Звіт про зайнятість і працевлаштування осіб з інвалідністю

UA RU
Автор
юрист-практик, експерт з питань охорони праці
Дізнайтеся, чи потрібно роботодавцям у 2024 році подавати Звіт про зайнятість і працевлаштування осіб з інвалідністю

Форма Звіту про зайнятість та працевлаштування осіб з інвалідністю

Працевлаштування осіб з інвалідністю відповідно до нормативу

Підприємства самостійно розраховують кількість робочих місць для працевлаштування осіб з інвалідністю відповідно до нормативу, який встановлює стаття 19 Закону України «Про основи соціальної захищеності осіб з інвалідністю в Україні» від 21.03.1991 № 875-XII (далі — Закон № 875).

Для підприємств, установ, організацій, у тому числі підприємств, організацій громадських об’єднань осіб з інвалідністю, фізичних осіб, які використовують найману працю, установлюється норматив робочих місць для працевлаштування осіб з інвалідністю у розмірі 4 відсотки середньооблікової чисельності штатних працівників облікового складу за рік, а якщо працює від 8 до 25 осіб, — у кількості одного робочого місця.

Онлайн-калькулятор розрахунку квоти осіб з інвалідністю

 

Виконанням нормативу робочих місць вважається працевлаштування підприємством, установою, організацією, у тому числі підприємством, організацією громадських об’єднань осіб з інвалідністю, фізичною особою, яка використовує найману працю, осіб з інвалідністю, для яких це місце роботи є основним.

Щороку до 1 березня роботодавці подавали Звіт про зайнятість і працевлаштування осіб з інвалідністю за формою № 10-ПОІ відділенням Фонду соціального захисту осіб з інвалідністю (далі — Фонд), в яких вони зареєстровані.

Чи потрібно роботодавцям звітувати за формою № 10-ПОІ у 2024 році

До 2023 року звітувати про зайнятість і працевлаштування інвалідів мали підприємства, установи і організації (незалежно від форми власності і господарювання, виду діяльності і галузевої належності), їх філії, відділення, представництва, що ведуть окремий облік результатів фінансової та господарської діяльності, організації громадських організацій осіб з інвалідністю, фізичні особи, що використовують найману працю, в яких за основним місцем роботи працює вісім і більше осіб, банки та інші фінансові установи, а також представництва іноземних юридичних осіб (у тому числі міжнародних організацій), які використовують працю найманих працівників — громадян України, якщо інше не передбачено міжнародними договорами України.

Як надавати відпустки працівникам з інвалідністю

18 жовтня 2022 року Верховна Рада України ухвалила Закон України № 2682-IX «Про внесення змін до деяких законів України щодо захисту соціальних, трудових та інших прав фізичних осіб, у тому числі під час воєнного стану,  та спрощення обліку робочих місць для осіб з інвалідністю». Стаття 19 Закону № 875 викладена в новій редакції, зокрема скасована необхідність подавати звітність про працевлаштування осіб з інвалідністю за формою № 10-ПОІ.

Нині необхідну інформацію про виконання (невиконання) роботодавцем нормативу робочих місць для працевлаштування осіб з інвалідністю Фонд соціального захисту осіб з інвалідністю отримує від Пенсійного фонду України.

Звіт про зайнятість і працевлаштування осіб з інвалідністю Зверніть увагу! Вимоги законодавства стосовно працевлаштування та зайнятості осіб з інвалідністю, виконання нормативу працевлаштування осіб з інвалідністю, а також нарахування і сплати адміністративно-господарських санкцій за його не виконання, залишились без змін.

Отримана від Пенсійного фонду інформація, яка містить ознаки порушень законодавства про створення робочих місць для осіб з інвалідністю, є підставою для проведення перевірки підприємств, установ, організацій та ФОПів.

Порядок контролю за виконанням нормативу робочих місць та перевірки підприємств, щодо виконання нормативу робочих місць, призначених для працевлаштування осіб з інвалідністю визначає Кабмін. Перевірки проводить Держпраці.

Керівники підприємств, які не забезпечили виконання нормативу робочих місць для працевлаштування осіб з інвалідністю, несуть відповідальність у порядку, встановленому законом.

Фонд соціального захисту осіб з інвалідністю щороку до 10 березня:

  • визначає підприємства, які не виконали у попередньому році норматив робочих місць;
  • надсилає розрахунок сум адміністративно-господарських санкцій за попередній рік, обчислених відповідно до статті 20 Закону № 875.

Розрахунок підприємства отримують у формі електронного документа через електронні кабінети на веб-порталі електронних послуг ПФУ.

У зв’язку зі збільшенням кількості людей з інвалідністю внаслідок воєнних дій та з метою забезпечення можливостей для осіб з інвалідністю стати більш затребуваними на ринку праці на розгляді Верховної Ради України нині перебуває проект Закону «Про внесення змін до деяких законів України щодо забезпечення прав осіб з інвалідністю на працю» (законопроект від 18.11.2022 № 5344-д).

Документ уже пройшов перше читання. Він передбачає встановлення єдиних правил щодо працевлаштування осіб з інвалідністю для всіх підприємств (приватних, державних і комунальних) та внесення до законодавства інших змін.



зміст

Статичний блок для статей

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді