Робота в умовах бойових дій: Держпраці оприлюднила рекомендації з безпеки

Обачність потрібна як у разі зупинки, так і в разі поновлення роботи

Робота в умовах бойових дій: Держпраці оприлюднила рекомендації з безпекиДержавна служба України з питань праці оприлюднила рекомендації для суб’єктів господарювання, які функціонують та надають соціальні послуги в умовах воєнних (бойових) дій. Поради спрямовані на забезпечення належних та безпечних умов праці, а також на зниження ризиків виникнення нещасних випадків.

Нещасні випадки під час війни: як розслідувати за новою процедурою

Так, Держпраці радить: 

  • Відключити газовикористовувальне обладнання, електричні, нагрівальні та інші прилади, зовнішню та внутрішню рекламу, вивіски, екрани, табло, монітори, підсвічування вікон тощо (те, що не задіяно в технологічному процесі виробництва, охорони та інших функцій безпеки):
    • для суб’єктів господарювання, які дозволили працівникам виконувати роботу за межами адміністративної будівлі;
    • для суб'єктів, які не здійснюють та не планують найближчим часом виконувати роботи у межах підприємства;
    • суб’єктів малого та середнього бізнесу.
  • У разі поновлення роботи — перевірити стан обладнання та відповідність вимогам безпеки, а також робочі місця (стосовно пошкоджень та наявності підозрілих предметів, які можуть становити небезпеку).
  • Утримувати евакуаційні шляхи та виходи з будівель вільними.
  • Інформувати працівників щодо дій у разі небезпеки для життя та здоров’я.
  • Розробити плани евакуації до бомбосховищ.
  • Організувати (зокрема, онлайн) позапланові інструктажі, навчання з питань охорони праці, з надання першої медичної допомоги потерпілим від нещасних випадків, щодо правил поведінки у разі аварії або оголошення повітряної тривоги — для працівників, які задіяні на роботах в межах адміністративної будівлі підприємства.
  • Забезпечити закріплення рухомих елементів меблів, стелажів та інших предметів.
  • Використовувати безпечні маршрути для доставки кореспонденцій, майна, речей чи товарів.

Джерело: Центральне міжрегіональне управління Державної служби з питань праці

Статичний блок для новин

Статті за темою

Усі статті за темою

Дотримання вимог охорони праці на елеваторах

Елеватори входять у новий сезон роботи в умовах війни. Поряд з небезпеками воєнного стану, періодичних обстрілів та аварійних відключень електроенергії на підприємства чатують і традиційні небезпеки. Тому роботодавцям необхідно забезпечити постійний нагляд за безпекою на робочих місцях та організовувати технологічний процес відповідно до вимог нормативно - правових актів з охорони праці (далі – НПАОП).
32

Потенційні загрози під час відключень світла на підприємстві

У цій статті розглянемо основні загрози, які виникають під час блекауту, а також рекомендації як підготуватися до блекаутів, щоб убезпечити працівників підприємства від травмувань та інших наслідків, пов’язаних із можливими непередбачуваними відключеннями електроенергії.
397

Комісія з питань охорони праці: завдання та обов'язки

Комісію з питань охорони праці створюють як консультативно-дорадчий орган, у якому представники адміністрації і профспілок спільно вирішують питання безпеки, гігієни праці, виробничого середовища. Про те, як створити таку комісію і організувати її роботу, — далі.
11894

Обмеження та вимоги під час ручного переміщення вантажів працівниками жіночої статі

Зі статті ви дізнаєтеся, чи існують вимоги, обмеження та ризики, які мають враховуватися під час ручного переміщення вантажів працівниками жіночої статі. Також ознайомитеся з нормами підіймання і переміщення важких речей жінками.
63

Режим праці влітку у спекотних умовах

В останні два тижні в Україні встановилася надзвичайно спекотна погода, а отже роботодавцям час подбати про належні умови праці під час роботи в спеку. Зі статті ви дізнаєтеся, за якої температури дозволено виконувати різні види робіт, як запобігти перегріванню організму, а також знайдете зразки супровідних документів.
47343

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді