Зміни в Порядку розслідування нещасних випадків

Держпраці нагадала, які зміни впроваджено з початку року

image29

Як контролювати об’єктивність розслідування нещасного випадку

З 1 січня 2023 року набув чинності Закон України від 21.09.2022 № 2620-X «Про внесення змін до Закону України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування» та затвердження Постанови КМУ від 02.12.2023 №1350 «Про внесення змін до деяких постанов Кабінету Міністрів України щодо забезпечення реалізації окремих функцій Пенсійного фонду України та визнання такими, що втратили чинність, деяких постанов Кабінету Міністрів України». Таким чином Фонд соціального страхування приєднався до Пенсійного фонду України. 

Відповідно, змінився й Порядок розслідування та обліку нещасних випадків, професійних захворювань та аварій на виробництві, затверджений Постановою КМУ від 17.04.2019 №337.

Тепер повідомлення про нещасний випадок за місцем настання нещасного випадку або гострого професійного захворювання надається одночасно і в територіальний органу Держпраці, і в територіальний орган Пенсійного фонду України (а також в інші установи, передбачені Порядком).

У разі настання нещасного випадку або професійного захворювання на підприємстві створюють комісію з розслідування. До її складу залучають і представника територіального органу Держпраці, і представника територіального органу ПФУ.

Зауважимо, з 1 січня 2023 року Пенсійний фонд здійснює такі види виплат:

  • допомога по тимчасовій втраті працездатності;
  • допомога по вагітності і пологах;
  • допомога на поховання;
  • одноразові та щомісячні страхові виплати потерпілим на виробництві та членам їх сімей.

Нагадаємо, з 1 січня 2023 року ПФУ та його територіальні органи є правонаступниками Фонду соціального страхування України (всі органи виконавчої дирекції ФССУ перетворено на територіальні органи Пенсійного фонду України).

Джерело: Південно-Західне міжрегіональне управління Державної служби з питань праці

Любі читачі, команда Цифрового видавництва Експертус продовжує працювати і надавати вам професійну підтримку

У разі, якщо вам потрібні консультація експерта або відповідь на питання, передплатіть за спеціальною ціною електронний журнал «Довідник спеціаліста з охорони праці» або систему «Експертус Охорона праці» чи навчання на базових курсах Вищої школи Охорони праці

Медогляди водіїв транспортних засобів

 

Статичний блок для новин

Статті за темою

Усі статті за темою

Що входить в обов'язки комісії з розслідування нещасного випадку

Для розслідування нещасних випадків, що не підлягають спеціальному розслідуванню, за наказом роботодавця на підприємстві утворюється комісія з розслідування нещасного випадку. Детальніше про склад комісії, її обов’язки і повноваження та про особливості створення комісії під час війни дізнайтеся зі статті.
46962

Інструкція з надання домедичної допомоги

Якщо на підприємстві стався нещасний випадок, саме від ваших дій залежатиме життя та здоров’я потерпілого. Як правильно діяти в критичній ситуації, підкаже Інструкція з надання домедичної допомоги. Скачайте зразок інструкції, розроблений експертом.
183552

Акт службового розслідування порушень вимог безпеки

Після того, як комісія зі службового розслідування встановила причини, винних осіб і зміст порушень, вона складає акт службового розслідування. Скачайте Акт службового розслідування: зразок, розроблений експертом
8601

Службове розслідування порушень вимог безпеки

Якщо порушення вимог безпеки на виробництві спричинило негативні наслідки, зокрема призвело до матеріальних збитків або травмування працівника, роботодавець може ініціювати службове розслідування. У статті підкажемо, як проводити службове розслідування та надамо зразки супутніх документів.
80680

Допомога при ураженні струмом

Перша допомога при ураженні електричним струмом — це найпростіші медичні дії, які виконуються безпосередньо на місці події в найкоротші після травмування строки. У статті ми розповімо, як правильно надати першу допомогу при ураженні струмом.
63862

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді