У Держпраці розповіли про основні причини аварій та нещасних випадків під час весняно-польових робіт

У Держпраці назвали основні причини нещасних випадків під час аграрних робіт

З огляду на весняно-польові роботи та пожвавлення агропромислового виробництва у цей напружений етап річного циклу Державна служба з питань праці назвала основні причини аварій і нещасних випадків при проведенні весняно-польових робіт та під час експлуатації сільськогосподарської техніки.

Як організувати безпечні роботи у сільському господарстві

Зокрема, здебільшого проблеми виникають через:

  • технічну несправність тракторів і сільськогосподарських машин;
  • порушення технологічного процесу;
  • допуск працівників до виконання робіт з підвищеною небезпекою без проведення навчання та перевірки знань з питань охорони праці;
  • порушення виробничої і технологічної дисципліни;
  • відсутність медичних оглядів.

Також потрібно пам’ятати, що умови праці у сільськогосподарському виробництві мають свої особливості. Здебільшого польові роботи виконують на значній відстані від центральної садиби і тракторної бригади. Через це знижується контроль за безпекою працівників з боку адміністрації господарства. І, відповідно, у таких умовах підвищується особиста відповідальність механізаторів за безпеку проведення робіт.

Відповідальними особами за організацію охорони праці під час проведення весняно-польових робіт призначаються:

  • у цілому по господарству — головний агроном, головний інженер;
  • по відділках, бригаді — керівник відділку, бригадири тракторних і польових бригад.

У Держпраці зауважили, що у березні — квітні сільськогосподарські підприємства виконують біля третини річного обсягу польових тракторних робіт і майже таку ж частку транспортних робіт. Водночас зростає і кількість зайнятих на ручних роботах працівників (порівняно із зимовими місяцями). Йдеться передусім про технологічне обслуговування і ремонт обладнання, а також про забезпечення роботи посівних та інших машинно-тракторних агрегатів.

Все це і збільшує рівень травматизму, особливо у поєднанні з недотриманням правил техніки безпеки та охорони праці й неналежною організацією робіт.

Джерело: Управління Держпраці у Волинській області

Статичний блок для новин

Статті за темою

Усі статті за темою

Аптечка на підприємстві

Аптечка першої допомоги має бути на кожному підприємстві, адже часто від оперативності надання домедичної допомоги залежить життя людини. Яким має бути склад аптечки невідкладної медичної допомоги, де саме повинна розміщуватися аптечка першої допомоги у виробничому підрозділі, хто відповідає за неї — про все це розповімо далі.
92282

Перша допомога при опіках

За різних обставин працівник може отримати термічні або хімічні опіки. В умовах воєнної агресії ризик отримання таких ушкоджень значно зростає. У статті розповімо про те, які існують види опіків та як правильно надати домедичну допомогу при опіках постраждалому.
26076

Класифікатор подій, що призвели до нещасного випадку

Від правильності встановлення причини нещасного випадку залежить ефективність розроблюваних заходів щодо запобігання подібним випадкам. Не помилитися при визначенні коду причини нещасного випадку за Класифікатором видів подій, причин, обладнання, що призвели до нещасного випадку, допоможе наша стаття.
14905

Порядок дій у разі хімічної небезпеки

Хімічна аварія на режимному об’єкті або на об’єкті інфраструктури може мати масштабні наслідки. У статті ви знайдете інформацію про алгоритм дій у випадку загрози чи раптового виникнення хімічної небезпеки.
14173

Перша допомога працівнику, який травмував голову

Черепно-мозкова травма може мати тяжкі наслідки — навіть призвести до передчасної смерті. Тому важливо своє­часно й правильно надати домедичну допомогу травмованому. Як це зробити — допоможуть рекомендації експерта. Не забудьте поділитися ними з працівниками!
29098

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді