Нещасний випадок: від чого залежить одноразова виплата потерпілому?

У разі вини працівника сума виплат зменшується

Нещасний випадок: від чого залежить одноразова виплата потерпілому?Одноразову допомогу потерпілому від нещасного випадку на виробництві виплачують відповідно до Закону України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування» (ст. 36) та Порядку призначення, перерахування та здійснення страхових виплат за загальнообов’язковим державним соціальним страхуванням від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання, які спричинили втрату працездатності.

Страхові виплати від нещасного випадку на виробництві здійснюватимуть по-новому

Так, розмір виплат залежить від ступеня втрати професійної працездатності, виходячи з розрахунку семи мінімальних заробітних плат, встановлених законом на день настання права потерпілого на страхову виплату (наразі — 56 000 грн).

Ступінь втрати працездатності визначає медико-соціальна експертна комісія (МСЕК).  

Зауважте: МСЕК може у ході подальших обстежень встановити вищий ступінь (з огляду на професійні хвороби або інші каліцтва, пов’язані з роботою). В такому разі одноразова страхова виплата визначатиметься відповідно до того, на який відсоток збільшено ступінь втрати працездатності порівняно з попереднім обстеженням.

Також слід пам'ятати, що, якщо ушкодження настало не лише з вини роботодавця, а й через порушення потерпілим норм про охорону праці, розмір виплати зменшується (до 50%). 

Якщо відповідні факти наявні лише за одним з декількох страхових випадків, розмір допомоги розраховують за кожним страховим випадком та зменшують відповідно до страхового випадку, за яким установлено вину потерпілого.

Чи був у нещасному випадку винен сам співробітник, виявляють у ході розслідування

Джерело: Південно-Східне міжрегіональне управління Державної служби з питань праці

Статичний блок для новин

Статті за темою

Усі статті за темою

Аптечка на підприємстві

Аптечка першої допомоги має бути на кожному підприємстві, адже часто від оперативності надання домедичної допомоги залежить життя людини. Яким має бути склад аптечки невідкладної медичної допомоги, де саме повинна розміщуватися аптечка першої допомоги у виробничому підрозділі, хто відповідає за неї — про все це розповімо далі.
91306

Перша допомога при опіках

За різних обставин працівник може отримати термічні або хімічні опіки. В умовах воєнної агресії ризик отримання таких ушкоджень значно зростає. У статті розповімо про те, які існують види опіків та як правильно надати домедичну допомогу при опіках постраждалому.
25729

Класифікатор подій, що призвели до нещасного випадку

Від правильності встановлення причини нещасного випадку залежить ефективність розроблюваних заходів щодо запобігання подібним випадкам. Не помилитися при визначенні коду причини нещасного випадку за Класифікатором видів подій, причин, обладнання, що призвели до нещасного випадку, допоможе наша стаття.
14839

Порядок дій у разі хімічної небезпеки

Хімічна аварія на режимному об’єкті або на об’єкті інфраструктури може мати масштабні наслідки. У статті ви знайдете інформацію про алгоритм дій у випадку загрози чи раптового виникнення хімічної небезпеки.
14110

Перша допомога працівнику, який травмував голову

Черепно-мозкова травма може мати тяжкі наслідки — навіть призвести до передчасної смерті. Тому важливо своє­часно й правильно надати домедичну допомогу травмованому. Як це зробити — допоможуть рекомендації експерта. Не забудьте поділитися ними з працівниками!
28949

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді