Звільнення працівника, який втратив працездатність

Законодавство висуває низку вимог до звільнення через невідповідність посаді за станом здоров'я

image81

Шпаргалка: Як діяти роботодавцю, якщо МСЕК встановила працівнику інвалідність

Держпраці застерігла роботодавців від примусового звільнення працівників. Першочергово йдеться про тих осіб, які не можуть виконувати посадові обов’язки через стан здоров'я (наприклад, у разі встановлення інвалідності).

Примушувати працівника до звільнення — протизаконно, адже законодавство висуває низку вимог до припинення трудового договору. По-перше, для звільнення особи мають бути законні підстави, закріплені у Кодексі законів про працю. Це, зокрема:

  • угода сторін;
  • закінчення строку трудового договору;
  • розірвання трудового договору з ініціативи:
    • працівника (ст. 38, 39 КЗпП України);
    • власника або уповноваженого ним органу (ст. 40, 41 КЗпП України);
  • вимога профспілкового чи іншого уповноваженого на представництво трудовим колективом органу (стаття 45 КЗпП України);
  • відмова працівника від переведення на роботу в іншу місцевість разом з підприємством, установою, організацією (а також відмова від продовження роботи у зв’язку із зміною істотних умов праці);
  • вирок суду, яким працівника засуджено до позбавлення волі або до іншого покарання, яке виключає можливість продовження даної роботи (звільнення від відбування покарання з випробуванням не входить до цього переліку);
  • підстави, передбачені контрактом;
  • підстави, передбачені іншими законами.

При цьому звільнення з ініціативи роботодавця може відбутися лише у тому разі, якщо на підприємстві немає вакантних посад, на які можна перевести особу відповідно до рекомендацій МСЕК, або ж сам працівник відмовився від такого переведення. Крім того, трудовий договір розривається, якщо особу визнано непрацездатною і немає видів робіт, які людина могла б виконувати. 

Таким чином, якщо працівник втратив працездатність, його можна звільнити за ініціативою роботодавця, зробивши відповідну відмітку у трудовій книжці («Звільнено у зв’язку із виявленою невідповідністю виконуваній роботі внаслідок стану здоров’я, п. 2 ст. 40 КЗпП України»). При цьому виплачується вихідна допомога, її мінімальний розмір становить середньомісячний заробіток.

Джерело: Центральний регіон інспекційної діяльності у Дніпропетровській області

Любі читачі, команда Цифрового видавництва Експертус продовжує працювати і надавати вам професійну підтримку

У разі, якщо вам потрібні консультація експерта або відповідь на питання, передплатіть за спеціальною ціною електронний журнал «Довідник спеціаліста з охорони праці» або систему «Експертус Охорона праці» чи навчання на базових курсах Вищої школи Охорони праці

Медогляди водіїв транспортних засобів

 

Статичний блок для новин

Статті за темою

Усі статті за темою

Заходи безпеки під час роботи із сонячними панелями та батареями

Вимоги безпеки під час використання сонячних батарей – важливий аспект охорони праці. Про основні небезпеки під час роботи із сонячними панелями та батареями, рекомендації щодо поводження з сонячними панелями та особливості дотримання вимог пожежної безпеки читайте у статті.
19

Що входить в обов'язки комісії з розслідування нещасного випадку

Для розслідування нещасних випадків, що не підлягають спеціальному розслідуванню, за наказом роботодавця на підприємстві утворюється комісія з розслідування нещасного випадку. Детальніше про склад комісії, її обов’язки і повноваження та про особливості створення комісії під час війни дізнайтеся зі статті.
46955

Інструкції з експлуатації засобів індивідуального захисту

Тема правильного вибору і експлуатації засобів індивідуального захисту є неабияк актуальною. Пропонуємо вам ознайомитися зі зразками інструкцій з експлуатації найпопулярніших засобів індивідуального захисту: респіратора, протигаза, марлевої пов’язки та ін.
30114

Навчання інженера з охорони праці

Де пройти навчання інженеру з охорони праці? Це питання хвилює багатьох фахівців, які дбають про свій професійний розвиток та хочуть ефективно використовувати робочий час. Усіх, хто прагне здобути нові знання та навички у сфері охорони праці, запрошуємо на навчання до Вищої Школи Охорони Праці. Наші експерти будуть раді вам допомогти.
10560

Посадова інструкція фахівця з питань цивільного захисту

Інструкція фахівця з питань цивільного захисту відповідає вимогам Довідника кваліфікаційних характеристик професій працівників у сфері цивільного захисту України та набуває чинності з моменту затвердження.
47671

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді