Як почати опалювальний період в закладах соціально-культурної сфери без нещасних випадків та аварій

Під час опалювального періоду в закладах соціально-культурної сфери, зокрема освіти, медицини, культури, громадського харчування, зростає ймовірність виникнення нещасних випадків, аварій, пожеж.


Початок опалювального періоду в закладах соціально-культурної сфери без нещасних випадків та аварій

Держпраці нагадує керівникам підприємств про необхідність дотримувати вимог охорони праці під час експлуатації котелень, газовикористовувального обладнання та нагрівальних електричних приладів.

Будинкова котельня: організовуємо безпечну експлуатацію

Як запобігти аварійним ситуаціям:

  • не експлуатуйте прилади та обладнання з несправними засобами захисту й сигналізації;
  • не втручайтесь самовільно в конструкцію приладів і обладнання;
  • проводьте своєчасне технічне обслуговування;
  • не експлуатуйте машини, механізми, устатковання підвищеної небезпеки без технічного огляду чи експертного обстеження;
  • дотримуйте вимог нормативно-правових актів з охорони праці та відповідних інструкцій під час експлуатації приладів і обладнання;
  • не допускайте до робіт підвищеної небезпеки та експлуатації устатковання працівників, які не пройшли навчання з питань охорони праці, не мають відповідної групи з електробезпеки;
  • дотримуйте проєктних рішень щодо експлуатації систем димовідведення та вентиляції приміщень.

Ризики виникнення негативних ситуацій підвищуються, якщо в приміщеннях громадських будівель встановлені герметичні пластикові вікна й двері. Вони унеможливлюють вільний доступ повітря в приміщення, тому слід встановлювати додаткові вентиляційні системи.

Особливу увагу зверніть на експлуатацію теплових пунктів, в яких проводили реконструкцію: замінили газовикористовувальне обладнання на твердопаливні котли чи їх додатково встановили в тому ж приміщенні.

Як запобігти характерним порушенням:

  • не проводьте монтаж зазначеного обладнання без проєкту;
  • не експлуатуйте змонтоване обладнання без приєднання його до контуру захисного заземлення;
  • проводьте додаткові розрахунки систем повітрообміну;
  • розробіть додаткові інструкції з технічного обслуговування і ремонту такого обладнання, а також інструкцій з охорони праці під час його експлуатації;
  • допускайте працівників до обслуговування додатково змонтованого обладнання після того, як вони пройшли спеціальне навчання та інструктажі з питань охорони праці;
  • отримайте дозвіл на експлуатацію устатковання підвищеної небезпеки та виконання робіт підвищеної небезпеки, що передбачає стаття 21 Закону про охорону праці.

Джерело: Головне управління Держпраці в Одеській області

Статичний блок для новин

Статті за темою

Усі статті за темою

Дотримання вимог охорони праці на елеваторах

Елеватори входять у новий сезон роботи в умовах війни. Поряд з небезпеками воєнного стану, періодичних обстрілів та аварійних відключень електроенергії на підприємства чатують і традиційні небезпеки. Тому роботодавцям необхідно забезпечити постійний нагляд за безпекою на робочих місцях та організовувати технологічний процес відповідно до вимог нормативно - правових актів з охорони праці (далі – НПАОП).
32

Потенційні загрози під час відключень світла на підприємстві

У цій статті розглянемо основні загрози, які виникають під час блекауту, а також рекомендації як підготуватися до блекаутів, щоб убезпечити працівників підприємства від травмувань та інших наслідків, пов’язаних із можливими непередбачуваними відключеннями електроенергії.
397

Комісія з питань охорони праці: завдання та обов'язки

Комісію з питань охорони праці створюють як консультативно-дорадчий орган, у якому представники адміністрації і профспілок спільно вирішують питання безпеки, гігієни праці, виробничого середовища. Про те, як створити таку комісію і організувати її роботу, — далі.
11894

Обмеження та вимоги під час ручного переміщення вантажів працівниками жіночої статі

Зі статті ви дізнаєтеся, чи існують вимоги, обмеження та ризики, які мають враховуватися під час ручного переміщення вантажів працівниками жіночої статі. Також ознайомитеся з нормами підіймання і переміщення важких речей жінками.
63

Режим праці влітку у спекотних умовах

В останні два тижні в Україні встановилася надзвичайно спекотна погода, а отже роботодавцям час подбати про належні умови праці під час роботи в спеку. Зі статті ви дізнаєтеся, за якої температури дозволено виконувати різні види робіт, як запобігти перегріванню організму, а також знайдете зразки супровідних документів.
47342

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді