Кого з роботодавців Держпраці перевірить першочергово у 2021 році

У наступному році Держпраці проводитиме перевірки підприємств за новими Критеріями. Дізнайтеся, як не опинитися в переліку підприємств, які інспектуватимуть першочергово.

5 гарантованих способів потрапити до плану перевірок Держпраці

❗️ План перевірок Держпраці на 2021 рік

Держпраці вдосконалює процес відбору суб’єктів господарювання з урахуванням ризикоорієнтованого підходу для планування контрольно-наглядової діяльності на 2021 рік. Нові Критерії ризику від провадження господарської діяльності, затверджені постановою КМУ від 20.05.2020 № 383.

Першочергово Держпраці завітає з плановою перевіркою до роботодавців, які підпадають під такі критерії:

  1. настання нещасних випадків, наявність випадків гострого або хронічного професійного захворювання у працівника, особи суб’єкта господарювання протягом останніх п’яти років, що передують плановому періоду тощо;
  2. наявність об’єктів підвищеної небезпеки без зареєстрованої у встановленому порядку декларації безпеки об’єкта підвищеної небезпеки;
  3. наявність заборгованості з виплати заробітної плати або порушення строків її виплати;
  4. виплата працівникам заробітної плати на рівні або нижче встановленого законодавством розміру мінімальної заробітної плати;
  5. наявність звернень фізичних осіб про порушення, що спричинило шкоду їхнім правам, законним інтересам, життю чи здоров’ю, навколишньому природному середовищу чи безпеці держави, проте позапланові заходи державного нагляду (контролю) не були проведені через недостатність підстав для їх проведення тощо.

Нагадаємо, що цьогоріч керівники територіальних органів Держпраці особисто погоджували Плани заходів контролю з керівництвом Держпраці. Перевірте, чи потрапило ваше підприємство до плану перевірок на 2021 рік.

Джерело: ГУ Держпраці в Одеській області

Статичний блок для новин

Статті за темою

Усі статті за темою

Журнал реєстрації перевірок

Для того, щоб не допустити несанкціонованих перевірок, на підприємстві заводять Журнал реєстрації заходів державного нагляду (контролю). Ведення його — добровільне. Скачайте бланк Журналу реєстрації перевірок установленого зразка, щоб бути готовим до приходу контролерів.
57021

Cистема управління охороною праці (СУОП)

Що таке система управління охороною праці на підприємстві або СУОП та для чого її впроваджувати? Які питання повинна регулювати ця система та як визначити її ефективність? Дізнайтеся більше зі статті.
42710

Дотримання вимог охорони праці на елеваторах

Елеватори входять у новий сезон роботи в умовах війни. Поряд з небезпеками воєнного стану, періодичних обстрілів та аварійних відключень електроенергії на підприємства чатують і традиційні небезпеки. Тому роботодавцям необхідно забезпечити постійний нагляд за безпекою на робочих місцях та організовувати технологічний процес відповідно до вимог нормативно - правових актів з охорони праці (далі – НПАОП).
178

Яка відповідальність передбачена за порушення законодавства про охорону праці

Для підвищення рівня правової свідомості громадян та стимулювання правомірної поведінки працівників і роботодавців у сфері безпеки праці передбачена відповідальність за порушення законодавства про охорону праці.
80703

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді