Фонд соцстраху закликав берегти здоров’я працівників у спеку

Робота у спекотний час може призвести до перегрівання організму, сонячного або теплового удару

Фонд соцстраху закликав берегти здоров’я у спеку

Фонд соціального страхування України звернувся до керівників підприємств та організацій, попросивши їх вжити усіх необхідних заходів задля уникнення нещасних випадків під час виконання робіт у спеку.

У ФССУ зауважили, що перегрівання організму викликає головний біль, нудоту, втому, млявість, сонливість. А вони, своєю чергою, можуть спровокувати необережність при роботі з технікою, неуважне водіння автотранспортних засобів тощо.

Як зробити офіс комфортним улітку. Топ-10 ідей

Керівників закликали ретельніше планувати виробничі завдання для кожного працівника, а також забезпечити належний контроль за дотриманням вимог законодавства щодо створення безпечних умов праці під час виконання робіт при дії високих температур навколишнього середовища, а саме:

  • забезпечити працівників спеціальним одягом відповідних розмірів та головними уборами – бажано з натуральних тканин;
  • не допускати до роботи працівників у хворобливому або втомленому стані;
  • доукомплектувати медичні аптечки та забезпечити ними робочі місця;
  • провести позапланові інструктажі з працівниками щодо дотримання вимог безпечного ведення робіт та надання домедичної допомоги у разі сонячного чи теплового удару;
  • за можливості не проводити роботи на відкритому повітрі при температурі повітря вище 37°С;
  • скласти розклад роботи так, щоб працівники регулярно відпочивали в охолоджуваних приміщеннях або у тіні. При виконанні важких робіт збільшувати перерви, регулювати графік роботи, зміщуючи час роботи у більш прохолодний період доби, додати кількість технологічних перерв;

  • зменшити фізичне навантаження працівників, за можливості механізувати виробничий процес або залучати додаткових робітників;
  • забезпечити працівників на робочих місцях охолодженою питною водою, вітамінізованими напоями (рекомендована температура — 10-15 ºС). При температурі повітря понад 30 ºС і виконанні робіт середньої тяжкості потрібно випивати одну склянку кожні 20 хвилин;
  • проводити медичні огляди на початку робочої зміни працівників, які виконують роботи підвищеної небезпеки;
  • проводити постійний моніторинг погодних умов і при їх погіршенні негайно вживати відповідних заходів для поліпшення умов праці тих, хто виконує роботи на відкритому повітрі.

Крім того, слід звернути увагу на організацію режиму праці в умовах спеки. Так, сумарна тривалість робіт при температурі більше 28 ºС не повинна перевищувати 4-5 год за зміну. Іноді необхідно змінити розпорядок та перенести години роботи на ранковий або вечірній час. Тривалість регламентованих перерв повинна становити не менш ніж 10% робочого часу на кожні 2 ºС перевищення температури. Під час таких перерв працівники повинні перебувати у приміщеннях з різницею температур повітря не більше 5 ºС, та не нижче +24…+25 С.

Роботодавцям також нагадали, що відпочинок працівників у полі дозволено тільки у спеціально відведених місцях, які обладнуються добре помітними віхами вдень і освітленими ліхтарями в темний період доби. Не дозволено відпочивати під машинами, в кабіні машини під час роботи двигуна, серед поля або в копицях. Крім того, місця відпочинку рекомендовано облаштувати ємностями з питною водою та спеціальними навісами для захисту від сонця.

Працівникам, які отримали тепловий або сонячний удар, слід вчасно надати домедичну допомогу. Потрібно розстебнути постраждалому одяг, перенести в тінь та покласти з трохи піднятими ногами, на голову й на ділянку серця покласти холодний компрес, дати склянку холодного напою (краще чаю). При порушенні дихання потрібно зробити штучне дихання.

В умовах підвищеної температури рекомендується допускати до роботи осіб не молодше 25 і не старше 40 років.

Джерело: Фонд соціального страхування України

Статичний блок для новин

Статті за темою

Усі статті за темою

Як запобігти отруєнню пестицидами

Якщо не дотримуватися певних вимог при роботі з пестицидами, отруєння ними неминуче. Пестициди можуть потрапляти в організм людини не тільки через дихальні шляхи, а й через шкіру, слизові оболонки очей, через травний канал. Як запобігти отруєнню пестицидами — розповідає експерт
2983

Експлуатуємо атракціонну техніку безпечно

Перед початком роботи атракціонних комплексів потрібно впевнитись у справності обладнання та компетентності персоналу щодо попередження нещасних випадків. Стаття допоможе розібратися, як організувати монтаж, техогляд і безпечну експлуатацію атракціонів, які дозвільні документи оформити, зокрема під час воєнного стану, і як забезпечити безпеку відвідувачів
2194

Охорона праці і температурний режим у медичному закладі

Охорона праці в медичних закладах починається з вимог до мікроклімату. Зі статті ви дізнаєтеся, які саме вимоги до охорони праці та температурного режиму в медичному закладі передбачені законодавством.
13956

Охорона праці при роботі з комп'ютером

Охорона праці при роботі з ПК: вимоги до облаштування приміщення при роботі з комп'ютером, санітарні норми освітлення, параметри мікроклімату, допустимий рівень вібрації та звукового шуму. Соціальні та профілактичні засоби захисту працівників, медичні огляди, перерви на відпочинок.
71145

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді