Державна служба з питань праці закликає внести положення, що забезпечують рівні права та можливості жінок і чоловіків, до генеральної угоди, галузевих (міжгалузевих) і територіальних угод, колективних договорів.
Охорона праці в колективному договорі
Які зміни внести до колективних угод (договорів):
- покласти обов’язки уповноваженого з ґендерних питань — радника керівника підприємства, його структурних підрозділів на одного з працівників на громадських засадах;
- укомплектувати кадрами й просувати працівників по роботі за принципом надання переваги особі тієї статі, щодо якої в них існує дисбаланс;
- усунути нерівності в оплаті праці жінок і чоловіків як у різних галузях господарства, так і в одній галузі на базі загального соціального нормативу оплати праці в бюджетній та інших сферах, а також на основі професійної підготовки (перепідготовки) кадрів.
Положення щодо забезпечення рівних прав та можливостей жінок і чоловіків та недискримінації рекомендується викласти у колективному договорі (угоді) окремим розділом «Рівність і недискримінація».
Джерело: Державної служби з питань праці
За результатами атестації робочих місць за умовами праці видається наказ про її результати. Скачайте готовий зразок наказу про результати атестації робочих місць та за потреби адаптуйте його до особливостей вашого підприємства.
Якщо на підприємстві виконують різні роботи підвищеної небезпеки, доцільно розробити Положення про застосування нарядів-допусків на виконання робіт підвищеної небезпеки. Наводимо зразок наказу для затвердження такого Положення.
Інженер з охорони праці не займається законотворчістю, однак опрацювання нормативної бази — складова його роботи. Він має знати, які існують нормативно-правові акти з охорони праці та як їх правильно застосовувати. Про основні нормативні документи з охорони праці — далі у статті.
Роботодавець зобов’язаний вести журнал реєстрації нарядів-допусків на проведення робіт з підвищеною небезпекою. У статті ви знайдете інформацію про ведення такого журналу та зможете скачати відповідну форму.
Інструкція з охорони праці для кухаря є інструкцією за професією, що встановлює вимоги безпеки під час приготування їжі (страв) в умовах кухні. Скачайте інструкцію та за потреби адаптуйте її до умов вашого підприємства.