Робота в умовах бойових дій: Держпраці оприлюднила рекомендації з безпеки

Обачність потрібна як у разі зупинки, так і в разі поновлення роботи

Робота в умовах бойових дій: Держпраці оприлюднила рекомендації з безпекиДержавна служба України з питань праці оприлюднила рекомендації для суб’єктів господарювання, які функціонують та надають соціальні послуги в умовах воєнних (бойових) дій. Поради спрямовані на забезпечення належних та безпечних умов праці, а також на зниження ризиків виникнення нещасних випадків.

Нещасні випадки під час війни: як розслідувати за новою процедурою

Так, Держпраці радить: 

  • Відключити газовикористовувальне обладнання, електричні, нагрівальні та інші прилади, зовнішню та внутрішню рекламу, вивіски, екрани, табло, монітори, підсвічування вікон тощо (те, що не задіяно в технологічному процесі виробництва, охорони та інших функцій безпеки):
    • для суб’єктів господарювання, які дозволили працівникам виконувати роботу за межами адміністративної будівлі;
    • для суб'єктів, які не здійснюють та не планують найближчим часом виконувати роботи у межах підприємства;
    • суб’єктів малого та середнього бізнесу.
  • У разі поновлення роботи — перевірити стан обладнання та відповідність вимогам безпеки, а також робочі місця (стосовно пошкоджень та наявності підозрілих предметів, які можуть становити небезпеку).
  • Утримувати евакуаційні шляхи та виходи з будівель вільними.
  • Інформувати працівників щодо дій у разі небезпеки для життя та здоров’я.
  • Розробити плани евакуації до бомбосховищ.
  • Організувати (зокрема, онлайн) позапланові інструктажі, навчання з питань охорони праці, з надання першої медичної допомоги потерпілим від нещасних випадків, щодо правил поведінки у разі аварії або оголошення повітряної тривоги — для працівників, які задіяні на роботах в межах адміністративної будівлі підприємства.
  • Забезпечити закріплення рухомих елементів меблів, стелажів та інших предметів.
  • Використовувати безпечні маршрути для доставки кореспонденцій, майна, речей чи товарів.

Джерело: Центральне міжрегіональне управління Державної служби з питань праці

Статичний блок для новин

Статті за темою

Усі статті за темою

Температурний скринінг працівників: як запровадити

Проведення температурного скринінгу працівників — обов’язкова процедура профілактичних заходів. Як організувати температурний скринінг на підприємстві, хто має контролювати його та як скласти наказ про запровадження температурного скринінгу — відповідає експерт.
36591

Як безпечно експлуатувати генератори електричної енергії

Масове використання генераторів стало новою українською реальністю. У статті розповідаємо про переваги різних видів генераторів, як організувати їх безпечну роботу й подбати про пожежну безпеку та які вимоги до обслуговувального персоналу
10103

Охорона праці жінок в Україні

Якими нормами законодавства урегульована охорона праці жінок на підприємстві у мирний та воєнний час? Що потрібно знати про особливості роботи жінок з вантажами, роботу жінок у нічний час, про нюанси працевлаштування та звільнення жінок? Детально про трудові права жінок — у статті.
31747

Інструктажі з пожежної безпеки: види, порядок проведення

Інструктажі з питань пожежної безпеки — один із найбільш ефективних заходів забезпечення пожежної безпеки на підприємстві. Зі статті ви дізнаєтеся про види протипожежних інструктажів, періодичність проведення інструктажів з пожежної безпеки та перевірку набутих знань.
162927

Правила безпеки праці під час виконання робіт у колійному господарстві

У зв'язку з тим, що робота працівників колійного господарства пов'язана з рухом поїздів і маневровою роботою, вона вимагає ретельного виконання правил і технологічних процесів кожного виду робіт.
52

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді