Як почати опалювальний період в закладах соціально-культурної сфери без нещасних випадків та аварій

Під час опалювального періоду в закладах соціально-культурної сфери, зокрема освіти, медицини, культури, громадського харчування, зростає ймовірність виникнення нещасних випадків, аварій, пожеж.


Початок опалювального періоду в закладах соціально-культурної сфери без нещасних випадків та аварій

Держпраці нагадує керівникам підприємств про необхідність дотримувати вимог охорони праці під час експлуатації котелень, газовикористовувального обладнання та нагрівальних електричних приладів.

Будинкова котельня: організовуємо безпечну експлуатацію

Як запобігти аварійним ситуаціям:

  • не експлуатуйте прилади та обладнання з несправними засобами захисту й сигналізації;
  • не втручайтесь самовільно в конструкцію приладів і обладнання;
  • проводьте своєчасне технічне обслуговування;
  • не експлуатуйте машини, механізми, устатковання підвищеної небезпеки без технічного огляду чи експертного обстеження;
  • дотримуйте вимог нормативно-правових актів з охорони праці та відповідних інструкцій під час експлуатації приладів і обладнання;
  • не допускайте до робіт підвищеної небезпеки та експлуатації устатковання працівників, які не пройшли навчання з питань охорони праці, не мають відповідної групи з електробезпеки;
  • дотримуйте проєктних рішень щодо експлуатації систем димовідведення та вентиляції приміщень.

Ризики виникнення негативних ситуацій підвищуються, якщо в приміщеннях громадських будівель встановлені герметичні пластикові вікна й двері. Вони унеможливлюють вільний доступ повітря в приміщення, тому слід встановлювати додаткові вентиляційні системи.

Особливу увагу зверніть на експлуатацію теплових пунктів, в яких проводили реконструкцію: замінили газовикористовувальне обладнання на твердопаливні котли чи їх додатково встановили в тому ж приміщенні.

Як запобігти характерним порушенням:

  • не проводьте монтаж зазначеного обладнання без проєкту;
  • не експлуатуйте змонтоване обладнання без приєднання його до контуру захисного заземлення;
  • проводьте додаткові розрахунки систем повітрообміну;
  • розробіть додаткові інструкції з технічного обслуговування і ремонту такого обладнання, а також інструкцій з охорони праці під час його експлуатації;
  • допускайте працівників до обслуговування додатково змонтованого обладнання після того, як вони пройшли спеціальне навчання та інструктажі з питань охорони праці;
  • отримайте дозвіл на експлуатацію устатковання підвищеної небезпеки та виконання робіт підвищеної небезпеки, що передбачає стаття 21 Закону про охорону праці.

Джерело: Головне управління Держпраці в Одеській області

Статичний блок для новин

Статті за темою

Усі статті за темою

Температурний скринінг працівників: як запровадити

Проведення температурного скринінгу працівників — обов’язкова процедура профілактичних заходів. Як організувати температурний скринінг на підприємстві, хто має контролювати його та як скласти наказ про запровадження температурного скринінгу — відповідає експерт.
36590

Як безпечно експлуатувати генератори електричної енергії

Масове використання генераторів стало новою українською реальністю. У статті розповідаємо про переваги різних видів генераторів, як організувати їх безпечну роботу й подбати про пожежну безпеку та які вимоги до обслуговувального персоналу
10102

Охорона праці жінок в Україні

Якими нормами законодавства урегульована охорона праці жінок на підприємстві у мирний та воєнний час? Що потрібно знати про особливості роботи жінок з вантажами, роботу жінок у нічний час, про нюанси працевлаштування та звільнення жінок? Детально про трудові права жінок — у статті.
31746

Інструктажі з пожежної безпеки: види, порядок проведення

Інструктажі з питань пожежної безпеки — один із найбільш ефективних заходів забезпечення пожежної безпеки на підприємстві. Зі статті ви дізнаєтеся про види протипожежних інструктажів, періодичність проведення інструктажів з пожежної безпеки та перевірку набутих знань.
162927

Правила безпеки праці під час виконання робіт у колійному господарстві

У зв'язку з тим, що робота працівників колійного господарства пов'язана з рухом поїздів і маневровою роботою, вона вимагає ретельного виконання правил і технологічних процесів кожного виду робіт.
52

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді