Як зміниться порядок надання відпусток і лікарняних з 2022 року

У Верховні Раді на розгляді перебуває низка законопроєтів про зміну засад діяльності Фонду соціального страхування

Верховна Рада готується реформувати Фонду соціального страхування: що буде з відпустками й лікарняними?

Намір реформувати роботу ФССУ виявив Кабінет Міністрів, подавши проєкт закону № 6171, що передбачає посилення ролі держави у контролі за дотриманням прав застрахованих осіб.

Лікарняний і додаткова відпустка

Зокрема, законопроєкт № 6171 пропонує:

  • скоротити кількість документів, що подаються особами до Фонду для призначення страхових виплат за страхуванням від нещасного випадку з 21 до 1;
  • забезпечити можливість доступу до сервісів Фонду через Єдиний державний вебпортал електронних послуг «Дія»;
  • запровадити електронну взаємодію Фонду з державними електронними ресурсами через національну систему електронної взаємодії «Трембіта»;
  • уточнити та привести у відповідність із Сімейний кодексом України коло осіб, які мають право на одноразові та щомісячні страхові виплати за страхуванням від нещасного випадку;
Верховна Рада готується реформувати Фонду соціального страхування: що буде з відпустками й лікарняними? Скачайте акт про нещасний випадок, пов'язаний з виробництвом
  • посилити відповідальність держави за дотримання прав застрахованих осіб, розширивши повноваження Уряду;
  • актуалізувати норми законодавства у зв’язку із запровадженням електронного реєстру листків непрацездатності;
  • забезпечити збалансований, з урахуванням світового досвіду, підхід до оплати перших днів тимчасової непрацездатності роботодавцем, збільшивши його з 5 до 7 перших днів (з 2023 року).

Така ініціатива викликала яскраву реакцію серед законотворців. Частина парламентаріїв назвала централізацію процесів соціального страхування обмеженням повноважень ФССУ та виступила проти посилення навантажень на роботодавців.

Втім, уже на початку листопада до Парламенту подано проєкт закону № 6171-2, в якому пропонується розглянути альтернативний підхід до оптимізації функцій Фонду соціального страхування України через регулювання трудових правовідносин у контексті оптимізації видатків Фонду.

Серед іншого проєкт № 6171-2 має законодавчо врегулювати питання відпусток працівників. Тривалість, види, порядок і умови надання відпусток визначатиме тільки Закон України «Про відпустки», із КЗпП статті 75—84 виключать.

Щорічну основну відпустку пропонують збільшити з 24 до щонайменше 29 робочих днів за відпрацьований робочий рік, з яких 10 робочих днів відведено на відпустку за сімейними обставинами та станом здоров’я. Таку відпустку мають надавати невідкладно за зверненням працівника.

Персоналу, зайнятому на роботах, пов’язаних із негативним впливом на здоров’я шкідливих виробничих факторів, задіяних у роботі із шкідливими і важкими умовами праці та пов’язаному з підвищеним нервово-емоційним та інтелектуальним навантаженням або при роботі, яку виконуватимуть в особливих природних географічних і геологічних умовах підвищеного ризику для здоров’я, за Списком виробництв, цехів, професій і посад, який затверджує КМУ, надаватимуть основну відпустку тривалістю 31 робочий день за відпрацьований робочий рік, з яких 12 робочих днів відпустки за сімейними обставинами та станом здоров’я.

Шкідливі умови праці на підприємстві: алгоритм дій роботодавця

Законопроєкт передбачає, що викладені у ньому зміни набудуть чинності вже з 1 січня 2022 року.

Статичний блок для новин

Статті за темою

Усі статті за темою

Як забезпечується охорона праці жінок, неповнолітніх та осіб з інвалідністю

Охорона праці жінок, неповнолітніх, інвалідів забезпечується відповідними законодавчими нормами. Адже через певні фізичні, фізіологічні та інші особливості жінкам, неповнолітнім, інвалідам складніше реалізувати своє право на працю. У статті розповідаємо, як забезпечити рівні можливості для всіх працівників, незалежно від статі, віку чи інвалідності, та створити безпечні умови праці для всіх.
40997

Доплата за шкідливі умови праці

Чинним законодавством передбачені пільги та компенсації за роботу у важких і шкідливих умовах праці. Зі статті ви дізнаєтеся, як нараховується доплата за шкідливі умови праці, якими нормативно-правовими актами це регулюється та яка відповідальність чекає на тих, хто порушує вимоги щодо призначення доплат.
28839

Які пільги передбачені для працівників, зайнятих на покрівельних роботах

Окремі види покрівельних робіт належать до робіт із шкідливими та важкими умовами праці. Щоб забезпечити соціальні гарантії працівникам, зайнятим у шкідливих і важких умовах праці, держава гарантує їм право на пільги й компенсації. Дізнайтеся, на які пільги можуть розраховувати працівники, зайняті на покрівельних роботах.
2556

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді