На Рівненщині зупинено експлуатацію небезпечного технологічного обладнання

Зупинити низку механізмів, технічних стан яких не відповідає вимогам безпеки і загрожує здоров’ю і життю працівників, запропонували керівництву ТОВ «Високовольтний союз — РЗВА фахівці Управління Держпраці у Рівненській області за результатами планової перевірки.

Після підписання припису та підсумкової наради керівного складу підприємства, на якій наглядовці проаналізували стан охорони праці та виявлені порушення, керівник видав відповідний наказ. У документі вказано, що до виконання заходів з усунення порушень потрібно:

Наглядовці перевірили дотримання вимог законодавчих та нормативно-правових актів з охорони праці та промислової безпеки в майже 30 структурних підрозділах підприємства.

На Рівненщині зупинено експлуатацію небезпечного технологічного обладнання Читайте також: Які помилки представників Держпраці під час інспекції вам на руку

Перевіркою встановлено, що роботодавець не має належних дозволів: на електрообладнання, призначене для експлуатації (застосування) у вибухонебезпечних зонах, та на застосування електричного устаткування електричних станцій та мереж, що порушує «Порядок видачі дозволів на виконання робіт підвищеної небезпеки та на експлуатацію (застосування) машин, механізмів, устаткування підвищеної небезпеки; на виконання робіт підвищеної небезпеки (газонебезпечні роботи), експлуатацію водогрійних котлів теплопродуктивністю понад 0,1 МВт. Не укладено договір на виконання таких робіт з організацією, яка має такий дозвіл.

Незважаючи на це, на підприємстві виконують роботи з експлуатації та обслуговування систем газопостачання та газового обладнання. Також серед суттєвих порушень – експлуатація пресового устаткування без декларації відповідності матеріально-технічної бази вимогам законодавства з питань охорони праці та промислової безпеки.

Існує реальна небезпека нещасного випадку через механічний контакт оператора з рухомими деталями пресів марки URSVIKEN (Швеція), в яких відключені фотоелектричні блокувальні пристрої, передбачені заводом виготовлювачем для зупинки рухомих деталей у разі наближення рук оператора до небезпечної зони. Є порушення і в технічному стані деякого іншого обладнання.

Не поновлена загальна схема електропостачання підприємства. Не проведено належного періодичного вимірювання в електроустановках. Не забезпечений повно мірою підземний газопровід підприємства електрохімічним захистом від корозії.

Працівники не забезпечені належно нормативно-правовими актами з охорони праці, а деякі інструкції, що діють в межах товариства, не відповідають вимогам, не встановлюють правила поведінки і виконання робіт під час здійснення тієї чи іншої технологічної операції. Не всі керівники підрозділів пройшли навчання та перевірку знань в обсязі виконуваної роботи. На підприємстві не видаються наряди-допуски на виконання газонебезпечних робіт при проведенні технічного обслуговування ГРП, ШГРП та ГРУ.

На Рівненщині зупинено експлуатацію небезпечного технологічного обладнання Читайте також: Порушення законодавства про охорону праці

До адмінвідповідальності притягнуто 5 посадових осіб підприємства.

За інформацією Держпраці у Рівненській області

Статичний блок для новин

Статті за темою

Усі статті за темою

Cистема управління охороною праці (СУОП)

Що таке система управління охороною праці на підприємстві або СУОП та для чого її впроваджувати? Які питання повинна регулювати ця система та як визначити її ефективність? Дізнайтеся більше зі статті.
41465

Дотримання вимог охорони праці на елеваторах

Елеватори входять у новий сезон роботи в умовах війни. Поряд з небезпеками воєнного стану, періодичних обстрілів та аварійних відключень електроенергії на підприємства чатують і традиційні небезпеки. Тому роботодавцям необхідно забезпечити постійний нагляд за безпекою на робочих місцях та організовувати технологічний процес відповідно до вимог нормативно - правових актів з охорони праці (далі – НПАОП).
150

Яка відповідальність передбачена за порушення законодавства про охорону праці

Для підвищення рівня правової свідомості громадян та стимулювання правомірної поведінки працівників і роботодавців у сфері безпеки праці передбачена відповідальність за порушення законодавства про охорону праці.
80194

Особливості охорони праці неповнолітніх

Особливості охорони праці неповнолітніх завжди були актуальними для роботодавців. Зі статті ви довідаєтеся: які умови прийняття на роботу неповнолітніх осіб, який час відпочинку для неповнолітніх передбачає законодавство, скільки має тривати робочий час для неповнолітніх, як звільнити неповнолітнього працівника.
19942

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді