства від травмувань та інших наслідків, пов’язаних із можливими непередбачуваними відключеннями електроенергії.
397

Комісія з питань охорони праці: завдання та обов'язки

Комісію з питань охорони праці створюють як консультативно-дорадчий орган, у якому представники адміністрації і профспілок спільно вирішують питання безпеки, гігієни праці, виробничого середовища. Про те, як створити таку комісію і організувати її роботу, — далі.
11894

Обмеження та вимоги під час ручного переміщення вантажів працівниками жіночої статі

Зі статті ви дізнаєтеся, чи існують вимоги, обмеження та ризики, які мають враховуватися під час ручного переміщення вантажів працівниками жіночої статі. Також ознайомитеся з нормами підіймання і переміщення важких речей жінками.
63

Режим праці влітку у спекотних умовах

В останні два тижні в Україні встановилася надзвичайно спекотна погода, а отже роботодавцям час подбати про належні умови праці під час роботи в спеку. Зі статті ви дізнаєтеся, за якої температури дозволено виконувати різні види робіт, як запобігти перегріванню організму, а також знайдете зразки супровідних документів.
47343

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді