Затверджено Типове положення про підрозділ з питань цивільного захисту суб'єкта господарювання

Типове положення про підрозділ з питань цивільного захисту суб'єкта господарювання було затверджено наказом Міністерства внутрішніх справ України від 20.04.2017 № 325. Наказ готується до опублікування в № 46 «Офіційного вісника України» (13.06.2017). Набирає чинності з дня офіційного опублікування.

Типовим положенням передбачається утворення керівником суб’єкта господарювання підрозділу з питань цивільного захисту (далі – ПЦЗ), який є самостійним структурним підрозділом підприємства, а у випадках, передбачених Кодексом цивільного захисту, призначається особа з питань цивільного захисту.

ПЦЗ підпорядковується та звітує безпосередньо керівникові суб’єкта господарювання. У разі якщо суб'єкт господарювання перебуває у сфері управління центрального органу виконавчої влади, районної, районної у м. Києві державної адміністрації, виконавчого органу міської, селищної, сільської рад, ПЦЗ суб'єкта господарювання також підзвітний цим органам.

Затверджено Типове положення про підрозділ з питань цивільного захисту суб'єкта господарювання Читайте на порталі: Навчання з питань цивільного захисту

ПЦЗ є об'єктовим постійно діючим органом управління цивільного захисту, до повноважень якого належать питання організації, здійснення та контролю заходів цивільного захисту.

Довідка

ПЦЗ утворюють суб’єкти господарювання, віднесені до відповідних категорій цивільного захисту, з чисельністю працюючих понад 3000 осіб.

У суб’єктах господарювання, із загальною чисельністю працюючих від 200 до 3000 осіб та у суб’єктах господарювання, віднесених до другої категорії цивільного захисту, призначають посадову особу з питань цивільного захисту.

У суб’єктах господарювання з чисельністю працюючих до 200 осіб призначають особу з питань цивільного захисту за рахунок штатної чисельності суб’єкта господарювання (ч. 2 ст. 20 Кодексу цивільного захисту України).

Затверджено Типове положення про підрозділ з питань цивільного захисту суб'єкта господарювання Читайте на порталі: Організація заходів цивільного захисту

Основними завданнями підрозділу з питань цивільного захисту є:

  • організація виконання заходів у сфері цивільного захисту на об'єктах суб'єкта господарювання, спрямованих на захист працівників, майна і територій від надзвичайних ситуацій, зменшення ризику їх виникнення та забезпечення сталого функціонування суб'єкта господарювання в умовах надзвичайної ситуації і в особливий період;
  • забезпечення виконання завдань, створених суб'єктом господарювання, органами управління і силами цивільного захисту та підтримання їх готовності до дій за призначенням;
  • забезпечення виконання вимог законодавства у сфері цивільного захисту, техногенної та пожежної безпеки.

Підрозділ з питань цивільного захисту утримується за рахунок коштів суб'єкта господарювання.

Статичний блок для новин

Статті за темою

Усі статті за темою

Інструктажі з пожежної безпеки: види, порядок проведення

Інструктажі з питань пожежної безпеки — один із найбільш ефективних заходів забезпечення пожежної безпеки на підприємстві. Зі статті ви дізнаєтеся про види протипожежних інструктажів, періодичність проведення інструктажів з пожежної безпеки та перевірку набутих знань.
163567

Вступний інструктаж з пожежної безпеки на підприємстві

Вступний інструктаж з пожежної безпеки — це перший крок до ознайомлення з системою протипожежної безпеки на підприємстві. Зі статті ви дізнаєтеся, хто має його проходити та які питання розглядаються під час такого інструктажу.
35676

Безпечне проведення вогневих робіт

Дізнайтеся про основні вимоги охорони праці та пожежної безпеки при проведенні вогневих робіт. Перевірте правильність підготовки до виконання вогневих робіт за чеклістом.
29987

Наказ про призначення відповідальних за пожежну безпеку

Керівник підприємства зобов’язаний призначити відповідального за пожежну безпеку на підприємстві та закріпити цей обов’язок у локальних актах підприємства. У статті ви знайдете зразок наказу про призначення відповідального за пожежну безпеку.
97906

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді